Liūtas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Panthera leo
Liūtas (Panthera leo)
Liūtas
Liūtė (Panthera leo)
Liūtė
Apsaugos būklė

Pažeidžiami (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Plėšrieji žinduoliai
( Carnivora)
Šeima: Katiniai
( Felidae)
Pošeimis: Didžiosios katės
( Pantherinae)
Gentis: Panteros
( Panthera)
Rūšis: Liūtas
( Panthera leo)
Binomas
Panthera leo
Linnaeus, 1758
Paplitimas
Paplitimas
Liūtų dviejų porūšių paplitimas Afrikoje ir Eurazijoje:
     šiaurinių liūtų (Panthera leo leo) istorinis paplitimas
     šiaurinių liūtų (Panthera leo leo) išlikusi populiacija
     pietinių liūtų (Panthera leo melanochaita) istorinis paplitimas
     pietinių liūtų (Panthera leo melanochaita) išlikusi populiacija

Liūtas (Panthera leo) – katinių (Felidae) šeimos plėšriųjų žinduolių rūšis.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paplitę daugiausiai Afrikos žemyne, tik nedidelė liūtų populiacijos dalis – šiaurinių liūtų porūšio azijinė populiacija gyvena Azijos žemyno Indostano pusiasalio šiaurvakariuose.

Jų buveinės savanose, miško savanose, krūmynuose.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Liūtai sveria 120–272 kg. Patinai išsiskiria savo karčiais, sveria iki 272 kg, patelės žymiai mažesnės, sveria iki 136 kg. Rytiniame Transvalyje buvo nušautas 343 kg svėręs liūtas.

Elgsena[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyvena šeimomis – keletas giminystės ryšiais susijusių patelių su jaunikliais bei daugiau kaip vienas patinas. Patelės subręsta 3–4 m., patinai išsikovoja teisę poruotis vyresni. Nėštumas trunka ~110 d. Veda 1–6 jauniklius.[2] Laisvėje liūtai išgyvena iki 12–16 metų.[3]

Medžioklė ir mityba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Medžioja vidutinio dydžio ir stambius kanopinius gyvūnus, kartais smulkius graužikus, nevengia net kai kurių žolių ar vabzdžių. Grobio ieško dažniausiai naktimis. Medžioja keliese arba grupėmis, kuomet jų aukomis tampa ypač 190–550 kg sveriantys kanopiniai žvėrys. Tarp medžiojamų žvėrių dažniausiai pasitaiko dryžuotosios gnu (Connochaetes taurinus), savaniniai zebrai (Equus quagga), afrikiniai buivolai (Syncerus caffer), tiesiaragiai oriksai (Oryx gazella), žirafos (Giraffa). Taip pat ir Phacochoerus africanus, bet pastaruosius rečiau.

Suaugę liūtai dažnai riaumoja, garsas girdimas už kelių kilometrų. Taip jie žymi teritoriją ir išblaško antilopių bandas. Išsiblaškiusias antilopes ar kitus žvėris lengviau nudobti, nes auka dažnai pati užbėga ant plėšrūno, todėl liūtai vietoje gaudynių dažnai renkasi šį variantą.

Medžioja dažniausiai patelės.

Pasitaiko žmogėdrų (Cavo žmogėdros, Mfuvės liūtas).

Liūtų porūšiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabar išskiriami liūtų porūšiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Remiantis atliktais genetiniais tyrimais, liūtų paplitimo arealo 2018 m. žemėlapyje apart nurodytų dviejų porūšių, juos siūloma išskirti į keletą kladų. Žalsvi atspalviai – šiaurinių liūtų (Panthera leo leo) porūšis, rudi ir gelsvi atspalviai – pietinių liūtų (Panthera leo melanochaita) porūšis

Pagal paskutinį katinių (Felidae) rūšių patikslinimą, kuri buvo publikuota 2017 m., buvo išskirti du liūtų porūšiai:[4][5]

Tradiciniai liūtų porūšiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žemiau sąraše pateikiama 11 porūšių, kurie ilgą laiką buvo tradiciškai nusistovėję, bet po 2017 metais katinių rūšių taksonų peržiūros šiuo metu laikomi anksčiau paminėtų dviejų – vieno ar kito porūšio sinonimais ir populiacijomis:[6]

  1. Azijinis liūtas; anksčiau šios populiacijos lotyniškas mokslinis pavadinimas buvo Panthera leo persica (Meyer, 1826), dabar tai šiaurinių liūtų (Panthera leo leo) viena iš populiacijų ir buvęs pavadinimas yra vienas iš sinonimų.
  2. Berberinis liūtas; Išnykusi stambių ilgakojų su dideliais gelsvai rudais karčiais populiacija, anksčiau laikyta atskiru porūšiu ir šios populiacijos lotyniškas mokslinis pavadinimas buvo Panthera leo leo (Linnaeus, 1758). Dabar laikomi šiaurinių liūtų (Panthera leo leo) viena iš išnykusių populiacijų, o jos buvęs mokslinis pavadinimas taikomas visam šiaurinių liūtų porūšiui.
  3. Senegalinis liūtas; anksčiau šios populiacijos lotyniškas mokslinis pavadinimas buvo Panthera leo senegalensis (Meyer, 1826), dabar tai šiaurinių liūtų (Panthera leo leo) viena iš populiacijų ir buvęs pavadinimas yra vienas iš sinonimų.
  4. Kamerūninis liūtas; anksčiau šios populiacijos lotyniškas mokslinis pavadinimas buvo Panthera leo kamptzi (Matschie, 1900), dabar tai šiaurinių liūtų (Panthera leo leo) viena iš populiacijų ir buvęs pavadinimas yra vienas iš sinonimų.
  5. Konginis liūtas; gyvena Kongo Demokratinės Respublikos šiaurės rytuose ir vakarų Ugandoje. Anksčiau šios populiacijos lotyniškas mokslinis pavadinimas buvo Panthera leo azandica (Allen, 1924), dabar jie laikomi šiaurinių liūtų (Panthera leo leo) viena iš populiacijų ir buvęs pavadinimas yra vienas iš sinonimų.
  6. Katanginis liūtas; anksčiau šios populiacijos lotyniškas mokslinis pavadinimas buvo Panthera leo bleyenberghi (Lönnberg, 1914), dabar jie laikomi pietinių liūtų (Panthera leo melanochaita) porūšio viena iš populiacijų ir buvęs pavadinimas yra vienas iš daugelio pietinių liūtų sinonimų.
  7. Keninis liūtas; anksčiau šios populiacijos lotyniškas mokslinis pavadinimas buvo Panthera leo hollisteri (Allen, 1924), dabar jie laikomi pietinių liūtų (Panthera leo melanochaita) porūšio viena iš populiacijų ir buvęs pavadinimas yra vienas iš daugelio pietinių liūtų sinonimų.
  8. Masajinis liūtas; anksčiau šios populiacijos lotyniškas mokslinis pavadinimas buvo Panthera leo massaica (Neumann, 1900), dabar jie laikomi pietinių liūtų (Panthera leo melanochaita) porūšio viena iš populiacijų ir buvęs pavadinimas yra vienas iš daugelio pietinių liūtų sinonimų.
  9. Ugandinis liūtas; anksčiau šios populiacijos lotyniškas mokslinis pavadinimas buvo Panthera leo nyanzae (Heller, 1913), dabar jie laikomi pietinių liūtų (Panthera leo melanochaita) porūšio viena iš populiacijų ir buvęs pavadinimas yra vienas iš daugelio pietinių liūtų sinonimų.
  10. Kriugerio liūtas; anksčiau šios populiacijos lotyniškas mokslinis pavadinimas buvo Panthera leo krugeri (Roberts, 1929), dabar jie laikomi pietinių liūtų (Panthera leo melanochaita) porūšio viena iš populiacijų ir buvęs pavadinimas yra vienas iš daugelio pietinių liūtų sinonimų.
  11. Kapinis liūtas; išnykusi populiacija. Kapiniai liūtai kaip atskiras porūšis/populiacija dabar manoma kad buvo išskirta klaidingai, galimai jie buvo tos pačios kriugerio liūtų populiacijos dalis. Gyveno apie Gerosios Vilties kyšulį ir tolimesniuose regionuose. Kapiniai liūtai išnyko 1865 m. Anksčiau šios populiacijos lotyniškas mokslinis pavadinimas buvo Panthera leo melanochaita (Hamilton Smith, 1842), dabar šis lotyniškas pavadinimas taikomas visam pietinių liūtų porūšiui.

Iki istoriniai liūtai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabartiniams liūtams (Panthera leo) priskiriami iki istorinių laikų išnykę liūtai:

Anksčiau amerikiniai liūtai (Panthera atrox) ir urviniai liūtai (Panthera spelaea) buvo laikomi liūtų (Panthera leo) porūšiais, bet pastaruoju metu dažniausiai laikomi atskiromis katinių rūšimis.

Hipotetiniai liūtų porūšiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Panthera leo“. IUCN Red list. Nuoroda tikrinta 2014-06-20.
  2. Liūtas. Visuotinė lietuvių enciklopedija. Nuoroda tikrinta 2022-03-14.
  3. IUCN/SSC Cat Specialist Group. „Lion Panthera leo.
  4. repository.si.edu / A revised taxonomy of the Felidae. Special Issue, No 11 | Winter 2017
  5. catsg.org / Revised taxonomy of the Felidae, (2 subfamilies, 8 lineages, 14 genera, 41 species, 77 subspecies)
  6. Kitchener, A. C.; Breitenmoser-Würsten, C.; Eizirik, E.; Gentry, A.; Werdelin, L.; Wilting, A.; Yamaguchi, N.; Abramov, A. V.; Christiansen, P.; Driscoll, C.; Duckworth, J. W.; Johnson, W.; Luo, S.-J.; Meijaard, E.; O'Donoghue, P.; Sanderson, J.; Seymour, K.; Bruford, M.; Groves, C.; Hoffmann, M.; Nowell, K.; Timmons, Z. & Tobe, S. (2017). „A revised taxonomy of the Felidae: The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN Cat Specialist Group“ (PDF). Cat News. Special Issue 11: 71–73.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo
Puslapis Vikicitatose