Liūtigris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Liūtigris
Liūtigrių pora - kairėje patelė, dešinėje patinas
Liūtigrių pora, kairėje patelė, dešinėje patinas
Mokslinė klasifikacija
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Plėšrieji žinduoliai
( Carnivora)
Šeima: Katiniai
( Felidae)
Pošeimis: Didžiosios katės
( Pantherinae)
Gentis: Panteros
( Panthera)
Panterų (Panthera) genties
hibridinė rūšis
Panthera leo × Panthera tigris

Liūtigris (iš anglų kalbos galimas vertimas ligras (angl. Liger)) - tai plėšriųjų žinduolių, katinių šeimos, didžiųjų kačių pošeimio bei panterų genčiai priskiriamų ir sukryžmintų liūto patino (lot. Panthera leo) ir tigro patelės (lot. Panthera tigris) hibridas. Šis mišrūnas neturi mokslinio pavadinimo, galimas aprašymas būtų Panthera leo × tigris.

Liūtigrių laisvėje nepasitaiko, nes jų arealai nepersidengia (liūtai šiais laikais yra paplitę centrinėje ir pietinėje Afrikoje, o tigrai gyvena tik Azijoje), o gyvenimo būdas yra labai skirtingas.[1] Vyriškos lyties liūtigriai yra nevaisingi, taigi tolimesnis jų dauginimasis yra neįmanomas. Išvaizdoje ir elgesyje yra tiek liūto, tiek tigro bruožų.

418 kg svorio liūtigrių patinas Heraklis

Aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Masė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai labai stambūs, raumeningo kūno su apvalia galva gyvūnai. Liūtigrių kūno ilgis siekia 3-3,5 m,[2][3] taip jie savo dydžiu pasiekia labai didelius Amūrinių tigrų patinus.[4] Liūtigrių masė gali viršyti 350 kg. Liūtigriai kūno ilgiu ir svoriu pranoksta savo tėvų rūšis. Stambiausi (daugiausia nelaisvėje laikomi) patinai liūtai ir tigrai gali sverti virš 300 kg. Žinomas į Gineso rekordų knygą įtrauktas liūtigris patinas Heraklis svėrė 418 kg, jo kūno ilgis siekė 3,3 m.[5] Patelės smulkesnės, vidutiniškai sveria 320 kg, o kūno ilgis vidutiniškai siekia 305 cm. Viskonsino valstijoje augintas liūtigrio patinas, kuris nusibaigė 2007 m. būdamas 21 metų, svėrė apie 550 kg.

Jei lyginti su išmirusiomis didžiosiomis katėmis liūtigriai gali būti lyginami su amerikiniu liūtu, fosiliniu liūtu ar kardadančiu tigru smilodonu. Pastarojo svoris kaip manoma siekė 220–360 kg.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Liūtigrių išvaizda gali gerokai skirtis priklausomai nuo paveldėtų tėvų bruožų. Dalis liūtigrių patinų turi karčius, nors jie yra trumpesni nei liūtų.[2] Kai kurie liūtigriai karčių visai neturi.

Kailio spalva yra arba smėlio spalvos kaip liūtų arba oranžinės spalvos kaip tigrų. Kailyje matomi neryškūs dryžiai, ypač užpakalinėje kūno dalyje. Dryžiai kai kur gali pereiti į dėmes. Iš tigrų paveldima šviesi papilvės spalva. Liūtigriai turi juodą uodegos galiuką.

Elgesys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Liūtigriai turi tiek liūtų, tiek tigrų elgesio bruožų, jie yra prieštaringi, nes tėvų rūšių gyvenimo būdas yra skirtingas.[3]

Iš liūtų paveldėjo panašesnį liūtams riaumojimą. Turi tigrams būdingą pomėgį – mėgsta maudynes vandenyje, gali bėgti iki 80 km/val greičiu.[6]

Maksimaliai išgyvena iki 24 metų.

Veisimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmieji didžiųjų kačių hibridai zoologijos soduose ar cirkuose iš dalies atsirado iš nežinojimo. Nuo XIX a. liūtigriai pradėti veisti ir planingai, siekiant nustebinti publiką. Palikuonių susilaukia tik apie 1 procentas liūtų ir tigrų porų, dėl to liūtigrių nepaisant veisimo pastangų visada buvo labai mažai.

Liūtų ir tigrų kryžminimas turi ir tam tikras rizikas, nes gali nukentėti tiek jaunikliai, tiek patelės.[7] Liūtigriai turi didesnę tikimybę žūti atsivedimo metu ar greitai po atsivedimo. Liūtigrių jauniklių dydis atsivedimo metu gali būti pavojingas tigrei ir gali prisireikti daryti Cezario pjūvį.

Kaip ir liūtai ar tigrai, liūtigriai sulaukia didelio lankytojų susidomėjimo zoologijos soduose ir žvėrynuose. Rūšių apsaugos prasme tokių hibridinių formų veisimas yra neprasmingas.[2] Daugeliui didžiųjų kačių porūšių gresia išmirimas, dėl to zoologijos soduose laikomi liūtai ir tigrai yra reikalingi šių rūšių veisimui ir išsaugojimui.[8]

Artimiausios rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Liūtigriams genetiškai artimiausi tigraliūčiai, liūtai ir tigrai yra smulkesni.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. ligerfacts.org Archyvuota kopija 2016-07-15 iš Wayback Machine projekto.
  2. 2,0 2,1 2,2 Beschreibung von Ligern auf Bestiarium.kryptozoologie.net
  3. 3,0 3,1 Beschreibung von Ligern auf Lairweb.org.nz
  4. Vratislav Mazák: Der Tiger. 5. Auflage, unveränderte Auflage von 1983. Westarp Wissenschaften, 2004, ISBN 3-89432-759-6.
  5. Website von Jungle Island Archyvuota kopija 2014-12-28 iš Wayback Machine projekto.
  6. Per Christiansen, John M. Harris: Body Size of Smilodon (Mammalia: Felidae). In: Journal of Morphology. Band 266 (2005). S. 369–384
  7. Gegenüber der Zucht von Ligern kritische Seite Bigcatrescue.org
  8. Website Liger.org Archyvuota kopija 2018-12-15 iš Wayback Machine projekto.