Eksperimentų su žmogbeždžionėmis draudimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Eksperimentų su žmogbeždžionėmis draudimas (angl. Great Ape research ban) – griežti žmoginių beždžionių naudojimo moksliniuose bandymuose apribojimai, galiojantys Nyderlanduose, Naujojoje Zelandijoje, Jungtinėje Karalystėje, Švedijoje, Austrijoje bei Vokietijoje. Šiose valstybėse įstatymiškai reglamentuojama, kad šimpanzių, gorilų, orangutanų bei mažųjų šimpanzių (bonobo) kognityviniai panašumai su žmogumi yra tokie dideli, kad šių primatų naudojimas moksliniams tyrinėjimams yra neetiškas.

Ispanijos parlamentas 2008 m. birželio 25 dieną balsavo už pagrindinių žmogaus teisių suteikimo žmogbeždžionėms ir šioje šalyje planuojama priimti rezoliuciją, pagal kurią būtų draudžiami ne tik eksperimentai su žmogbeždžionėmis, bet ir bet koks komercinis ir kitoks jų naudojimas (cirkuose, televizijos reklamose, kino filmuose), įskaitant jų pardavimą bei pirkimą.[1][2][3]

„Eksperimentų su žmogbeždžionėmis draudimas“ galioja tik hominidų šeimų atstovams. Nors Austrijoje taip pat yra draudžiamas gibonų naudojimas medicininiams ir kitiems eksperimentams (šis atvejis yra vienintelis, kai yra neleidžiama eksperimentuoti su nežmoginiais primatais), kitos valstybės, pripažinusios eksperimentų su žmogbeždžionėmis draudimą, ir toliau naudoja kitus primatus (makakų, marmozečių etc.).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Ispanijos parlamentas žmoginėms beždžionėms suteikė žmonių teises“. Bernardinai.lt.
  2. „Ispanijoje žmogbeždžionėms bus suteiktos prigimtinės teisės“. Iniciatyvinė grupė „Gerbk gyvūnų teises“. Suarchyvuotas originalas 2016-03-05. Nuoroda tikrinta 2008-06-30.
  3. „Apes get legal rights in Spain, to surprise of bullfight critics“. Times Online.