Gyvūnų sportas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Žirgų lenktynės yra populiari gyvūnų sporto šaka.

Gyvūnų sportas – sportinė veikla, į kurią įtraukiami gyvūnai. Tai gali būti įvairios lenktynės, komandiniai žaidimai, kovinės varžybos, medžioklė, žvejyba, gyvūnų gabumų bei savybių konkursai, ir kita. Dalis šių sporto šakų reikalauja specialaus juose naudojamų gyvūnų treniravimo arba selektyvaus veisimo.

Sporto rūšys, kuriose gyvūnai žalojami arba žudomi, dar vadinamos kruvinuoju sportu.[1]

Rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lenktynės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lenktynės yra viena iš populiariausių gyvūnų sporto rūšių. Dalyje jų, pavyzdžiui, žirgų ar šunų kinkinių lenktynėse, žmonės dalyvauja kaip raiteliai, yra tempiamo vežimo ar slidžių vairuotojai, tuo tarpu kitose gyvūnai lenktyniauja tarpusavyje.

Kai kurios lenktynių rūšys: žirgų, kurtų, šunų kinkinių, balandžių.

Dvikovos ir komandiniai žaidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kurie dvikovų ar komandiniai žaidimai vyksta jojant ant gyvūnų. Pavyzdžiui, žaidžiant polą komandų nariai jodinėdami ant žirgų ir mušinėdami kamuolį stengiasi pelnyti taškus. Analogiškas žaidimas gali būti žaidžiamas ir jojant ant dramblių ar kitų gyvūnų. Per riterių turnyrus, kurie buvo populiarūs Viduramžiais, dalis rungčių taip pat buvo atliekama raitelių.

Kovos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bulių kautynės yra legali, tačiau nevienareikšmiškai vertinama gyvūnų sporto šaka.

Gyvūnų kovos yra vykdomos tarp dviejų ar daugiau tos pačios rūšies arba skirtingų rūšių gyvūnų, taip pat ir tarp gyvūno bei žmogaus. Kai kuriose šalyse dalis ar visos tokio tipo sporto šakos laikomos žiauriomis ir yra uždraustos (pavyzdžiui, šunų ar gaidžių kautynės). Tarp legalių gyvūnų kovų žinomiausios iš Ispanijos ir Portugalijos kilusios bulių kautynės, kai kurios JAV paplitusios koridos rungtys (pavyzdžiui, žirgo ar jaučio išjodinėjimas), Šveicarijoje ir Japonijoje rengiamos karvių kovos arba Turkijoje vykstančios kupranugarių imtynės. Prie gyvūnų kovų gali būti priskiriami ir dėl pramogos vykdomi kai kurių gyvūnų pjudymai šunimis arba istorinės gladiatorių kovos su laukiniais žvėrimis.

Kai kurios kovų rūšys: bulių, šunų, gaidžių, žiurkių, pjudymas šunimis, rodeo.

Medžioklė ir žvejyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai straipsniai – Medžioklė ir Žvejyba.

Medžioklė ir žvejyba, kaip laisvalaikio praleidimo forma, gali būti paverčiama į sportą rengiant medžiotojų ir žvejų varžybas, trofėjų parodas, kuriose geriausiems įteikiami apdovanojimai, ir kitokius renginius.

Gyvūnų gabumų ir savybių konkursai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dalis gyvūnų sporto šakų siekia parodyti gyvūnų treniravimo kokybę arba tam tikrus kriterijus atitinkančias išvestų veislių savybes. Žirgų gabumus parodantis jojimo sportas yra įtrauktas į olimpines žaidines. Įvairūs šunų pasirodymai, pavyzdžiui, jų gebėjimo suvaldyti avių bandą ar įveikti kliūčių ruoža, yra populiarūs kai kuriose šalyse.

Prie gyvūnų sporto taip pat gali būti priskiriamos veislinių gyvūnų parodos (pavyzdžiui, šunų), per kurias apdovanojami geriausiai kriterijus atitinkantys individai.

Kritika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kurios gyvūnų gerovės organizacijos kritikuoja gyvūnų sporto šakas dėl jų žiaurumo arba nepakankamo gyvūnų gerovės užtikrinimo. Pavyzdžiui, Amerikos žiauraus elgesio su gyvūnais prevencijos asociacija rekomenduoja nepalaikyti kruvinojo sporto (šunų, gaidžių kautynių), boikotuoti kurtų lenktynes ir rodeo pasirodymus.[2] Gyvūnų teisių šalininkai, kaip kad profesorius Gary Francione, teigia, kad bet koks gyvūnų naudojimas sporte negali būti pateisinamas moraliai, todėl žmonės turėtų rinktis kitokias, gyvūnų neįtraukiančias pasilinksminimo ar laisvalaikio praleidimo formas.[3]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Blood sport, Merriam-Webster dictionary
  2. Fight Animal Cruelty, ASPCA
  3. Francione, Gary L. Introduction to Animal Rights. 2000. Temple University Press