Batatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Batatai)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Ipomoea batatas
Batatas (Ipomoea batatas)
Batatas (Ipomoea batatas)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Šeima: Vijokliniai
( Convolvulaceae)
Gentis: Sukutis
( Ipomoea)
Rūšis: Batatas
( Ipomoea batatas)

Batatas (Ipomoea batatas), dar vadinamas saldžiąja bulve – kultūrinis vijoklinių (Convolvulaceae) šeimos augalas, priklausantis sukučių (Ipomoea) genčiai, kurio šakniagumbiai naudojami maistui.

Biologiniai ypatumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iškastos šaknys

Tai daugiametis augalas su ilgais, iki 5 m ilgio šliaužiančiais stiebais, kurie ties bambliais įsišaknyja. Žiedai auga po 1 arba po 3-4, lapų pažastyse, vainikėlis baltas ar rausvas, stambus. Mezginė dvilizdė, su dviem sėklapradžiais kiekviename lizde. Vaisius - ketursėklė dėžutė. Augalas kryžmadulkis.

Šoninės šaknys linkusios sustorėti ir sudaryti šakniagumbius. Minkštimas baltas, rausvas ar raudonas. Šakniagumbiai turi ne tik pieniškų sulčių, bet ir rauginių medžiagų, todėl nepatariama juos pjaustyti geležiniu peiliu, kad nepajuostų. Šakniagumbių akučių nematyti, nes pridėtiniai pumpurai slypi giliau žievėje.

Auginimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Batatus daugina auginiais ir sėklomis. Gausiai žydi, jei dienos ilgis 10-11 val. Veislių skaičius labai didelis. Derlingumas 7-10 tonų šakniagumbių iš hektaro (nors gerai auginant gali siekti 55-60 tonų/ha). Gumbai auga ne mažiau kaip 5 mėnesius po auginių pasodinimo.

Buvo sukultūrintas Pietų Amerikoje, o vėliau paplito ir kitose Amerikos žemyno vietose, Polinezijoje. Po Amerikos atradimo paplito visame pasaulyje. Europoje auginamas Ispanijoje.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Plačiai naudojama Tolimųjų rytų, Afrikos, Pietryčių Azijos virtuvėse. Batatus valgo virtus, keptus, iš jo daro įdarus pyragams, saldžius patiekalus. Iš batatų daro miltus, kurių įmaišo į miltus duonai, krakmolą, sirupą, cukrų, varo etanolį.

rūšis vandens baltymų aliejų krakmolo ir cukrų celiuliozės nedegiųjų medžiagų kalorijų/kg
batatas 69,0 % 1,8 % 0,7 % 26,1 % 1,3 % 1,1 % 1237
bulvė 78,3 % 2,2 % 0,1 % 18,0 % 0,4 % 1,0 % 838

Krakmolo kiekis batatų stiebagumbiuose svyruoja nuo 10 iki 32 %, tai priklauso nuo augimo sąlygų. Cukrų kiekis gali siekti 6 %. Visos augalo dalys turi pieniškų sulčių, kurios lengvai ištirpsta vandenyje, ypač verdant.

Produkcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tūkstančiai tonų (2008 m.)
Kinija 80522
Nigerija 3318
Uganda 2707
Indonezija 1876
Vietnamas 1323
Tanzanija 1322
Indija 1094
Japonija 1011
Kenija 894
Madagaskaras 890
Mozambikas 890