Trintuvas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Elektrinis trintuvas

Trintuvas, arba maišytuvas, taip pat šnek. blenderis [1] (angl. blender, 'maišytuvas') – elektrinis virtuvės prietaisas, plačiai naudojamas maisto produktų, daržovių smulkinimui, tyrelių, kokteilių ruošimui. Trintuvas sumažina rankų darbą virtuvėje, ruošiant trintas uogienes, sriubas ir kokteilius, apdoroja minkštas ir standžias daržoves (moliūgus, cukinijas, kopūstus), plaka ir smulkina praktiškai visus maisto produktus. Trintuvas paprastai būna ir virtuvės kombaino sudėtiniu prietaisu.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Elektrinio trintuvo modelis pirmą kartą buvo užpatentuotas 1922 m. JAV.[2]

Veikimo principas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stacionarų trintuvą sudaro jo korpuso pagrinde įrengtas elektrinis variklis. Ant jo sukamo veleno pastatomas maišymo indas su dugne besisukančiais pjaustymo ašmenimis. Smulkinimo mechanizmą sudarantys pjaustymo bei raikymo diskai, kapojimo peiliai gaminami iš nerūdijančio plieno, kad drėgmė ar rūgštys, išsiskiriančios iš maisto produktų, ašmenims nedarytų jokios įtakos. Kai kurie galingesni modeliai gali sumalti kavos pupeles, grūdus, sutraiškyti ledą.

Laikomo rankoje strypinio trintuvo su panardinamu smulkinimo mechanizmu variklis būna įtaisytas prietaiso viršutinėje dalyje ir velenu sujungtas su pjaustymo ašmenimis apatinėje dalyje. Toks prietaisas tinkamas naudoti 1-2 l talpos maišymo induose, pagamintuose iš stiklo, plastiko, nerūdijančio plieno.

Elektrinis trintuvas savo galimybėmis pranoksta tradicinę rankinę trintuvę.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]