The Roots

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
The Roots
Biografija
Kilmė JAV
Žanraihiphopas
Aktyvumo metai1987–dabar
Įrašų kompanijaMCA, Geffen, Def Jam
Nariai
Black Thought (MC) Questlove (būgnai) Kamal Gray (klavišiniai) F. Knuckles (perkusija) Captain Kirk Douglas (elektrinė gitara) Damon "Tuba Gooding Jr." Bryson (suzafonas) Owen Biddle (bosinė gitara)
Buvę nariai
Kid Crumbs (Kenyatta Warren)(MC) Rubberband (Josh Abrams) (bosinė gitara) Malik B.(MC) Rahzel (beatbox) Scott Storch (klavišiniai) Ben Kenney (elektrinė gitara) Scratch (beatbox) Dice Raw (MC) Hub (bosinė gitara)

The Roots – Grammy apdovanojimu tituluota hiphopo grupė iš JAV (Filadelfija, Pensilvanija). The Roots pasižymėjo tuo, kad hiphopo muzikai suteikė džiazo, eklektiškumo atspalvių ir tuo pačiu pasitelkė gyvus instrumentus. Debiutinis grupės albumas buvo išleistas 1993 m., o nuo to laiko jie bendradarbiavo su įvairių žanrų atlikėjais, nuo Roy Ayers iki Cody Chesnutt ir daugelio kitų. The Roots sulaukė didelio kritikų dėmesio ir padarė įtaką daugeliui repo ir ritmenbliuzo atlikėjų. Nuo 2009 m. kovo 2 d. The Roots tapo NBC televizijos pokalbių laidos Late Night with Jimmy Fallon grupe.

Istorija ir albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pradžia ir pirmasis albumas Organix[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grupės branduolys susiformavo tada, kai reperis Black Thought (Tariq Trotter) ir būgnininkas Questlove (Ahmir Thompson) susitiko Filadelfijos aukštojoje mokykloje, meno studijų metu, ir, atradę bendrą potraukį hiphopo muzikai, nutarė suburti grupę (apie 1987 m.). Questlove grojo būgnais, o Black Thought pagal mušamųjų ritmą dėstė savo tekstus. Duetas koncertuodavo mokyklose, gatvėse, o vėliau ir talentų konkursuose. Prisijungus bosistui Leon „Hub“ Hubbard ir reperiui Malik B. (Malik Abdul Basit), grupė dalyvavo pasirodymuose Filadelfijoje ir Niujorke. 1991 m. Black Thought įstojo į Milersvilio universitetą (Millersville University) ir tuometinei grupės sudėčiai suteikė vardą The Square Roots. 1993 m. Roots įrašė pirmąjį albumą Organix, kuris Europos koncertuose tapo vizitine The Roots kortele.

Albumai From the ground up (1994) ir Do You Want More?!!!??! (1995)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Roots pasirašė pirmąjį savo kontraktą su įrašų kompanija (leiblu) „Talkin' Loud“ ir 1994 m. išleido EP (sutrumpintos trukmės albumą) From The Ground Up, kuris pasirodė tik Europoje. 1993-iųjų pabaigoje stambieji JAV leiblai atkreipė dėmesį į The Roots sėkmę Europoje ir keletas iš jų pasiūlė kontraktus. Grupė pasirinko David Geffen Records ir 1995-ųjų sausį išleido antrąjį savo albumą Do You Want More ?!!?!! – vieną iš universaliausių darbų, apjungiančių gyvus instrumentus, muzikantų ir MC talentus. Alternatyviojo hiphopo gerbėjų palankumą pelnė ne tik šis albumas, bet ir sėkmingas pasirodymas žymiajame „Lollapalooza“ festivalyje. Prisijungę klavišininką Scott Storchir beatbox’o specialistą Rahzel (Rahzel M. Brown), Roots išvyko į „Montreux“ džiazo festivalį.

Albumas Illadelph Halflife (1996)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1995 m. Scott Storch pakeitė kitas klavišininkas – James „Kamal“ Gray. 1996 m. pasirodė trečiasis grupės studijinis albumas Illadelph Halflife. Jame išliko gyvi instrumentai, tačiau skambesys tapo kiek tamsesnis. Tarp albumo svečių buvo tokie atlikėjai kaip Q-Tip, Common, D’Angelo, Raphael Saadiq ir kt. Albumą sėkmingai reprezentavo singlai „Clones“ bei „What they do“, ir tai buvo pirmasis Roots albumas, kuriam pavyko prasimušti į prestižinio Billboard topo 40-tuką.

Albumas Things Fall Apart (1999)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po trečiojo albumo kilo nesutarimų tarp grupės ir Geffen įrašų kompanijos, tad Roots pasirašė kontraktą su MCA. 1999 m. pasirodė albumas Things Fall Apart (pavadinimas kilo nuo Chinua Achebe novelės Things Fall Apart). Jis susilaukė itin palankaus kritikų vertinimo ir pasiekė 500 tūkst. parduotų albumų ribą. Negana to, Things Fall Apart buvo nominuotas Grammy apdovanojimuose „geriausio repo albumo“ kategorijoje, o daina „You Got Me“, įrašyta kartu su Erykah Badu ir Eve, nugalėjo „geriausio dueto/grupės pasirodymo“ kategorijoje ir laimėjo kol kas vienintelę The Roots Grammy statulėlę. Steve Huey iš www.allmusic.com pastebėjo, kad albume galima įžvelgti stiprią neo-soul stilistikos įtaką. Kuriant Things Fall Apart prisidėjo Roots bendraminčiai Mos Def, Common, Jay Dee, Ursula Rucker, Erykah Badu ir kt. Atlikėjams Beanie Sigel ir Eve pasirodymai albume leido „prasimušti“ ir pasirašyti pelningus kontraktus (atitinkamai su Roc-A-Fella ir Ruff Ryders).

Albumai The Roots Come Alive (1999) ir Phrenology (2002)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2000 m. The Roots sulaukė nemažai kritikos dėl naujų idėjų stygiaus, todėl darbas su kompiuteriu liko antrame plane, o vietoje to buvo sugrįžta prie gyvos muzikos su albumu The Roots Come Alive, kuriame buvo sudėtos dainos iš koncertinių pasirodymų. Keli The Roots nariai, tarp kurių ir Malik B., paliko grupę. 2002 m. kolektyvas išleido albumą Phrenology. Nors ir nepasiekdamas tokių aukštumų kaip Things Fall Apart, šis albumas buvo gana sėkmingai parduodamas, kol galų gale tapo auksiniu, o Grammy apdovanojimuose buvo nominuojamas geriausio albumo kategorijoje. Jo įrašuose dalyvavo jau ankstesniuose albumuose girdėti Erykah Badu, Mos Def, Common, Beanie Sigel, Dice Raw, taip pat Nelly Furtado, Talib Kweli ir dar keletas svečių. Tai buvo futuristinis hiphopo albumas, nuo ankstesnio darbo jis skyrėsi gyvos muzikos kiekiu: dauguma kūrinių buvo programuojami, o ne grojami. Tuo metu pradėjo sklisti kalbos, kad Roots yra nusivylę kontraktu su MCA įrašų kompanija.

Albumas The Tipping Point (2004)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išleidus Phrenology grupę paliko gitaristas Ben Kenney(perėjo į roko grupę Incubus) ir beatboxer’is Scratch. The Roots grįžo į Geffen įrašų kompaniją ir 2004 m. išleido albumą The Tipping Point, kurio dainos „Star“ ir „Don’t say nuthin’“ buvo nominuotos Grammy apdovanojimuose. The Tipping Point pavyko pasiekti aukštą 4-ąją vietą Billboard tope. Albumas buvo vertinamas kaip vienas komerciškiausių grupės albumų, bet tuo pačiu The Roots nenutolo ir nuo savo stilistikos. Jame galima sutikti gerai hiphopo publikai žinomus Devin the dude, Jean Grae, Dice Raw, Skillz ir mažiau girdėtus Mack Dub, Aaron Livingston, Wadud Ahmad, Martin Luther ir kt. Dainoje „In Love with the Mic“ galima išgirsti net komediantą Dave Chapelle. Po metų, 2005 m., buvo išleistas dvigubas senų bei negirdėtų kūrinių rinkinys, pavadinimu Home Grown! The Beginner’s Guide To Understanding The Roots, Volumes 1 & 2.

Albumas Game Theory (2006)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2006-ųjų rugpjūtį po Def Jamįrašų kompanijos vėliava išleistas Game Theory. Pasak būgnininko Questlove, albumo skambesys tamsus, jame daugiau alternatyvaus hiphopo, o tematikoje ryškiai atsispindi JAV politiniai niuansai[15]. Pirmasis singlas „Don‘t feel right“ buvo pasirodęs jau 2006-ųjų gegužę. Jo vaizdo klipas, sudarytas iš dainų „In the Music“, „Here I Come“ and „Don’t Feel Right“, buvo nominuotas dviem Grammy nominacijoms. Įrašuose galima išgirsti Peedi Peedi ir buvusius grupės narius Dice Raw bei Malik B. Game Theory galima rasti dedikacijų tuo metu neseniai mirusiam prodiuseriui Jay Dee. Paskutinė 8 minučių trukmės daina „Can’t Stop This“ skirta būtent jam.

Albumas Rising Down (2008)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aštuntasis The Roots studijinis albumas (iš viso jau dešimtas) Rising Down pasirodė 2008-ųjų balandžio 29 d., praėjus 16 metų po Rodney King riaušių 1992-aisiais. Iki albumo pasirodymo radijose jau skambėjo komercinio pobūdžio daina „Birthday girl“, įrašyta su muzikantu iš grupės Fall Out Boy, tačiau būtent dėl minėto pobūdžio daina figūravo tik papildomose albumo versijose. Rising Down tęsė Game Theory tematiką ir išlaikė rimtą politinių-socialinių problemų toną. Albume dalyvavo Chrisette Michele, Common, Mos Def, Saigon, Styles P, Talib Kweli, Wale, taip pat Filadelfijos atstovai Dice Raw, Malik B., DJ Jazzy Jeff, Peedi Crakk ir kt. Rising Down skambesyje randama nemažai elektronikos, suteikiančios muzikai tamsesnių atspalvių. Kaip pirmas oficialus albumo singlas pasirodė „Rising Up“, įrašytas kartu su Chrisette Michele ir Wale.

Albumas How I Got Over[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vienas grupės lyderių Questlove patvirtino Archyvuota kopija 2009-02-21 iš Wayback Machine projekto., kad The Roots įrašinėja 9-ąjį studijinį albumą How I Got Over.

Grupės nariai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai The Roots nariai – Black Thought (MC) ir Questlove (būgnai). Menų studijų metu jie prisijungė bosistą Josh „The Rubberband“ Abrams. Vėliau grupę papildė kitas MC Malik B., naujas bosistas Leon „Hub“ Hubbard ir klavišininkas Scott Storch. MC Kenyatta „Kid Crumbs“ Warren dalyvavo Organix įrašuose, tačiau vėliau kolektyvą paliko. MC Dice Raw prisijungdavo vėlesniuose albumuose, o klavišininko poziciją perėmė ir iki šiol joje yra James „Kamal“ Gray. Beatboxer’is Rahzel buvo grupėje 1995–1999 m., o kartu su juo beatboxin’ęs Scratch išėjo 2003 m. MC Malik B. dėl problemų su narkotikais grupę paliko 1999 m., tačiau karts nuo karto pasirodydavo vėlesniuose albumuose. Išleidus Phrenology grupę palikusį gitaristą Ben Kenney pakeitė Kirk Douglas („Captain Kirk“), prisijungė perkusininkas Frankie Knuckles. Vokalistas Martin Luther 2003–2004 m. dalyvaudavo The Roots koncertuose ir prisidėjo įrašinėjant The Tipping Point albumą. 2007-ųjų rugpjūtį su kolektyvu atsisveikino ilgametis jo narys bosistas „Hub“.

Dabartniai The Roots nariai: Black Thought (MC), Questlove (būgnai), Kamal (klavišiniai), Frankie Knuckles (perkusija) ir Captain Kirk (elektrinė gitara). Pastaruoju metu koncertuose pasirodo ir suzafonu grojantis Damon „Tuba Gooding Jr.“ Bryson, taip pat Game Theory albumo prodiuseris ir dabartinis bosistas Owen Biddle.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

The Roots angliškojoje wikipedijoje Nuoroda tikrinta 2009-04-21.

„The Roots – Biography“. Allmusic. Nuoroda tikrinta 2009-03-03.

„Gibson Salutes Black History Month – The Roots“. Archyvuota kopija 2014-10-29 iš Wayback Machine projekto. Nuoroda tikrinta 2009-03-15.

„Gold and Platinum – The Roots“. RIAA.[neveikianti nuoroda] Nuoroda tikrinta 2009-03-04.

„Santana, Aguilera, The Roots Ponder Grammy Honors“. MTV News. 2000-02-24. Nuoroda tikrinta 2009-03-03.

„42nd Annual Grammy Awards nominations“. CNN. 2000-01-04. Archyvuota kopija 2010-01-24 iš Wayback Machine projekto. Nuoroda tikrinta 2009-03-03.

„The Roots Send Wake-Up Call To „Unconscious“ Population“. MTV News. 1999-02-23. Nuoroda tikrinta 2009-03-03.

Huey, Steve (1999). „Things Fall Apart“ Overview„. allmusic. Nuoroda tikrinta 2009-03-03.

“Elvis Costello, Roots, Megadeth, Others Added To Woodstock Lineup„. MTV News. 1999-07-12. Nuoroda tikrinta 2009-03-03.

“For The Record: Quick News On Incubus, P. Diddy, Liv Tyler, John Mayer, Johnny Cash, David Lee Roth & More„. MTV News. 2003-04-04. Nuoroda tikrinta 2009-03-15.

“Grammy Award nominees in top categories„. Associated Press. 2004-12-07. Nuoroda tikrinta 2009-03-15.

“Questlove Game Theory Interview„. Archyvuota kopija 2009-03-18 iš Wayback Machine projekto. Nuoroda tikrinta 2006-07-17.

Marisa (2008-04-29). „Rising Down“ Overview„. allmusic.[neveikianti nuoroda] Nuoroda tikrinta 2009-03-03.

“The Roots Get Live“. MTV News. 1996-10-04. Nuoroda tikrinta 2009-03-15.

http://www.prefixmag.com/news/uestlove-tweets-new-roots-album-title-ihow-i-got-o/26109 Archyvuota kopija 2009-02-21 iš Wayback Machine projekto.

http://www.music.lt/The-Roots-grupe-622.html Nuoroda tikrinta 2009-04-22.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]