The Beatles (albumas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
The Beatles
The Beatles viršelis
The Beatles studijinis albumas
Išleistas 1968 m. lapkričio 22 d.
Žanras Rokas
Trukmė 93:35
Įrašų kompanija Apple, Parlophone, EMI
Prodiuseris George Martin
Apžvalgos
The Beatles chronologija
Magical Mystery Tour
(1967)
„The Beatles“
(1968)
Yellow Submarine
(1969)

„The Beatles“ (dar žinomas kaip „The White Album“, liet. Baltasis albumas) – britų roko grupės „The Beatles“ devintasis studijinis albumas, Jungtinėje Karalystėje išleistas 1968 m. lapkričio 22 d.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Albumas yra dvigubas, o jo viršelį puošia viso labo paprasta balta spalva, su iškilusiu albumo pavadinimu, kas nebūdinga praeitiems grupės albumo viršeliams. Nors iš paties albumo nebuvo išleistas nei vienas singlas, tokios dainos kaip „Hey Jude“ bei „Revolution“ buvo įrašyti „The White“ albumo įrašinėjimo metu ir buvo išleisti kaip singlai, tačiau dainos nėra įtrauktos į albumą. Čia vyrauja įvairūs stiliai, nuo britų bliuzo bei ska iki Chuck Berry bei Karlheinz Stockhausen.

Dauguma albumo dainų buvo parašyta, kuomet grupės nariai lankėsi transcendentinės meditacijos kursuose Rišikeše, Indijoje. 1968-ųjų gegužės gale grupė grįžo į „Abbey Road Studios“ įrašų studiją Londone, kad pradėtų įrašinėti dainas, kas tęsėsi iki pat spalio vidurio. Tiesą sakant, įrašinėjant albumą tarp grupės narių kilo kivirčų dėl idėjų skirtumų. Dar viena problema buvo Džono Lenono savivaliavimas, kuomet jis atsivesdavo savo tuometinę naująją merginą Yoko Ono, nors bitlai buvo susitarę, kad jokių žmonų ar merginų niekas nesives dainų įrašinėjimo metu. Dėl nesklandumų, grupę laikinai paliko būgnininkas Ringo Starras. Iš esmės visa ši įtampa tęsėsi iki pat grupės iširimo 1970-aisias.

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po išleidimo, albumas susilaukė pagyrų iš daugelio kritikų, nors kai kurie komentatoriai ir sukritikavo satyriškas dainas esant jas nesvarbiomis ir nesiderinančiomis su tų dienų realijomis. Bitlai ir albumo prodiuseris Džordžas Martinas taip pat diskutavo, ar nebūtų buvę geriau išleisti viengubą albumą, vietoj dvigubo. Kad ir kaip bebūtų, albumas pasiekė 1-ąją vietą tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek Jungtinėse Amerikos Valstijose ir nuo to laiko iki pat šiol kritikų vertinamas kaip vienas geriausių visų laikų albumų.

Dainų sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirma pusė

  1. "Back in the USSR"
  2. "Dear Prudence"
  3. "Glass Onion"
  4. "Ob-La-Di, Ob-La-Da"
  5. "Wild Honey Pie"
  6. "The Continuing Story of Bungalow Bill"
  7. "While My Guitar Gently Weeps"
  8. "Happiness Is a Warm Gun"


Antra pusė

  1. "Martha My Dear"
  2. "I'm So Tired"
  3. "Blackbird"
  4. "Piggies"
  5. "Rocky Raccoon"
  6. "Don't Pass Me By"
  7. "Why Don't We Do It in the Road?"
  8. "I Will"
  9. "Julia"