Prūsija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Idioma-bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: bat-smg, et, mr Šalinama: th
Eilutė 76: Eilutė 76:
[[fr:Prusse]]
[[fr:Prusse]]
[[ga:An Phrúis]]
[[ga:An Phrúis]]
[[gl:Prusia]]
[[iutkt:Prusia]]
[[he:פרוסיה]]
[[he:פרוסיה]]
[[hi:प्रुशिया]]
[[hi:प्रुशिया]]

15:16, 13 gegužės 2009 versija

Vokietijos istorinis regionas:
Prūsija (Preußen)
Herbas
Vieta Kaliningrado sritis, Šiaurės rytų Lenkija, Klaipėdos kraštas
Istorinės valstybės: Prūsijos kunigaikštystė
Prūsijos ir Pomerelijos regionai

Prūsija (prūsiškai Prūsa, vok. Preußen, lenk. Prusy) - istorinis Europos regionas, esantis į pietvakarus nuo Lietuvos. Šiuo metu jo didžiąją dalį valdo Rusija (Kaliningrado sritis), dalis priklauso Lenkijai ir Lietuvai (Mažoji Lietuva).

Geografija

Didesnio Prūsijos regiono dalys

Prūsijos regionas užima didelę teritoriją, šiuo metu padalintą tarp trijų valstybių. Šiaurėje jis yra ribojamas Baltijos jūros, ir krantas čia yra labai sudėtingas, turi keletą didelių lagūnų (Kuršių marios, Aistmarės), nerijų.

Rytuose Prūsija ribojasi su Lietuva, pietuose - su Mozūrija, o rytuose - su Pomerelija (gali būti laikoma didesnio Prūsijos regiono dalimi, tokiu atveju jis ribojasi su Pomeranija).

Dėl sudėtingos istorijos regionas ne kartą buvo dalinamas tarp atskirų valstybių. Dėl to jo sudėtinėmis dalimis gali būti laikomi Pomerelija, Klaipėdos kraštas.

Istorija

Pagrindinis straipsnis – Prūsijos istorija.

Regionas patyrė labai ilgą ir sudėtingą istoriją, čia du kartus visiškai keitėsi etninė sudėtis. Kartu tai yra regionas, turėjęs didžiulę įtaką Europos ir Vokietijos istorijai.

Dažniausiai šiuo terminu įvardijama šiuo metu nebeegzistuojanti valstybė, kelis šimtmečius dariusi didelę įtaką Vokietijos ir Europos istorijai.

Senovės Prūsija

Pagrindinis straipsnis – Senovės Prūsija.

Senovės Prūsija - buvusi prūsų gyventa teritorija pietryčių Pabaltijyje, tarp Vyslos ir Nemuno upių, XIII a. nukariauta Vokiečių ordino (vok. Altpreußen, lietuviškai dar vadinama Prūsa),

Vokiečių ordinas

Pagrindinis straipsnis – Vokiečių Ordinas.

Vokiečių ordino valdos prūsų žemėse (jų vakarinė dalis 1466 m. atiteko Lenkijos karalystei ir buvo vadinama Karališkaisiais Prūsais (vok. Königlich Preussen, lenk. Prusy Królewskie)),

Prūsijos hercogystė

Pagrindinis straipsnis – Prūsijos kunigaikštystė.

Prūsijos hercogystė, sukurta 1525 m. buvusių Vokiečių ordino valdų Prūsijoje vietoje; formaliai egzistavo iki 1701 m., nors jau 1618 m. susijungė asmeninė unija su Brandenburgo markgrafyste (pastaroji įkurta 1157 m., nuo 1415 m. markgrafystėje valdė Hohenzollernų dinastija),

Prūsijos karalystė

Pagrindinis straipsnis – Prūsijos karalystė.

Prūsijos karalystė, įkurta 1701 m. buvusių Hohenzollernų valdų pagrindu; XVIII a. ji buvo didžiausia vokiečių gyvenama valstybė Europoje, XIX a. viduryje jos pastangomis vyko Vokietijos suvienijimas;

Po suvienijimo 1871 m. Prūsijos karalystė tapo Vokiečių imperatoriškojo reicho autonomine dalimi, turėjusia savą vyriausybę, parlamentą ir vietinius įstatymus. Tuo metu Prūsijos regionas buvo vadinamas Prūsijos provincija ir buvo Prūsijos karalystės sudedamoji dalis; egzistavo 18291878 m., kai Rytų Prūsijos ir Vakarų Prūsijos provincijos buvo sujungtos į vieną.

Prūsijos žemė

Pagrindinis straipsnis – Prūsijos žemė.

Prūsijos žemė, po monarchijos žlugimo Vokietijoje 1918 m. buvusi autonominė sudėtinė Vokietijos dalis; oficialiai panaikinta Antrąjį pasaulinį karą laimėjusių valstybių nutarimu 1947 m. vasario 25 d. nutarimu kaip esą „vokiškojo militarizmo židinys“.

Kaliningrado sritis

Pagrindinis straipsnis – Kaliningrado sritis.

Šablonas:Link FA iutkt:Prusia