Silezijos vaivadija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Silezijos vaivadija
Województwo śląskie
Silezijos vaivadijos vėliava Silezijos vaivadijos herbas
Valstybė Lenkijos vėliava Lenkija
Administracinis centras Katovicai
Pavietai 36
Įkūrimo data 1999 m.
Gyventojų (2014[1]) 4 599 447
Plotas 12 333,09 km²
Tankumas (2014[1]) 373 žm./km²
Tinklalapis [2]
Vikiteka Silezijos vaivadijaVikiteka

Silezijos vaivadija (lenk. województwo śląskie) – administracinis-teritorinis vienetas Lenkijos pietuose, Aukštutinės Silezijos ir Mažosios Lenkijos regione. Plotas 12 294 km²; 4 599 447 gyventojai (2014 m. duomenys). Administracinis centras – Katovicai. Tai labiausiai išvystytas Lenkijos pramoninis rajonas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaivadija sukurta 1999 m. sausio 1 d. iš buvusių Katovicų, Čenstakavos ir Belsko-Bialos vaivadijų pagal 1998 m. vietinės savivaldos reorganizavimo įstatymą.

Administracinis suskirstymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaivadija pietuose ribojasi su Čekija ir Slovakija. Rytuose ribojasi su Opolės vaivadija, šiaurėje – Lodzės vaivadija, šiaurės rytuose – Švento Kryžiaus vaivadija, o rytuose – su Mažosios Lenkijos vaivadija.

Vaivadijos centre ir šiaurės vakaruose yra Silezijos aukštuma (lenk. Wyżyna Śląska), šiaurės rytuose – Krokuvos-Čenstakavos aukštuma (lenk. Jura Krakowsko-Częstochowska). Pietinę sieną sudaro Beskidų kalnai (Silezijos Beskidai ir Žyveco Beskidai).

Maždaug pusė dabartinės Silezijos vaivadijos nėra istorinio Silezijos regiono dalis. Tokie miestai kaip Čenstakava, Zavercis, Myškuvas, Javožnas, Sosnovecas, Žyvecas, Dombrova Gurniča ir Bendzinas istoriškai priklauso Mažosios Lenkijos regionui.

Didžiausi miestai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Główny Urząd Statystyczny, dane za rok 2014, stan na 01.01.2014. [1]