Sam S. Shubert

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sam S. Shubert
Gimė 1878 m. rugpjūčio 27 d.
Kudirkos Naumiestis, Rusijos imperija
Mirė 1905 m. gegužės 13 d. (26 metai)
Harisburgas, JAV
Tėvas David Schubert
Motina Katrina Helwitzin
Veikla Teatro režisierius

Semas S. Šubertas, Samuelis Šemanskis (angl. Sam S. Shubert, Samuel Szemanski[1]) (1878 m. rugpjūčio 27 d. Kudirkos Naumiestyje, Rusijos imperija - 1905 m. gegužės 13 d. Harisburge, JAV) – Lietuvos žydų kilmės JAV teatro savininkas ir režisierius. Vienas iš teatrališkosios Šubertų šeimos septynių vaikų.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1878 m. rugpjūčio 27 d. Kudirkos Naumiestyje. Tėvas David Schubert, motina Katrina Helwitzin. Būdamas 4 metų kartu su šeima emigravo į JAV, kur apsigyveno Sirakiusuose šalia Niujorko. Tėvas buvo alkoholikas, šeima turėjo finansinių problemų, todėl jaunam vaikinui teko dirbti batų valytoju. Po kiek laiko gavo darbą Operos namuose, kur dalino lankstinukus. Nors ir turėdamas menką išsilavinimą buvo gabus matematikai, kas leido jam gauti darbą operos buhalterijoje. Po kiek laiko gavo buhalterio darbą didžiausiame Sirakiusų teatre - Wieting Theatre. Čia jam kilo noras režisuoti ir kurti teatro spektaklius, vėliau kartu su broliais Lee Shubert ir Jacob J. Shubert už skolintus pinigus įkūrė savo teatrą.

Sėkmingai užsiimdami teatro verslu broliai nutarė plėstis Niujorko mieste, kur 1900 m. kovo pabaigoje išsinuomavo patalpas Brodvėjuje ir Manhatane. Jauniausiasis brolis Jacob liko gyventi ir prižiūrėti teatrus Sirakiusuose, o Lee ir Sam išvyko gyventi į Niujorką, kur pradėjo kurti sėkmingiausią XX a. JAV teatrų imperiją, kuriai priklausė Winter Garden Theatre ir Shubert Theatre.

1905 m. gegužės 13 d. traukiniu keliaujant verslo reikalais į Pitsburgą, prie Harisburgo miesto, traukinys susidūrė su krovinine mašina. Avarijos metu Šubertas buvo stipriai sužalotas, po dviejų dienų nuo sužalojimų mirė ligoninėje. Buvo palaidotas Šubertų šeimos kape, Salemo kapinėse, Brukline.

1913 m. jo broliai Brodvėjuje atidarė teatrą, kurį pavadino Sam S. Shubert Theatre vardu ir kuris veikia iki šių dienų. 1945 m. broliai įsigijo Majestic teatrą Čikagoje, kurį taip pat pervadino Sam S. Shubert vardu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]