Jacob J. Shubert

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jacob J. Shubert
Gimė 1879 m.
Kudirkos Naumiestis, Rusijos imperija
Mirė 1963 m. gruodžio 26 d. (~84 metai)
Niujorkas, JAV
Tėvas David Schubert
Motina Katrina Helwitzin
Veikla Teatro režisierius

Džeikobas J. Šubertas, Jakobas Šemanskis (angl. Jacob J. Shubert, Jacob Szemanski[1]) (1879 m. Kudirkos Naumiestyje, Rusijos imperija - 1963 m. gruodžio 26 d. Niujorke, JAV) – Lietuvos žydų kilmės JAV teatro savininkas ir režisierius. Vienas iš teatrališkosios Šubertų šeimos septynių vaikų.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1879 m. Kudirkos Naumiestyje. Tėvas David Schubert, motina Katrina Helwitzin. Būdamas 3 metų kartu su šeima emigravo į JAV, kur apsigyveno Sirakiusuose šalia Niujorko. Tėvas buvo alkoholikas, šeima turėjo finansinių problemų, todėl jaunam vaikinui teko eiti dirbti neprofesionalius darbus. Po kiek laiko kartu su broliais Sam S. Shubert ir Lee Shubert už skolintus pinigus įkūrė teatrą.

Sėkmingai užsiimdami teatro verslu broliai nutarė plėstis Niujorko mieste, kur 1900 m. kovo pabaigoje išsinuomavo patalpas Brodvėjuje ir Manhatane. Jacobas liko gyventi ir prižiūrėti teatrus Sirakiusuose, o Lee ir Sam išvyko gyventi į Niujorką, kur pradėjo kurti sėkmingiausią XX a. JAV teatrų imperiją, kuriai priklausė Winter Garden Theatre ir Shubert Theatre. 1905 m. gegužės mėnesį traukinio avarijoje žuvo brolis Semas, po kurio mirties Jacobas perėmė žuvusio brolio vietą teatrų versle.

Šubertai teatrus įkurdavo cirko palapinėse, kur pritraukdavo tris kartus daugiau žiūrovų nei tipiniai teatrai. 1910 m. kartu su broliu Lee įkūrė Nepriklausomą Nacionalinių Teatrų savininkų asociaciją. 1950 m. pasitraukė iš verslo ir perleido savo pareigas sūnui Džonui, kuris netikėtai mirė 1962 m. lapkričio 17 dieną. Po daugiau nei metų mirė ir pats Jacobas, 1963 m. gruodžio 26 d. Niujorke, palaidotas Šubertų šeimos kape, Salemo kapinėse, Brukline.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]