Robert Baden-Powell

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Robert Baden-Powell
Robert Baden-Powell
Gimė 1857 m. vasario 22 d.
Londonas
Mirė 1941 m. sausio 8 d. (83 metai)
Njeris
Veikla Didžiosios Britanijos armijos karininkas, skautų organizacijos įkūrėjas
Vikiteka Robert Baden-Powell

Robert Baden-Powell (1857 m. vasario 22 d. – 1941 m. sausio 8 d.) – Didžiosios Britanijos armijos karininkas, skautų organizacijos įkūrėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Londono priemiestyje, Oksfordo universiteto profesoriaus ir admirolo dukters šeimoje. Būdamas 19 metų tapo karininku. Aštuonerius metus tarnavo Indijoje, Afrikoje, kur už drąsą ir sumanumą buvo vadinamas „Baltuoju Vilku“, po to Vokietijoje, Rusijoje ir Afganistane.

Pasižymėjo Anglų-Būrų kare, kuriame, turėdamas labai mažas pajėgas, sugebėjo apginti strategiškai reikšmingą Mafekingo tvirtovę. Už tai 1900 m. karalienė Viktorija suteikė jam generolo majoro laipsnį. R. Baden Powell buvo jauniausias generolas britų armijoje.

Skautų organizacijos įkūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1899 m. vykusiame Mafekingo apsupime gimė skautybės idėja. R. Baden Powell vadovaujami 12-16 m. berniukai puikiai atliko žvalgybos, ryšių ir sanitarijos užduotis, tuo prisidėdami prie anglų pergalės.

Pasibaigus karui, R. Baden Powell pritaikė karių-žvalgų ugdymo programą vaikams, ją papildydamas Amerikos indėnų gyvenimo detalėmis, išleido knygą „Skautybė berniukams“ (Scouting for boys). 1907 m. suorganizavo pirmąją skautų stovyklą, kurioje dalyvavo 20 berniukų.

R. Baden Powell pedagoginiai sugebėjimai, nuoširdus darbas su vaikais, patraukli ir praktiška ugdymo ir veiklos programa pritraukė į organizaciją tūkstančius vaikų. Po poros metų, 1909 m., Anglijoje buvo apie 10 000 skautų. Pamažu skautai paplito po visą pasaulį. 1920 m. Londone įvyko pirmoji pasaulio skautų stovykla. Joje R. Baden Powell paskelbtas pasaulio skautų šefu. Už nuopelnus žmonijai 1929 m. Anglijos karalius suteikė lordo titulą.

R. Baden Powell Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vizituodamas skautus lordas R. Baden Powell keliavo po visą pasaulį, 1933 m. vasarą su laivu Calgaric jis ir apie 650 bendrakeleivių lankė Baltijos jūros uostamiesčius. Rugpjūčio 17 d. svečiai iš Klaipėdos uosto vyko į Palangą, kur juos priėmė Prezidentas Antanas Smetona, taip pat apsilankė Lietuvos skautų Tautinėje stovykloje. Buvo surengtas britų ir lietuvių skautų paradas, bendri pavakariai. R. Baden Powell'ui įteiktas Lietuvos skautų garbės ženklas „Geležinio vilko ordinas“, jo vardu buvo pavadinta kurorto gatvė. Ant paruošto akmens lordas ir jo žmona kreida užbriežė savo inicialus (vėliau iškaltus), dar ir dabar netoli Birutės kalno tebestovi šis riedulys su svečių ir Lietuvos prezidento A. Smetonos asmeniniais ženklais.[1]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Skauto kalendorius, 2000.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo