Raudona, balta ir karališka mėlyna (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Raudona, balta ir karališka mėlyna

Oficialus premjeros plakatas
PavadinimasRed, White & Royal Blue
Kilmės šalisJAV
RežisieriusMatthew Lopez
Prodiuseris (-iai)Greg Berlanti
Sarah Schechter
Scenaristas (-ai)Matthew Lopez
Ted Malawer
VaidinaTaylor Zakhar Perez
Nicholas Galitzine
Metai2023
ŽanrasRomantinė komedija
Pagal knygąRed, White & Royal Blue
Trukmė121 min.
KalbaAnglų
Premjera2023 m. liepos 22 d. (BFI IMAX)
2023 m. rugpjūčio 11 d. (Amazon Prime Video)
IMDb įrašas

„Raudona, balta ir karališka mėlyna“ (angl. Red, White & Royal Blue) – 2023 m. Jungtinėse Amerikos Valstijose sukurta romantinė komedija, režisuota Matju Lopeso naudojant scenarijų, parašytą kartu su Tedu Malaveriu. Filmas sukurtas pagal Keisės Makviston 2019 m. romaną tuo pačiu pavadinimu. Pagrindiniai aktoriai – Teiloras Zacharas Peresas ir Nikolas Galicinas (Golicynas) – vaidina JAV prezidentės sūnų ir Jungtinės Karalystės princą, kurie įsimyli.

Amazon Studios“ 2019 m. paskelbė apie filmo kūrimą su prodiuseriu Gregu Berlančiu. 2021 m. Lopesas buvo paskelbtas režisieriumi ir scenarijaus bendraautoriumi kartu su Malaveriu. 2022 m. birželį pradėtos skelbti aktorių atrankos: pranešta, kad savo vaidmenis atliks Zacharas Peresas, Galicinas ir Turman. Kitą mėnesį buvo atskleista didžioji dalis aktorių. Pagrindiniai filmavimai vyko Anglijoje 2022 m. birželio–rugpjūčio mėnesiais.

Filmo „Raudona, balta ir karališka mėlyna“ premjera įvyko 2023 m. liepos 22 d. „BFI IMAX“ kino teatre Londone, o rugpjūčio 11 d. filmas išleistas „Amazon Prime Video“.

Santrauka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Aleksas Klermontas-Diasas, Elen Klermont (pirmosios JAV prezidentės) sūnus, kartu su drauge Nora Kelan dalyvauja karališkose vestuvėse. Aleksas nekenčia vestuvių, ypač savo aršiausio „priešininko“ princo Henrio, karaliaus vaikaičio. Pokylio metu Aleksas ir Henris susiginčiję ant savęs užsiverčia vestuvinį tortą, o šis įvykis sulaukia plataus atgarsio visuomenėje.

Siekiant sumažinti spaudos reakciją, Aleksas ir Henris priversti duoti daugybę interviu ir viešai apsimesti draugais. Lankydami pacientus ligoninėje jie priverčiami slėptis sandėliuke, kur Aleksas prisipažįsta Henrio nemėgti pradėjęs po to, kai šis atstūmė jį per pirmąjį jo, kaip prezidentės sūnaus, viešą pasirodymą. Henris atsiprašo aiškindamas, kaip jam buvo sunku gedėti tėvo. Aleksas taip pat atsiprašo ir jie susitaikę apsikeičia telefono numeriais.

Per kasmetinį Alekso naujųjų metų vakarėlį jis pamato, kaip Henris staiga išeina, ir nuseka paskui jį. Henris išreiškia savo norą pasaulyje būti anonimiškam ir staiga pabučiuoja Aleksą. Po bučinio Henris ima jį ignoruoti. Prezidentės vakarienės metu Aleksas galiausiai pamato Henrį ir privačiai su juo pasikalba, kur jie susitaria būti „draugais su privalumais“. Netrukus po to, naudodamasi Alekso sukurtu planu, kaip Teksaso gyventojus įtikinti už ją balsuoti artėjančiuose rinkimuose, Elen jį išsiunčia ten vadovauti jos perrinkimo kampanijai. Tuo metu apie jų santykius žino Beatričė, „Bėja“ (Anglijos princesė ir Henrio sesuo), Eimė (iš Baltųjų rūmų Slaptosios tarnybos), Nora ir Persis (jų geriausi draugai).

Kitą rytą po Demokratų nacionalinio suvažiavimo Baltųjų rūmų personalo vadovo pavaduotoja Zara užtinka Aleksą ir Henrį lovoje ir pareikalauja, kad Henris grįžtų į Angliją. Grįžęs į Baltuosius rūmus Aleksas pasipasakoja motinai. Aleksas pakviečia Henrį į tėvo atostogų namus Ostine, kur įšpažįsta jam meilę. Henris, žinodamas, kad negali atvirai mylėti Alekso, netikėtai išvyksta ir ima ignoruoti jo skambučius bei žinutes. Nusivylęs Aleksas aplanko Henrį Anglijoje ir reikalauja atsakymų. Henris pareiškia, kad jis taip pat myli Aleksą, bet privalo priklausyti karališkajai šeimai. Aleksas jį patikina, kad jie gali mylėti vienas kitą savo sąlygomis, ir jiedu susitaiko.

Kitą rytą spaudai nutekinami asmeniniai Alekso ir Henrio el. laiškai. Jie priverčiami nebebendrauti, kol Zara susisiekia su Šaanu, Henrio padėjėju. Alekso ir Henrio nuostabai paaiškėja, kad Zara ir Šaanas susitikinėja. Aleksas nedelsdamas išskrenda į Didžiąją Britaniją susitikti su Henriu. Karalius iškviečia juos į susitikimą ir pasako, kad nors žino, jog jų meilė tikra, jie negali būti kartu, nes šie santykiai neatitinka tradicinio Karūnos įvaizdžio. Kaip tik tuo metu jie pamato prie Bakingamo rūmų susirinkusią minią žmonių, atvykusių užtarti Henrį ir Aleksą. Henris ir Aleksas išėję į balkoną sveikinasi su žmonėmis.

Rinkimų vakarą Aleksas, Henris, Elen ir daugelis kitų nervingai laukia rezultatų. Aleksui ir Henriui besimėgaujant miela akimirką kartu, pasigirsta džiugesio garsai gretimame kambaryje. Pasirodo, jog Elen laimėjo rinkimus dėl Alekso pastangų Teksase. Vėliau Aleksas ir Henris apsilanko Alekso vaikystės namuose ir asmeniškai atšvenčia pergalę.

Aktoriai ir veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius Veikėjas Aprašymas
Taylor Zakhar Perez Alex Claremont-Diaz Visas vardas – Alexander Gabriel Claremont-Diaz, Jungtinių Amerikos Valstijų „pirmasis sūnus“[1]
Nicholas Galitzine Princas Henris Visas vardas – Henrikas Jurgis Eduardas Jokūbas Hanoveris-Stiuartas Foksas, Jungtinės Karalystės karaliaus Jokūbo III vaikaitis[1]
Uma Thurman Ellen Claremont Pirmoji JAV prezidentė, Alekso motina[1]
Stephen Fry Karalius Jokūbas III Jungtinės Karalystės valdovas, princo Henrio senelis[2]
Clifton Collins Jr. Oscar Diaz Kongreso narys, Alekso tėvas[3]
Sarah Shahi Zahra Bankston Prezidentės Elen Klermont Baltųjų rūmų personalo vadovo pavaduotoja[1]
Rachel Hilson Nora Holleran Alekso geriausia draugė ir JAV viceprezidento vaikaitė[1]
Ellie Bamber Princesė Beatričė Princo Henrio jaunesnioji sesuo[1]
Thomas Flynn Princas Filipas Princo Henrio vyresnysis brolis[4]
Malcolm Atobrah Percy Okonjo Princo Henrio geriausias draugas[5]
Akshay Khanna Shaan Shrivistava Princo Henrio padėjėjas
Sharon D. Clarke Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė
Aneesh Sheth Amy Jungtinių Amerikos Valstijų Slaptosios tarnybos agentė[3][6]
Juan Castano Miguel Ramos Politikos žurnalistas

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Tinoco, Armando (2023 m. birželio 12 d.). Red, White & Royal Blue: First Look Photos Of Prime Video's Gay Rom-Com Film Adaptation“. Deadline Hollywood. Nuoroda tikrinta 2023-08-14.
  2. H., Lea (2022 m. rugpjūčio 12 d.). „Stephen Fry talks about his role in the Red White and Royal Blue movie“. Q+. Nuoroda tikrinta 2023-08-14.
  3. 3,0 3,1 Lua klaida Module:TwitterSnowflake eilutėje 48: attempt to index local 'x' (a nil value).
  4. Lua klaida Module:TwitterSnowflake eilutėje 48: attempt to index local 'x' (a nil value).
  5. Gibson, Kelsie (2023 m. balandžio 26 d.). „Everything to Know About Amazon Prime Video's Red, White & Royal Blue Film“. People. Nuoroda tikrinta 2023-08-14.
  6. Stroude, Will (2023 m. liepos 25 d.). „Trans Red, White & Royal Blue star Aneesh Sheth says the LGBTQ+ romantic comedy ‘changed her life’“. PinkNews. Nuoroda tikrinta 2023-08-14.