Romantinis filmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
1997 m. filmo „Titanikas“ plakatas

Romantinis filmas – filmas, kuriame vaizduojamos meilės istorijos, daugiausia dėmesio skiriama jausmų pasauliui. Filmo pagrindiniai veikėjai yra du vienas kitam šiltus jausmus puoselėjantys personažai – vyras ir moteris. Filme plėtojama jų meilės istorija, dažnai užsibaigianti vestuvėmis.

Romantinio filmo esmė yra meilės paieškos arba tiesiog pasakojimas apie meilę. Dažnai pagrindiniai veikėjai romantinėse dramose susiduria su įvairiomis kliūtimis, sunkiais išbandymais, finansinėmis problemomis, ligomis, juos skiria kilmė arba socialinis statusas. Taip pat neretai mylimiesiems likti kartu trukdo kiti veikėjai – šeimos nariai, vieno iš pagrindinių veikėjų simpatija („meilės trikampis“), visuomenė, dėl kokių nors priežasčių smerkianti mylimųjų ryšį. Dažnas neištikimybės, charakterių nesuderinamumo motyvas. Žiūrovus romantiniai filmai traukia galimybe atitrūkti nuo kasdienio gyvenimo, ypač jei herojai galų gale įveikia visus sunkumus, prisipažįsta meilėje, ir pateisinamas posakis „gyveno ilgai ir laimingai“. Kita vertus, nemažai šio žanro filmų vaizduoja ne pasakiškus siužeto, ilgesingas scenas ar laimingas pabaigas, o kasdienio gyvenimo žiaurumą, kuriame meilė tampa atrama. Nepaisant to, romantinių filmų pobūdis gali labai įvairuoti. Nesvarbu, ar pabaiga laiminga, ar tragiška, pagrindinis romantinio filmo tikslas yra sužadinti stiprius auditorijos jausmus.

Romantinių filmų istorija prasidėjo XIX a. pabaigoje.[1] Nors dauguma tų laikų filmų buvo begarsiai, tačiau filmų kūrėjai savo kūriniuose puikiai sugebėjo pavaizduoti romantiką, geismą ir lytinį potraukį.

Požanriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Romantinė drama[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Romantinės dramos – tai romantinių ir dramos filmų požanris, kuriame dažniausiai yra pateikiama sudėtinga meilės pusė. Siužetas paprastai sukasi apie du įsimylėjėlius, kurie susiduria su sudėtingomis kliūtimis, neleidžiančiomis būti kartu. Pagrindiniai dviejų veikėjų meilę trukdantys veiksniai gali būti tiek šeimos nepritarimas ar uždrausta meilė, tiek jų pačių nesuderinamumas. Dėl pernelyg didelio kliūčių kiekio, nesuderinamumo arba tiesiog likimo, daugelis romantinių dramų baigiasi įsimylėjėlių išsiskyrimu.

Romantinių dramų pavyzdžiai: „Įsimylėjimas“ (angl. Falling in Love), „Medisono grafystės tiltai“ (angl. The Bridges of Madison Count), „Kasablanka“ (angl. Casablanca), Paskutinis tango Paryžiuje (angl. Last Tango in Paris).[2]

Chick flick[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Moterims skirti lengvo turinio filmai (angl. Chick flick) – tai romantinių filmų požanris, kurio siužetas yra orientuotas į pažymėtinai plačią moterų grupę,[3] ypač, jaunas merginas.[4] Nors dauguma romantinių filmų žanrų yra kuriami patenkinti būtent moterų romantikos poreikį, tačiau pastarieji nusakomi filmai, kurie yra pagrįsti emocijomis bei nagrinėja problemas, paremtas dviejų potencialių partnerių susitikimais ir santykiais. Šio požanrio filmai masiškai buvo leidžiami Valentino dienos proga. Šie filmai – tai populiariosios kultūros produktas, turintis tam tikras nuolatines naratyvo formules, tipinius siužetus bei personažų charakterius. Moteris protagonistė,[5] tematinės rausvos spalvos naudojimas (aliuzija į saldumą, malonumą, meilumą) bei romantika ar priešingos lyties pasimatymais paremtas siužetas – tai keli būdingi pastarojo subžanro elementai.

Šio filmų žanro pavyzdžiai: „Purvini šokiai“ (angl. Dirty Dancing), „Užrašų knygelė“ (angl. The Notebook), „Brangus Džonai“ (angl. Dear John), „Įsimintinas kelias“ (angl. A Walk to Remember), „Romeo ir Džiuljeta“ (angl. Romeo + Juliet).

Romantinė komedija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Romantinės komedijos – tai romantinių filmų bei komedijų požanris. Tai filmai su nerūpestinga, juokinga siužetine linija, besisukančia apie meilės, tarpusavio santykių temą. Tokių filmų pabaigoje idealas triumfuoja prieš sunkumus ir nedėkingas situacijas. Romantinių komedijų siužete dalyvauja du pagrindiniai veikėjai, dažniausiai moteris ir vyras, kurie netikėtai susitinka, tačiau dėl tam tikrų kliūčių ar ginčų nesutaria, nors galų gale viskas susitvarko ir pabaigoje jie lieka kartu. Kartais pagrindiniai veikėjai jau pačioje pradžioje yra vaizduojam kaip įsimylėjeliai, tačiau susiduria su iššūkiais, kurie trukdo išlaikyti santykius. Kitais atvejais veikėjai nesiryžta įsitraukti į romantiškus jausmus, nes abu mano, jog nemėgsta vienas kito, dėl to kad vienas iš jų turi partnerį arba jaučia socialinį spaudimą. Tačiau filmo kūrėjai pateikia tam tikrų užuominų, kurios leidžia spėti, jog pagrindiniai veikėjai simpatizuoja vienas kitam ir būtų puikus meilės derinys. Protagonistai tokiu atveju dažnai siekia kuriam laikui išsiskirti tam, kad suvoktų savo jausmus ar įveiktų kliūtis, trukdančias būti kartu. Romantinės komedijos pabaiga yra tik patvirtinimas, jog protagonistų gyvenime svarbiausia yra meilė, net jei jie fiziškai išssiskiria.[6]

Anot kritikų, filmas „Graži moteris“ (angl. Pretty Woman, 1990) yra laikomas geriausiu romantinės komedijos filmu. Romantinių komedijų pavyzdžiai: „Tegyvuoja meilė“ (angl. Love Actually), „Pamišę“ (angl. Moonstruck), „Kaip bus, taip gerai“ (angl. As Good as It Gets), „Mylėti(s) smagu“ (angl. Something’s Gotta Give), „Tai nutiko vieną naktį“ (angl. It Happened One Night), „Kai Haris sutiko Salę“ (angl. When Harry Met Sally…), „Sveika, sužadėtine!“ (angl. The Family Stone), „Tai…sudėtinga“ (angl. It’s Complicated), „Trečias nereikalingas“ (angl. Three to Tango), „Pamergė pagal užsakymą“ (angl. 27 Dresses), „Atostogos“ (angl. The Holiday).

Romantinis trileris[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Romantiniai trileriai – tai romantinių bei trilerių filmų požanris, kurių tema – nusikalstamumas, intrigos, skandalas.[7] Daugelyje romantinių trilerių protagonistai dalyvauja kovoje prieš antagonistus, ši kova juos suartina, ir jiedu įsimyli.

Romantinių trilerių pavyzdžiai: „Likimo ekspertai“ (angl. The Adjustment Bureau), „Operos fantomas“ (angl. The Phantom of the Opera), „Super 8“ (angl. Super 8), „Turistas“ (angl. The Tourist), „Asmens sargybinis“ (angl. The Bodyguard), „Neištikimoji“ (angl. Unfaithful), „Nevaldoma aistra“ (angl. Wicker Park).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Site Organisation „Romance Part 1“ http://www.filmsite.org/romancefilms.html
  2. The Script Lab LLC „Romance“ Archyvuota kopija 2012-09-23 iš Wayback Machine projekto.
  3. Simpson, John, ed. (2009). Oxford English Dictionary, 2nd edition, on CD-ROM Version 4.0. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-956383-8
  4. Abramowitz, Rachel (2009-02-14). „'Chick flicks' are really starting to click“. The Los Angeles Times. Nuoroda tikrinta 2010-10-04.
  5. Eber, Hailey. „Our Valentine to You and Yours: 10 Chick Flicks that Don’t Totally Suck“. ReelzChannel. Taisyta spalio 2, 2010.
  6. Mernit, Billy. Writing the Romantic Comedy (Harper Collins, 2000)
  7. Atkinson, Hilary, ed. (2009). „Difference Between Romantic Suspense & Romantic Thriller”. eHow