Prancūziškas skrebutis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Prancūziškas skrebutis
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


Prancūziškas skrebutis (pranc. pain perdu 'prarastoji duona') – vakarietiškos virtuvės pusryčių patiekalas, užkandis, gaminamas iš plaktuose kiaušiniuose mirkytos ir riebaluose apkeptos duonos.

Prancūziški skrebučiai pavadinti „prarastoji duona“, dėl to, kad paprastai buvo gaminami iš pasenusios duonos. Jie dar vadinami ir „auksine duona“, nes apkepus įgauna auksinę spalvą.

Gali būti valgomas kaip pagrindinis patiekalas. Tuomet, prieš apkepant, skrebutis apvoliojamas kiaušinių ir pieno mišinyje.

Gali būti patiekiami kaip pikantiškas užkandis. Skrebutis pabarstomas druska ir valgomas su įvairiais padažais arba majonezu.

Jei patiektas kaip desertas, skrebutis patepamas sviestu ir apibarstomas cukrumi, cinamonu ar vanile, užpilamas sirupu, uogiene. Tinka prie arbatos, kavos, kakavos.

Šis patiekalas buvo gerai žinomas viduramžių Europoje. Pirmosios prancūziško skrebučio užuominos randamos IV–V a. šaltiniuose. Originaliai duona buvo mirkoma piene ir tik vėliau pradėti naudoti kiaušiniai. Gamintas visoje Vakarų, Pietų ir Šiaurės Europoje. Vėliau paplito ir prancūzakalbėse Kanados vietovėse.