Peizažas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Narni tiltas“, aut. Jean-Baptiste-Camille Corot, 1826 m.

Peizažas (pranc. Paysage) – tapybos, grafikos arba meninės fotografijos kūrinys, kuriame vaizduojamas natūralus arba žmogaus sukurtas kraštovaizdis – kalnai, miškai, miestai ir kaimai. Peizažas dažniausiai kuriamas iš natūros arba išgalvojamas. Peizažo funkcija yra atvaizduoti ir įamžinti gamtos vaizdą. Dažniausiai peizaže vaizduojamas platus vaizdas, kurio komponentai sujungti į nuoseklią kompoziciją. Beveik visada peizaže vaizduojama žemė ar vanduo ir dangus. Oro sąlygos neretai vaidina svarbų vaidmenį peizažo kompozicijoje. Peizažas dažnai būna figūrinių kompozicijų fonas.

Rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Peizažas dažniausiai skirstomas į:

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Peizažas su Odisėjos scena, nutapytas Romoje, apie 60-40 m. pr. m. e.

Grynojo peizažo formų randama dar Mino civilizacijos freskose, kurios nutapytos apie 1500 m. pr. m. e. bei tradicinėje kinų tapyboje tušu. Kraštovaizdžio fragmentų perteikimo motyvų galima rasti ir Senovės Egipte, Mesopotamijoje ir antikinėje Europoje (Senovės Graikijoje).

Renesanso laikotarpiu peizažas sudarė vaizduojamų biblijinių, mitologinių scenų ar portreto aplinką. XVII a. peizažas iškilo kaip savarankiškas žanras Klodo Loreno ir olandų tapytojų kūryboje. Peizažinė tapyba pradėjo klestėti XVII a. Nyderlandų mene, jos atstovai buvo Jakobas van Reisdalis (1628–1682), Meindertas Hobema (1638–1709),[1] Albertas Keipas, Janas van Gojenas ir daugelis kitų. XVIII a. garsėjo Venecijos vedutistai − miesto peizažų kūrėjai Kanaletas, Bernardas Belotas, Frančeskas Gvardis.

XIX a. kūrė daug garsių peizažo kūrėjų: realistai ir romantikai Kamilis Koro, Gustavas Kurbė, Barbizono mokyklos tapytojai, Viljamas Terneris, Džonas Konsteblis, Ivanas Aivazovskis, Ivanas Šiškinas, Isakas Levitanas, Kasparas Davidas Frydrichas, impresionistai ir postimpresionistai Klodas Monė, Kamilis Pisaro, Alfredas Sislėjus, Žoržas Sera, Polis Sezanas, Vincentas van Gogas. XIX a. japonų ukijo-e garsiausių menininkų Hokusajaus ir Hirošigės geriausiai žinomi kūriniai buvo peizažai. XX a. peizažų sukūrė fovistai ir ekspresionistai. Fantastiškus, iracionalius peizažus tapė siurrealistai.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kas, kada, kodėl? Vilnius: Valstybinė grožinės literatūros leidykla, 1963, 274 p.