Pan American World Airways

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pan American World Airways
IATA
PA
ICAO
PAA
Šaukinys
CLIPPER
Įkurta 1927 m. kovo 14 d.
Veikla sustabdyta 1991 m. gruodžio 4 d.
Dažno keleivio programa WorldPass
Lėktuvų skaičius 42
Maršrutai 117
Būstinė New York, JAV
Vadovybė Russell L. Ray, Jr.

Pan American World Airways (taip pat žinoma kaip Pan Am) – buvusi oro linijų bendrovėJAV, įkurta 1927 m. kovo 14 d. Ši bendrovė reguliariai skraidindavo keleivius ir pašto siuntinius iš Ki Vesto į Havaną.

1927 m. susikūrė kelios oro linijų bendrovės – Pan American Airways, Atlantic, Gulf ir Caribbean Airways bei JAV aviacijos korporacija. Po metų skrydžių bendrovės susijungė ir veikė vienu pavadinimu – Pan American Airways. Nuo pat pradžių bendrovė vykdė skrydžius tarp pietinių Šiaurės Amerikos krantų ir Pietų Amerikos. Be šių krypčių bendrovė vykdė skrydžius ir į Europos miestus, iš kurių populiariausias maršrutas vyko į Paryžių.

1939 m. kompanija inauguravo pirmąjį transatlantinį skrydį sunkesniu už orą orlaiviu – iš Niujorko į Marselį keleivius skraidino hidroplanu (skraidančia valtimi) Boeing 314 Clipper.

Pan American World Airways per savo veiklą iki 1991 m. yra pasiekusi kelis pasaulio rekordus. 1976 m. gegužės 1 d. Niujorke pakilęs lėktuvas į jį sugrįžo po 46 valandų ir 50 sekundžių, apskriejęs pasaulį ir sustojęs tik du kartus. Pan American World Airways tapo greičiausiai komercinį skrydį aplink pasaulį atlikusi bendrovė.

Švenčiant savo 50 m. jubiliejų bendrovė įvykdė dar vieną skrydį aplink pasaulį, tik šį kartą iš šiaurės poliaus į pietų polių. Tam buvo pasirinktas tas pats lėktuvas, kuris atliko ir skrydį aplink pasaulį pusiauju – Boeing 747SP-21. Šioje kelionėje lėktuvas užtruko 54 valandas, 7 minutes ir 12 sekundžių. Tokiu būdu Boeing 747SP-21 tapo vieninteliu lėktuvu apskriejusiu pasaulį pusiauju ir per polius.

1991 m. gruodžio 4 d., susidūrus su finansiniais sunkumais, Pan American World Airways veikla buvo sustabdyta.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]