Tarptautinė oro transporto asociacija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio IATA)
Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA)
Formatarptautinė asociacija
Įkurta1945 m. balandžio 19 d.
Centrinė būstinėMontrealis, Kanada
Svarbiausi darbuotojaiTony Tyler
Tinklalapisiata.org

Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA) – tarptautinė nevyriausybinė oro bendrovių ir transporto asociacija.[1] Jos būstinė yra Kanados Monrealio mieste, kuriame įsikūrusi ir kita aviacijos organizacija Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija.

IATA organizacijos tikslas yra atstovauti visą aviacijos pramonę ir lyderiauti pasaulyje. IATA vienija apie 230 oro bendrovių, kurių maršrutai sudaro apie 93 % viso pasaulio bendrovių maršruto.[2] Šiuo metu IATA veikia daugiau nei 150 pasaulio šalių. Organizacija sprendžia klausimus, susijusius su skrydžių saugumu, tarptautiniais standartais, oro uostams, transporto bendrovėms teikia klasifikacijos kodus , rengia ir tvirtina aviacijos taisykles. Organizacijai vadovauja Tony Tyler.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

IATA buvo įkurta 1919 m. Hagoje. Neveikė Antrojo pasaulinio karo metu. Atkurta 1945 m. balandžio 19 d. Kuboje. Tuo metu organizacija vienijo 57 nares iš 31 šalies, daugiausiai iš Europos ir Šiaurės Amerikos. 2013 m. jungė apie 240 oro transporto bendrovių.

Misija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

IATA teigia, kad jų veiklos tikslas yra atstovauti ir ginti aviacijos pramonės tikslus visame pasaulyje. Visos aviacijos taisyklės ir nuostatos yra parengtos arba patvirtintos IATA organizacijos. Pagrindinis IATA tikslas yra teikti saugų transportavimą keleiviams.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Tarptautinė oro transporto asociacija (International Air Transport Association). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXIII (Šalc–Toli). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2013. 525 psl.
  2. Become an IATA Airline Member Archyvuota kopija 2011-12-08 iš Wayback Machine projekto.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]