Narmeras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Narmeras

Narmeras (Menes, valdė 30803040 m. pr. m. e. [1]) – Egipto faraonas, valdęs 32 amžiuje pr. m. e. Serketo įpėdinis, pirmosios dinastijos įkūrėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Faraono vardai
G5
Nar-Mer (nar-mr)
„Įniršęs šamas“

Garsiojoje Narmero paletėje, rastoje 1898 Hierakonpolyje, vaizduojamas Narmeras šalia Aukštutinio ir Žemutinio Egipto emblemos. Šios paletės dėka iškyla teorija, kad Aukštutinį ir Žemutinį Egiptą suvienijo Narmeras, o ne Menis. Pagal kitą teoriją manoma, kad Egiptą suvienijo prieš Narmerą valdęs faraonas Serketas. Yra manančių, kad Narmeras tik pradėjo Egipto suvienijimą, o Menis užbaigė. Tačiau tradiciškai Egipto suvienijimas yra priskiriamas Meniui.

Narmero vardo reikšmė hieroglifais yra įpykęs šamas.

Jo žmona Neithotepė A buvo šiaurinio Egipto princesė. Pagal įrašus Narmero įpėdinio Hor-Ahos (Menio) kapavietėje ji buvo Hor-Ahos žmona arba motina.

Narmero kapavietė sudaryta iš dviejų salių (B17 ir B18), kurios rastos Um el Kaabe, Abido regione.

Narmero paletės abi pusės

Kaip teigia Manetonas bei kiti antikos rašytojai, o jiems antrina kai kurie išlikę faraonų sąrašai, pirmasis Aukštutinį ir Žemutinį Egiptą suvienijo Menis. Tačiau šio vardo kol kas nepatvirtino tų laikų dokumentai, nors dviem atvejais galima būtų jį sieti arba su I dinastijos antruoju karaliumi Aha, arba su jo pirmtaku. Panašu, kad tas pirmtakas buvo Horas Narmeras, tačiau tai nėra įrodyta. Kai kurie mokslininkai Narmerą tapatina su Meniu, o kiti pastarąjį laiko Aha arba karaliaus Skorpiono ir Narmero samplaika. Kad ir kaip būtų, Narmeras buvo pirmas „istorinis“ karalius, pasistatydinęs sau kapą Abide, nors kelios kartos ankstesnių monarchų statėsi kapavietes visai netoli jo pasirinktos vietos. Šis kapas atrastas tik paskutiniame XX a. dešimtmetyje.

Istorikų nurodomos šio faraono valdymo datos (Ancient Egypt history & chronology[1], N. Grimal[2]) išdėstytos laiko juostoje:

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 (angl.) Ancient Egypt history & chronology. Ist Dynasty 3080 - 2860.
  2. N. Grimal "A History of Ancient Egypt", New York, 1997

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]