Naomi Watts

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Naomi Watts
Tikras vardas Naomi Ellen Watts
Gimė 1968 m. rugsėjo 28 d. (55 metai)
Kentas, Anglija
Šalis Anglija
Aktyvumo metai 1986–dabar
Užsiėmimas aktorė · kino prodiuserė
Žymesni vaidmenys
Betė Elms
(„Malholendo kelias“, 2001 m.)
Kristina Pek
(„21 gramas“, 2003 m.)
Ana Darou
(„King Kongas“, 2005 m.)
Marija
(„Pragaras rojuje“, 2012 m.)
Apdovanojimai
Saturnas (2003 ir 2006 m.)
Oskaro nominacija (2004 ir 2013 m.)
Auksinio gaublio nominacija (2013 m.)
BAFTA nominacija (2004 m.)

Naomė Vots (angl. Naomi Ellen Watts, g. 1968 m. rugsėjo 28 d. Kentas, Anglija) – Didžiosios Britanijos aktorė ir filmų prodiuserė, 2 kartus nominuota Oskarui už vaidmenis juostose „21 gramas“ (2003 m.) ir „Pragaras rojuje“ (2012 m.).

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naomė gimė Šoreheme, Kente,[1] velsietės Myfanwy Edwards ir anglo Peterio Wattso, grupės „Pink Floyd“ garso inžinieriaus šeimoje.[2][3] Šeima, kurioje dar augo vyresnysis brolis Benas, iširo kai Naomei buvo 4.[3][4] Vaikai liko su motina ir dažnai keitė gyvenamąją vietą, tuo tarpu tėvas, 1974 m. palikęs „Pink Floyd“, po 2 metų mirė nuo heroino perdozavimo.[5][6]

Po šio įvykio jie persikėlė į šiaurinę Velso dalį ir apsistojo pas motinos tėvus. Čia jie pragyveno 3 metus ir Naomė lankė pradinę mokyklą, kurioje buvo mokoma velsiečių kalba, kol motina nusprendė persikelti į Londoną. 1978 m. ši vėl ištekėjo (vėliau irgi išsiskyrė), o vaikai ėmė mokytis Thomaso Millso vardo mokykloje Sufolke. Čia Naomė pirmą kartą išreiškė norą tapti aktore.

1978 m. motina su dviem vaikais ir patėviu persikėlė į Sidnėjų Australijoje, iš kur buvo kilusi jos močiutė. Čia motina įsidarbino televizijoje, kur tapo stiliste, kostiumų dizainere ir daug prisidėjo prie televizijos reklamų bei muilo operos „Return to Eden“ kūrimo. Motinos paskatinta, Naomė ėmė lankyti vaidybos pamokas, kur susipažino su kita būsima aktore Nikole Kidman, vėliau tapusia jos geriausia drauge, bei nusifilmavo keliose televizijos reklamose.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naomė mokėsi Morsmano ir Šiaurės Sidnėjaus mergaičių mokyklose, tačiau neišlaikė egzaminų. Įsidarbinusi saldumynų parduotuvėje Sidnėjuje, 18-metė Naomė nusprendė tapti modeliu. Agentūra, su kuria ji pasirašė sutartį, išsiuntė dirbti į Japoniją, tačiau ir ši veikla jai nesisekė. Grįžusi į Sidnėjų, Naomė dirbo reklamos srityje, taip pat žurnale „Follow Me“ mados redaktoriaus padėjėja. Atsitiktinis kvietimas dalyvauti dramos kursuose paskatino ją mesti darbą ir pamėginti siekti aktorės karjeros.[7]

Pirmasis jos vaidmuo buvo juostoje „For Love Alone“ 1986 m., o prie filmo kostiumų kūrimo prisidėjo ir jos motina. Vėliau Naomė gavo vaidmenis keliose reklamose ir pasirodė keliose serialo „Hey Dad…!“ serijose.

1989 m. filmo „Dead Calm“ premjeroje Nikolė Kidman supažindino Naomę su režisieriumi Johnu Duiganu. Šis pasiūlė šiai vaidmenį juostoje „Flirting“, kurioje taip pat vaidino Kidman bei Thandie Newton. Filmas buvo sėkmingas ir pateko tarp 10 geriausių 1991 m. Australijos juostų.[8] Tais pačiais metais Naomė gavo vaidmenis serialuose „Brides of Christ“, „Home and Away“, tačiau atsisakė filmuotis draminiame seriale „A Country Practice“ „nenorėdama įstrigti muilo operose dvejiems ar trejiems metams“, nors vėliau šio sprendimo gailėjosi.[7]

Po metų Naomė nuvyko į Los Andželą, kur susipažino su jau populiarėjančios Holivude Kidman agentais. Susižavėjusi galimybėmis, ji netruko persikelti į JAV. 1993 m. gavusi nedidelį vaidmenį filme „Matinee“, Naomė kurį laiką vis grįždavo į Australiją, kur filmavosi tokiose juostose kaip „Wide Sargasso Sea“, „The Custodian“ bei „Gross Misconduct“, kuriame pirmą kartą atliko pagrindinį vaidmenį.

2007 m.

Vis dėlto karjera Holivude jai nesisekė, finansai išseko, o agentai, su kuriais ją supažindino Kidman, vėliau tiesiog jos neprisimindavo. Kurį laiką Naomė netgi dirbo aukle pas Kidman ir Tomą Kruzą.[9]

1995 m. jai pagaliau pavyko gauti vaidmenį filme „Tank Girl“, kuris nors ir buvo finansiškai nesėkmingas, tam tikros auditorijos vadinamas kultiniu ir padėjo Naomei gauti keletą nepagrindinių vaidmenų, o 1996 m. filme „Children of the Corn IV“ ji buvo pagrindinio vaidmens atlikėja.

1997 m. Naomė vaidino australų dramoje „Under the Lighthouse Dancing“ bei trumpai rodytame seriale „Sleepwalkers“. Ji dalyvavo filmų, vėliau tapusių pelningais ir žinomais, aktorių atrankose, tačiau galiausiai režisieriai pasirinkdavo kitą: „The Postman“, „The Devil‘s Advocate“ ar „Meet the Parents“.

Aktorės proveržio vaidmeniu tapo 2001 m. režisieriaus Deivido Lynčo filmas „Mulholland Drive“, vėliau nominuotas Oskarui, o pati Naomė pelnė Saturno nominaciją. 2002 m. ji nusifilmavo Japonijos siaubo filmo „Ringu“ amerikietiškoje versijoje „The Ring“. Juosta sulaukė teigiamų atsiliepimų, tarsi patvirtindama, kad aktorės sėkmė „Mulholland Drive“ nebuvo atsitiktinė. Po sėkmingo vesterno „The Outsider“, 2003 m. pasirodęs filmas „21 Grams“ pelnė Naomei Oskaro nominaciją bei keletą kitų apdovanojimų. Aktorės populiarumas vis labiau augo, o siūlomi vaidmenys, su kuriais ji puikiai susidorodavo, dar labiau kėlė jos vertę: „We Don‘t Live Here Anymore“, „The Assassination of Richard Nixon“ ir „I Heart Huckabees“. 2005 m. ji vaidino filmo „The Ring“ tęsinyje „The Ring Two“, kuris, nors ir nebuvo toks sėkmingas kaip pirmasis, sulaukė teigiamo aktorės darbo įvertinimo. Kur kas sėkmingesnis buvo jos darbas režisieriaus Piterio Džeksono perdirbinyje „King Kongas“, pelniusiame 3 Oskarus, o Naomei – Saturno apdovanojimą.

2010 m.

Po keleto sėkmingų vaidmenų 2007 m. ji nusifilmavo režisieriaus Michael Haneke 1997 m. juostos „Funny Gamesperdirbinyje, kuriame pasakojama apie grupės jaunuolių įkalintą namuose šeimą. Filmas debiutavo 2007 m. Londono filmų festivalyje.[10]

Po 2 metų pertraukos, per kurią Naomė susilaukė 2 vaikų, 2009 m. ji grįžo vaidmeniu politiniame trileryje „The International“ kartu su Clive Owen bei Sundance kino festivalyje rodyta juosta „Mother and Child“, kuri sulaukė teigiamų kritikų įvertinimų. 2010 m. Kanų kino festivalį atidarė režisieriaus Vudžio Aleno komedija „You Will Meet a Tall Dark Stranger“, kuriame kartu su ja vaidino Antonio Banderas, Freida Pinto ir Anthony Hopkins, o filmas „Fair Game“ buvo trečiasis, kuriame ji filmavosi kartu su aktoriumi Šonu Penu.

2011 m. Naomė kartu su Danieliu Kreigu bei Reičel Vais vaidino trileryje „Dream House“, o su Leonardo DiCaprio – Klinto Istvudo režisuotame filme „Dž. Edgaras“. 2012 m. pasirodžiusi drama „Lo Impossible“ apie 2004 m. Indijos vandenyno pakrantes nusiaubusį cunamį, paremta tikra moters Maria Belon ir jos šeimos istorija, pelnė jai antrą Oskaro nominaciją.

Su Liev Schreiber

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naomė nebuvo ištekėjusi. Karjeros pradžioje ji palaikė artimus ryšius su režisieriumi Stephenu Hopkinsu, vėliau – su aktoriumi Heathu Ledgeriu.

2005 m. ji susipažino su aktoriumi Lievu Schreiberiu . 2007 m. jiedu susilaukė pirmo sūnaus Alexandre „Sasha“ Pete, o 2008 m. – Samuelio „Sam“ Pete. 2016 m., po 11 kartu praleistų metų, Naomė ir Lievas išsiskyrė.

Po vaidmens filme „The Painted Veil“ 2006 m. aktorė susidomėjo budizmu ir tapo vegetare.[9]

Gražiausių moterų rinkimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2012 m.
  • Žurnalas „People“ „50 Most Beautiful People“ (2002 m.)
  • Žurnalas „Empire“ (Australija) „Sexiest Female Movie Star“ – 14 vieta (2002 m.)
  • Žurnalas „Forbes“ „Power in Entertainment“ – 76 vieta (2005 m.)
  • Žurnalas „Entertainment Weekly“ „Entertainers of the Year“ – 3 vieta (2005 m.)
  • Tinklalapis AskMen.com „Most Desirable Women“ – 29 vieta (2006 m.)
  • Žurnalas „FHM“ „100 Sexiest women in the World“ – 99 vieta (2006 m.)
  • Žurnalas „FHM“ (Prancūzija) „100 Sexiest women in the World“ – 2 vieta (2006 m.)
  • Žurnalas „FHM“ (Didžioji Britanija) „Most Eligible Women“ – 2 vieta (2006 m.)

Filmografija ir apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaidmenys kine[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metai Originalo pavadinimas Lietuviškas pavadinimas Vaidmuo Kita
1986 For Love Alone Leo mergina debiutinis vaidmuo
1991 Flirting Flirtas Janet Odgers
1993 Matinee Cart Starlet
1993 Wide Sargasso Sea Fanny Grey
1993 Gross Misconduct Jennifer Carter
1993 The Custodian Louise
1995 Tank Girl Tankistė Jet Girl
1996 Bermuda Triangle Bermudų trikampis Amanda TV filmas
1996 Children of the Corn IV: The Gathering Kukurūzų vaikai 4 Grace Rhodes
1996 Timepiece Mary Chandler TV filmas
1996 Persons Unknown Molly
1997 Under the Lighthouse Dancing Louise
1998 A House Divided Amanda trumpo metražo filmas
1998 Dangerous Beauty Pavojingas grožis Guila De Lezze
1998 Babe: Pig in the City Mažylis miete balsas
1998 The Christmas Wish Kalėdų noras Renee TV filmas
1999 The Hunt for the Unicorn Killer Holly Maddux TV filmas
1999 Strange Planet Keista planeta Alice
2000 The Wyvern Mystery Alice Fairfield TV filmas
2001 Never Date an Actress Nesusitikinėk su aktorėmis trumpo metražo filmas
2001 Ellie Parker Elė Parker Ellie Parker Trumpo metražo filmas
2001 Down Žemyn Jennifer Evans
2001 Mulholland Drive Malholando kelias Betty Elms/Diane Selwyn Apdovanojimai:
„Boston Society of Film Critics Award“ – geriausia aktorė (2 vieta)
„Chicago Film Critics Association Award“ – geriausia aktorė
„Chlotrudis Award“ – geriausia aktorė
„Las Vegas Film Critics Society Award“ – geriausia antro plano aktorė
„Los Angeles Film Critics Association Award“ – geriausia aktorė (2 vieta)
„National Board of Review Awards 2001“ – geriausias proveržio vaidmuo
„New York Film Critics Circle Award“ – geriausia aktorė (2 vieta)
„National Society of Film Critics Award“ – geriausia aktorė
„Online Film Critics Society Award“ – geriausia aktorė
„Online Film Critics Society Award – geriausias proveržio vaidmuo
„Outfest – Screen Idol Award“ – geriausia aktorė
„Village Voice Film Poll“ – geriausia aktorė
„San Diego Film Critics Society Award“ – geriausia antro plano aktorė
Nominacijos:
„American Film Institute Awards 2001“ – metų aktorė
Saturno apdovanojimas“ – geriausia aktorė
2002 Rabbits Triušiai Suzie
2002 The Ring Skambutis Rachel Keller Apdovanojimai:
„Fangoria Chainsaw Award“ – geriausia aktorė
„Hollywood Film Festival Award“ – proveržio vaidmuo
Saturno apdovanojimas“ – geriausia aktorė
2002 Plots with a View Meredith
2002 The Outsider Rebecca Yoder TV filmas
2003 Ned Kelly Nedas Kelis Julia Cook
2003 Le Divorce Roxeanne de Persand Venecijos filmų festivalis – Wella prizas
2003 21 Grams 21 gramas Cristina Peck Apdovanojimai:
„Boston Society of Film Critics Award“ – geriausia aktorė (2 vieta)
„Florida Film Critics Circle Award“ – geriausia aktorė
„Independent Spirit Awards“ – specialus apdovanojimas
„Italian Online Movie Award“ – geriausia aktorė
„Los Angeles Film Critics Association Award“ – geriausia aktorė
„National Society of Film Critics Award“ – geriausia aktorė (3 vieta)
„New York Film Critics Circle Award“ – geriausia aktorė (2 vieta)
„Online Film Critics Society Award“ – geriausia aktorė
„Palm Springs International Film Festival“ – Desert Palm apdovanojimas
„Phoenix Film Critics Society Award“ – geriausia aktorė
„Phoenix Film Critics Society Award“ – geriausias vaidmuo
„San Diego Film Critics Society Award“ – geriausia aktorė
Southeastern Film Critics Association Award“ – geriausia aktorė
Venecijos kino festivalis – žiūrovų apdovanojimas
Venecijos kino festivalis – pagrindinis prizas
„Washington D.C. Area Film Critics Association Award“ – geriausia aktorė
Nominacijos:
Oskaras“ – geriausia aktorė
BAFTA“ – geriausia aktorė
„Chicago Film Critics Association Award“ – geriausia aktorė
„Broadcast Film Critics Association Award“ – geriausia aktorė
„Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award“ – geriausia aktorė
Satelito apdovanojimas“ – geriausia dramos aktorė
Ekrano aktorių gildijos apdovanojimas“ – geriausia aktorė
2004 We Don’t Live Here Anymore Mes čia nebegyvename Edith Evans
2004 The Assassination of Richard Nixon Pasikėsinimas į Ričardą Niksoną Marie Andersen Bicke
2004 I Heart Huckabees Aš myliu „Huckabees“ Dawn Campbell
2005 Ellie Parker Elė Parker Ellie Parker „Seattle International Film Festival“ – New American Cinema apdovanojimas
2005 The Ring Two Skambutis 2 Rachel Keller Nominacija – „Teen Choice Awards“ – geriausias riksmas
2005 Stay Pasilik Lila Culpepper
2005 King Kong King Kongas Ann Darrow Apdovanojimai:
„International Cinephile Society Award“ – geriausia aktorė
„London Film Critics Circle Award“ – geriausia aktorė
Saturno apdovanojimas“ – geriausia aktorė
Nominacijos:
„Australian Film Institute International Award“ – geriausia aktorė
„Chicago Film Critics Association Award“ – geriausia aktorė
Empire apdovanojimas“ – geriausia aktorė
„Online Film Critics Society Award“ – geriausia aktorė
„Vancouver Film Critics Circle Award“ – geriausia aktorė
2006 Inland Empire Vidaus imperija Suzie Rabbit balsas
2006 The Painted Veil Nutapyta Kitty Fane
2007 Eastern Promises Rytietiški pažadai Anna Khitrova Nominacijos:
Saturno apdovanojimas“ – geriausia aktorė
„Vancouver Film Critics Circle Award“ – geriausia aktorė
2007 Funny Games Pakvaišę žaidimai Ann Farber „Fangoria Chainsaw Award“ – geriausia aktorė(2 vieta)
2009 The International Eleanor Whitman
2009 Mother and Child Motina ir vaikas Elizabeth Joyce Nominacijos:
„Australian Film Institute International Award“ – geriausia aktorė
„Independent Spirit Award“ – geriausia antrojo plano aktorė
2010 You Will Meet a Tall Dark Stranger Kai sutiksi aukštą tamsiaplaukį Sally
2010 Fair Game Sąžiningas žaidimas Valerie Plame Nominacija – „Satelito apdovanojimas“ – geriausia aktorė
2011 Dream House Svajonių namai Ann Patterson
2011 J. Edgar Dž. Edgaras Helen Gandy
2012 The Impossible Pragaras rojuje María Belón Apdovanojimai:
„Central Ohio Film Critics Association Award“ – geriausia aktorė (2 vieta)
„Cinema Writers Circle Award“ – geriausia aktorė
„Palm Springs International Film Festival“ – Desert Palm apdovanojimas
Nominacijos:
„AACTA International Award“ – geriausia aktorė
Oskaras“ – geriausia aktorė
„Chicago Film Critics Association Award“ – geriausia aktorė
„Broadcast Film Critics Association Award“ – geriausia aktorė
„Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award“ – geriausia aktorė
„Detroit Film Critics Society“ – geriausia aktorė
Empire apdovanojimas“ – geriausia aktorė
Auksinis gaublys“ – geriausia aktorė
Goja“ – geriausia aktorė
„Houston Film Critics Society“ – geriausia aktorė
„Phoenix Film Critics Society Award“ – geriausia aktorė
„San Diego Film Critics Society Award“ – geriausia aktorė
Saturno apdovanojimas“ – geriausia aktorė
Ekrano aktorių gildijos apdovanojimas“ – geriausia aktorė
„Teen Choice Award“ – geriausia aktorė
2013 Movie 43 Kietašikniai Samantha
2013 Adore Dvi motinos Lil
2013 Sunlight Jr. Melissa
2013 Diana Diana Velso princesė Diana
2014 St. Vincent Šventasis Vincentas Daka Nominacija – „Screen Actors Guild Award“ – geriausia antrojo plano aktorė

Vaidmenys televizijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metai Filmas Vaidmuo Kita
1990 Hey Dad..! Belinda Lawrence 2 serijos
1991 Brides of Christ Frances Heffernan TV miniserialas
1991 Home and Away Julie Gibson 19 serijų
1997–1998 Sleepwalkers Kate Russell 9 serijos

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Johnston, Sheila (15 March 2008). „Naomi Watts on Funny Games“. The Daily Telegraph. Nuoroda tikrinta 19 April 2013.
  2. Sams, Christine (23 February 2004). „How Naomi told her mum about Oscar“. The Sun-Herald. Nuoroda tikrinta 15 December 2008.
  3. 3,0 3,1 Stated on „Inside the Actors Studio“, 2003
  4. Heller, Scott (23 November 2003). „A role filled with rage and anguish reveals the fearless side of an actress who respects the power of emotion“. Boston Globe. Nuoroda tikrinta 5 July 2011.
  5. „Naomi Watts Biography“. TalkTalk. Tiscali UK Limited trading. Nuoroda tikrinta 5 July 2011.
  6. Blake, Mark (2008). Comfortably Numb - The Inside Story of Pink Floyd. Di Capo Press. p. 213. ISBN 978-0306817526.
  7. 7,0 7,1 „Here She Is“. Nuoroda tikrinta 2014-02-02.
  8. „The Best 10“. Nuoroda tikrinta 2014-02-02.
  9. 9,0 9,1 Naomi Watts Biography at IMDb.com
  10. Tilly, Chris (17 October 2007). „Top 10 Films at the London Film Festival“. IGN UK. IGN Entertainment. Suarchyvuotas originalas 2007-10-25. Nuoroda tikrinta 25 January 2009.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]