Man Ray

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Manas Rėjus
angl. Man Ray
Mano Rėjaus fotoportretas, 1934 m., aut. Carl Van Vechten
Gimė 1890 m. rugpjūčio 27 d.
Filadelfija, JAV
Mirė 1976 m. lapkričio 18 d. (86 metai)
Paryžius, Prancūzija
Palaidotas (-a) Monparnaso kapinėse
Tautybė Amerikietis
Veikla fotografas, tapytojas

Manas Rėjus (angl. Man Ray, tikr. Emmanuel Radnitzky, 1890 – 1976 m.) – XX a. amerikiečių menininkas, daugiausiai kūręs Prancūzijoje, artimas dadaistų ir siurrealistų judėjimams. Fotografas, tapytojas, kino kūrėjas, iliustratorius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Emanuelis Radnickis gimė 1890 m. rugpjūčio 27 d. Filadelfijoje, JAV žydų imigrantų šeimoje. Po 7 metų jo šeima persikėlė į Niujorką, kuriame būsimasis menininkas dažnai lankė Alfred Stieglitz galeriją „291“ ir 1912 m. mokėsi dailės Ferrer centre. Bent nuo 1911 m. prisiėmė Mano Rėjaus meninį pseudonimą. 1913 m. pradėjo tapyti kubistine maniera. 1915 m. įvyko pirmoji jo personalinė paroda Danielo galerijoje Niujorke. Maždaug šiuo metu Manas Rėjus pradėjo užsiimti fotografija, dėl kurios visų pirma ir išgarsėjo. Jo ilgamečiu draugu tapo Marselis Diušanas, su kuriuo ir Walter Arensberg Manas Rėjus 1916 m. įkūrė Nepriklausomųjų menininkų draugiją Niujorke. Tais metais pradėjo kurti abstrakcionistinius paveikslus. 1920 m. dalyvavo Anoniminių menininkų draugijos steigime. 1921 m. Manas Rėjus išvyko į Paryžių prieš tai su M. Diušanu publikavęs vienintelį „New York Dada“ numerį. Kūrė dadaistų maniera plataus vartojimo komercinius objektus versdamas meno kūriniais.

1921 m. Paryžiuje Librairie Six galerijoje įvyko M. Rėjaus personalinė paroda. 1922 m. buvo publikuotas jo rėjografų (fotogramos, rayographs − fotografinių vaizdų, sukurtų be fotokameros pagalbos) rinkinys „Les Champs délicieux“ (Palaimingieji laukai). Tais pat metais M. Rėjus dalyvavo Paryžiaus dadaistų parodoje Montenio galerijoje. 1925 m. M. Rėjaus kūriniai eksponuoti pirmojoje siurrealistų parodoje Pjero galerijoje Paryžiuje. Kartu joje eksponavo Džordžas de Kirikas, Maksas Ernstas, Pablas Pikasas ir kt. M. Rėjaus fotografijos buvo publikuojamos žurnaluose „Harper’s Bazaar“, „Vu“, ir „Vogue“. Jo mylimąja ir bendradarbe buvo amerikietė fotografė Lee Miller. Tarp 1923 ir 1929 m. M. Rėjus sukūrė kino filmus „Le Retour à la raison“, „Emak Bakia“, „L'Etoile de mer“ ir „Les Mystères du château de dé“. 1932 m. jo kūriniai įtraukti į dadaistų parodą l'Institut galerijoje Paryžiuje ir į siurrealistų parodą Julien Levy galerijoje Niujorke. M. Rėjus bendradarbiavo su poetu P. Eliuaru ties jo knygų „Facile“ (1935) ir „Les Mains libres“ (1937) iliustracijomis. 1936 m. buvo trumpam grįžęs į JAV dadaistų ir siurrealistų parodos Niujorko šiuolaikinio meno muziejuje proga.

1940 m. prasidėjus antrajam pasauliniui karui M. Rėjus paliko Prancūziją, išvyko į JAV. Gyveno Holivude. 1946 m. vedė modelį Juliet Browner (Juliet Man Ray, mirė 1991 m.).[1] 1951 m. grįžo į Paryžių, kur Berggruen galerijoje įvyko jo personalinė paroda. 1959 m. įvyko personalinė paroda Šiuolaikinio meno institute Londone. 1963 m. buvo išleista M. Rėjaus autobiografija „Mano autoportretas“. 1973 m. Niujorko Metropoliteno muziejuje įvyko 125 jo fotografijų paroda. Manas Rėjus mirė 1976 m. lapkričio 18 d. Paryžiuje. Palaidotas Monparnaso kapinėse.

Kūrinių galerijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]