Medžlisas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Madžlisas)

Medžlisas, arba madžlisas (arab. مجلس = majlis, daugiskaita arab. مجالس = Majālis) – islamo šalių terminas, reiškiantis „susirinkimą“, „pasitarimą“. Tai – tradicinė erdvė, paplitusi arabų šalių ir Didžiojo Irano šalių kultūroje, kurioje vyksta bendruomenių susitikimai, ir kuri tarnauja kaip demokratinio sprendimų priėmimo, švietimo, tradicijų perdavimo vieta.

Žodis kilęs iš arabiško termino arab. جلس = julus, reiškiančio „sėdėti“. Alternatyvūs madžliso pavadinimai yra the Diwaniya (Kuveite), Barza (JAE), al Sabla (Omane), al Mayles (Katare) ir pan.

Iš pradžių madžlisas reiškė genčių susirinkimo vietą, tačiau vėliau terminas pradėtas vartoti ir gyvenamojo namo patalpai (svetainei) įvardinti. Šiuo žodžiu vadinami ir dabartiniai kai kurių šalių valdymo organai (parlamentas).

Genčių susirinkimo vieta[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Madžlisas, kultūrinė ir visuomeninė erdvė
Nematerialusis pasaulio paveldas

Maždliso vieta ir ruošiama kava
Vieta Jungtinių Arabų Emyratų vėliava JAE, Saudo Arabijos vėliava Saudo Arabija, Omano vėliava Omanas, Kataro vėliava Kataras
Regionas** ENA
Įrašas 2015
Nuorodos
Nuoroda
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Seniausi madžlisai buvo ikiislaminių arabų genčių, paplitusių visame Arabijos pusiasalyje susirinkimų vietos, kur buvo priimami svarbūs bendruomenei sprendimai, vykdavo šventės, ritualai.

Šio tipo madžlisai tradicinėse arabų bendruomenėse yra išlikę ir dabar. Jie gali tarnauti kaip bendravimo su lyderiu, teismo, prekybininkų pasitarimų, intelektualinių diskusijų ar šventinių renginių vietos. Bendravimo kultūroje vyrauja savito arabų kultūrai būdingo sprendimų priėmimo modeliai. Kadangi susirinkimuose dalyvauja skirtingos amžiaus grupės, madžlisai tarnauja ir kaip tradicijos perdavimo įrankis. Tai liudija arabų patarlė Al Majalis Madaris („Madžlisai yra mokyklos“)[1].

Tradiciniai madžlisai gali būti įrengiami rūmuose ar vado namuose, tačiau klajoklinėse visuomenėse tam tikslui tarnauja specialiai įrengtos palapinės (Bayt Al She’r) ar tiesiog nustatytos vietos, apsuptos medžių, kurie saugo susirinkusiuosius nuo saulės, vėjo ir smėlio. Kalnuotose vietovėse mažlisai įrengiami prie vandens šaltinių[2]. Patalpose įrengiami patogūs sėdėjimui baldai.

Madžlisas atspindi labai svarbią arabų kultūros dalį – vaišingumą, ir šioje erdvėje geriausiai atsiskleidžia santykiai tarp šeimininkų ir svečių. Dažniausiai madžliso šeimininkas yra vietos lyderis (šeichas), kuris stengiasi parodyti savo vaišingumą ir atliepti į svečių lūkesčius. Susirinkimo metu kūrenasi ugnis, ir svarbi susirinkimo dalis yra kavos (qahwa) gėrimas kartu. Paprastai susirinkimo metu paskiriamas žmogus, kuris verda ir tiekia kavą, o jaunesnieji bendruomenės nariai jam padeda.

Dėl savo svarbos madžlisas 2015 m. buvo pripažintas kaip nematerialusis pasaulio paveldas arabų šalyse: JAE, Saudo Arabijoje, Omane, Katare.

Namo patalpa[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Madžlisas Al Ain rūmuose Jungtiniuose Arabų Emyratuose

Tradiciniai madžlisai ilgainiui davė pavadinimą islamo šalių namuose esančiai patalpai, kuri yra skirta priimti svečius, ir atitinka svetainę Vakarų kultūroje. Ši patalpa, didžiausia name, yra arčiausiai įėjimo ir dažniausiai vienintelė iš visų namų patalpų turi langus į gatvę (t. y. viešą erdvę). Kadangi tai yra reprezentacinė patalpa, ji puošniai dekoruojama, ir atskiruose regionuose išsivystė savitas madžlisų puošybos stilius[3].

Madžlisai įrengiami taip, kad būtų patogu bendrauti. Sėdima dažniausiai ratu aplink visą patalpą ant kėdžių ar ant specialių sėdimųjų čiužinių (doshak) arba pagalvėlių (tekay). Vyrai renkasi atskirai nuo moterų. Pastarosios irgi gali turėti savo madžlisus pokalbiams. Kadangi pokalbis ir žmonių tarpusavio bendravimas yra svarbiausia madžliso funkcija, šiose patalpose paprastai nėra televizoriaus ar kitų prietaisų, kurie galėtų atitraukti dėmesį.[4].

Valdymo organai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Uzbekijos madžliso pastatas

Nuo Kalifto sukūrimo terminas majlis pradėtas taikyti įvardinti ir valdymo organui. Buvo suformuotas majlis ash-shura (arab. مجلس الشورى), kurio pagrindinė funkcija buvo rinkti naują kalifą. Todėl madžlisas buvo parlamento prototipas islamiškose šalyse. Šiuo terminu ir mūsų laikais vadinama nemažai vietinių parlamentų:

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Apie Madžlisą Patrimone d’Orient svetainėje
  2. Apie Madžlisą Patrimone d’Orient svetainėje
  3. The Majlis Of The Future Today – Leading UAE Interior Designers Set To Reveal Their Visions At Index, Dubai City Guide, 9 November 2009.
  4. Apie arabišką madžlisą

Panašūs terminai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Divanas – persiškos kilmės terminas, skirtas įvardinti panašiam reiškinui;
  • Sohbetas – panašus reiškinys Turkijos bendruomenėse;
  • Salė (patalpa) – susirinkimo vietos priešistornėje Europoje;
  • Maraė – susirinkimo vietos Okeanijoje