Liudvikas XI

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Liudvikas XI
Valua dinastija
Gimė 1423 m. liepos 3 d.
Buržas
Mirė 1483 m. rugpjūčio 30 d. (60 metų)
Plesis-Les-Tours pilis
Tėvas Karolis VII
Motina Marija Anžu
Sutuoktinis (-ė) Margaret Stiuart,
Savojos Šarlotė
Vaikai Karolis VIII,
Liudvikas,
Joachimas,
Pranciškus,
Luiza,
Ona,
Joana de Valois
Prancūzijos karalius
Valdė 1461 m. - 1483 m. (~22 metai)
Pirmtakas Karolis VII
Įpėdinis Karolis VIII Maloningasis
Vikiteka Liudvikas XI
Liudviko XI monograma

Liudvikas XI (pranc. Louis XI of France; 1423 m. liepos 3 d. Burže1483 m. rugpjūčio 30 d.) – Prancūzijos karalius nuo 1461 m. iki mirties 1483 m. [1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kilęs iš Valua dinastijos. Karolio VII Nugalėtojo sūnus. 1440 m. dalyvavo Prancūzijos feodalų diduomenės sukilime, vadinamojoje Pragerijoje, prieš tėvą Karolį VII. Sukilimas buvo numalšintas, o jo dalyviams suteikta malonė. Valdė Dofinė provinciją. Nesutarė su tėvu dėl prievartinės santuokos su Škotijos karaliaus Jokūbo I dukterimi Margarita. Mirus jai, prieš tėvo valią susituokė su Savojos hercogo dukterimi ir iš Dofinė pabėgo į Burgundijos kunigaikščio Pilypo dvarą Briuselyje. Tapęs karaliumi, ėmė kovoti su stambiaisiais feodalais, susigrąžino Pikardiją. 1465 m. prieš Liudviką XI sukilo karaliaus valdžia nepatenkinti Prancūzijos feodalai, susivieniję į vadinamąją Visuotinės gerovės lygą, vadovaujamą Pilypo sūnaus Karolio Drąsiojo. Kovodamas su lyga, derino gudrumą, intrigas ir jėgą, sudarė taiką su Habsburgų dinastija, susitaikė su Anglijos karaliumi Eduardu IV. Burgundijos karo metu, 1477 m. sausio 5 d. Nansi mūšyje Karolis žuvo. Tuo pasinaudojęs Liudvikas XI užėmė Burgundiją ir Franš Kontė, o neilgai trukus ir Pikardiją bei Artua. 1479 m. įvykdė Prancūzijos kariuomenės reformą, kurios metu miestai buvo atleisti nuo karo tarnybos, o didžiausią kariuomenės dalį sudarė samdomi šveicarai. 1481 m. prie Prancūzijos prijungė Provansą. 1482 m. sudaryta Araso taikos sutartimi, kartu su Maksimilianu Habsburgu pasidalijo Burgundiją. Netrukus persikėlė į Plesis-Les-Tours pilį, kurioje užsidaręs gyveno iki pat mirties.

Valdymo ypatumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Valdymo metu rėmėsi smulkiąja ir vidutine bajorija bei miestais, labai sustiprino karaliaus valdžią, centralizavo Prancūziją. Liudvikas XI rėmė menus, mokslus, prekybą ir pramonę, tačiau, kartu, šalyje įvedė didelius mokesčius, siekdamas padidinti biudžeto pajamas. Laikoma, kad valdant Liudvikui XI, Prancūzijoje susiklostė sąlygos įsigalėti absoliutinei monarchijai.

Šeima ir vaikai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Liudvikas XI (Louis XI). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIII (Leo-Magazyn). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. 507 psl.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija
Liudvikas XI
Smulkesnė šaka Kapetingai
Gimė: 1423 liepos 3 Mirė: 1483 rugpjūčio 30
Karališkieji titulai
Prieš tai:
Karolis VII
Prancūzijos karalius

1461 liepos 22 – 1483 rugpjūčio 30
Po to:
Karolis VIII Maloningasis
Vjeno dofinas
1423 liepos 3 – 1461
Aneksuota į Prancūzijos teritoriją