Lankašyras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lankašyras
Lancashire
Valstybė Jungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė
Šalis Anglija Anglija
Regionas Šiaurės Vakarų Anglija
Administracinis centras Prestonas
Rajonų skaičius 14
Įkūrimo data apie 1182 m.[1]
Gyventojų (2008 m.) 1 451 700
Plotas 3 079 km²
Tankumas (2008 m.) 471 žm./km²
Vikiteka LankašyrasVikiteka

Lankašyras (angl. Lancashire) – nemetropolinė grafystė Šiaurės Vakarų Anglijoje. Jo vardas kildinamas iš Lankasterio miesto ir kartais vadinamas Lankasterio grafyste. Lankašyro taryba yra Prestone. Lankašyre, 2021 m. duomenimis, gyvena 1 498 300 gyventojų. Tačiau tai tik nedidelė istorinės palatino grafystės, į kurios sudėtį įėjo didieji Mančesterio ir Liverpulio miestai bei Ferneso ir Kartmelio pusiasaliai Ežerų krašte, dalis, kurios plotas buvo 4 940 km². Daugelis šių vietovių vis dar stipriai yra tapatinamos su Lankašyru, ypač kai kurie Didžiojo Mančesterio rajonai (pvz., Oldamas ir Beris), kur Lankašyras vis dar rašomas ant pašto adresų. 1971 m. gyventojų surašymo metu (iki vietos valdžios pokyčių) Lankašyro gyventojų skaičius siekė 5 129 416, taigi tuo metu tai buvo tankiausiai apgyvendinta Jungtinės Karalystės grafystė po Didžiojo Londono.

Lankašyro istorija manoma prasidėjo XII amžiuje. Paskutiniojo teismo knygoje (1086 m.) rašoma, kad dalis šios grafystės priklausė Jorkšyrui, o zona tarp Mersio ir Riblio upių Češyrui. Jis ribojosi su Kamberlandu, Vestmorlandu, Jorkšyru ir Češyru.

Lankašyras iškilo per Pramonės perversmą kaip svarbus prekybos ir pramonės regionas. Liverpulis ir Mančesteris išaugo į didžiulius miestus, kurių ekonomikos pagrindas buvo atitinkamai laivyba ir medvilnės fabrikai.[2] Šie miestai dominavo pasaulinėje prekyboje ir juose gimė šiuolaikinis pramoninis kapitalizmas. Grafystėje buvo keletas malūnų ir Lankašyro anglių kasyklų. 1830 m. maždaug 85 proc. visos medvilnės buvo pagaminama Lankašyre.[3] Akringtonas, Blakbernas, Boltonas, Ročdeilis, Čorlis, Darvenas ir Bernlis tapo svarbiais medvilnės miestais. Blakpulas tapo svarbiu turizmo centru Lankašyro miestų gyventojams.

1974 m. buvo atlikta svarbi istorinės grafystės ribų reforma, kurios metu buvo sukurta dabartinė ceremoninė grafystė, atskirtos Liverpulio ir Mančesterio grafystės bei didžioji dalis jas supančių aglomeracijų bei suformuotos metropolinės ir ceremoninės Mersisaido ir Didžiojo Mančesterio grafystės.[4][5] Atskira šiaurinė Lankašyro dalis Ežerų krašte, įskaitant Ferneso ir Kartmelio pusiasalius, buvo sujungta su Kamberlandu ir Vestmorlandu ir sudarė Kambriją. Lankašyras prarado apie 1836 km² žemės, t. y. maždaug du penktadalius savo pradinės teritorijos, nors ir gavo šiek tiek žemės iš Jorkšyro Vakarų Raidingo.

Šiandien grafystė ribojasi su Kambrija, Didžiuoju Mančesteriu, Mersisaidu ir Šiaurės ir Vakarų Jorkšyru.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prieš tampant grafyste[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Romėnų laikais ši vietovė priklausė Brigantų genties teritorijai Romos Britanijos karinėje zonoje. Mančesterio, Lankasterio, Ribčesterio, Barau, Elslako ir Kastlešo miestai išaugo aplink romėnų fortus. Šimtmečiais po romėnų pasitraukimo 410 m. e. m. šiaurinė grafystės dalis tikriausiai priklausė britų Regedo karalystei, kuri buvo Brigantų genties įpėdinė. VIII a. viduryje ši teritorija buvo įtraukta į anglosaksų Nortumbrijos karalystę į šiaurę nuo Riblio upės ir Mersijos karalystę į pietus, kurios abi X a. tapo Anglijos dalimi.

Paskutiniojo teismo knygoje žemė tarp Riblio ir Mersio upių buvo vadinama „Inter Ripam et Mersam“[6][7] ir įtraukta į Češyro grafystę.[8] Nors kai kurie istorikai mano, kad tai reiškia, jog pietų Lankašyras tuo metu buvo Češyro dalis,[7][9] tai jokiu būdu nėra tiesa.[a][11][b] Taip pat teigiama, kad teritorija į šiaurę buvo Jorkšyro Vakarų Raidingo dalis.[9]

Ankstyvoji istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Lankasterio palatino grafystė aprašyta ir padalinta į šimtus, 1610 m.“, Lankašyro žemėlapis, kurį apie 1627 m. išraižė Džonas Spydas. Žemėlapyje pavaizduotas grafystės miesto Lankasterio gatvių planas ir šone esantys skydai su Lankasterių ir Jorkų karalių portretais.[13]

1182 m. įkurta grafystė[4] ribojosi su Kamberlandu, Vestmorlandu, Jorkšyru ir Češyru. Ji buvo suskirstyta į Amounderneso, Blakberno, Leilando, Lonsdeilio, Salfordo ir Vest Derbio gyvenvietes.[14] Tuomet Lonsdeilis buvo padalytas į šiaurinį Lonsdeilį, atskirą dalį į šiaurę nuo Morkamo įlankos paplūdimio, įskaitant Fernesą ir Kartmelį, ir pietinį Lonsdeilį.

Nuo Viktorijos laikų iki XX a. pabaigos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo Viktorijos laikų Lankašyre buvo įvykdytos kelios vietos valdžios reformos.[15] 1889 m. buvo sukurta administracinė Lankašyro grafystė, apimanti didžiąją dabartinės grafystės dalį. Keletas grafystės rajonų nepriklausė jos tarybai: Farneso Baras, Blakbernas, Boltonas, Butlis, Bernlis, Beris, Liverpulis, Mančesteris, Oldamas, Prestonas, Ročdeilis, Salfordas, Sent Helensas ir Viganas. Lordo leitenanto administruojama teritorija (dabar vadinama ceremonine grafyste) apėmė visą administracinę grafystę ir grafystės apylinkes. Ji išsiplėtė, kai rajonai prisijungė kaimyninių grafysčių teritorijas, pavyzdžiui, Mančesterio Videnšo rajoną, esantį į pietus nuo Mersio upės, ir pietinį Voringtoną. Grafystė neapėmė vakarinės Todmerdeno dalies, kur senovinė Lankašyro ir Jorkšyro siena eina per miesto vidurį.

XX amžiuje grafystė tapo vis labiau urbanizuota: Voringtonas (1900 m.), Blakpulas (1904 m.) ir Sautportas (1905 m.) tapo grafystės apygardomis, kurių ribos buvo daug kartų plečiamos. Mančesterio apylinkės ribos buvo ypač sudėtingos, nes tarp grafysčių buvo išsikišusios siauros administracinės grafystės dalys – Liso gyvenvietė sudarė atskirą administracinės grafystės dalį tarp Oldamo grafystės ir Jorkšyro Vakarų Raidingo.[16]

Ši administracinė grafystė taip pat buvo tankiausiai apgyvendinta už Londono ribų. 1961 m. joje gyveno 2 280 359 gyventojai. 1971 m. gyventojų surašymo duomenimis, Lankašyro grafystėje ir jos apygardose gyveno 5 129 416 gyventojų ir tai buvo daugiausiai gyventojų turinti grafystė Jungtinėje Karalystėje.[6]

Po 1974 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Raudona spalva pažymėtos istorinės palatino grafystės ribos, žalia – ceremoninės grafystės ribos

1974 m. balandžio 1 d. pagal 1972 m. Vietos valdžios aktą pietinė geografinės grafystės dalis buvo perduota dviem naujai įsteigtoms Mersisaido ir Didžiojo Mančesterio metropolinėms grafystėms.[17] Naujoji Kambrijos grafystė buvo prijungta prie Ferneso eksklavo, o kiti nauji eksklavai buvo prijungti prie Češyro.[4]

Mersisaido grafystėje buvo suformuoti nauji Liverpulio, Nouslio, Sent Helenso ir Seftono metropoliniai rajonai. Didžiajame Mančesteryje nauji metropoliniai rajonai buvo Beris, Boltonas, Mančesteris, Oldamas (dalis), Ročdeilis, Salfordas, Teimsaidas (dalis), Trafordas (dalis) ir Viganas. Naujai įkurtas Voringtono rajonas ir dalis Holtono rajono, esančio į pietus nuo naujojo Mersisaido ir Didžiojo Mančesterio, buvo perduoti Češyro grafystei.

Buvę Barnoldsviko, Erbio ir Boulando rajonai, Breisvelio ir Brogdeno bei Solterforto parapijos iš Skiptono rajono Jorkšyro Vakarų Raidinge tapo Lankašyro administracinės grafystės dalimi.[5] 1994 m. Simonsvudo parapija buvo perkelta iš Nouslio rajono Mersisaido grafystėje į Vest Lankašyro apygardą.[18] 1998 m. Blakpulas bei Blakbernas ir Darvenas tapo unitarinėmis valdžios institucijomis (reformos atitikmuo – apygardos rajonas) ir buvo išbraukti iš nemetropolinės grafystės, bet ne iš ceremoninės grafystės.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rajonai ir apylinkės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lankašyro grafystė, kurią kontroliuoja grafystės taryba, yra suskirstyta į šiuos vietos valdžios rajonus: Bernlį, Čorlį, Faildą, Haindberną, Lankasterį, Pendlį, Prestoną, Ribl Valį, Rosendeilį, Saut Riblį, Vest Lankašyrą ir Vairą.[19][20]

Blakpulas bei Blakbernas ir Darvenas yra unitarinėmis valdžios institucijos, kurių nekontroliuoja grafystės taryba.[21] Lankašyro policijos biuras aptarnauja grafystę ir pavienes valdžios institucijas.[22] Ši ceremoninė grafystė, įskaitant unitarines institucijas, yra Šiaurės Vakarų Anglijoje ir ribojasi su Kambrija, Šiaurės Jorkšyru, Vakarų Jorkšyru, Didžiuoju Mančesteriu ir Mersisaidu.[23]

Geologija, kraštovaizdis ir ekologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lankašyro topografija

Aukščiausias šiuolaikinės grafystės teritorijos taškas yra Gragaretas netoli Vernsaido, kurio aukštis siekia 627 m.[24] Žalioji kalva netoli Gragareto taip pat minima kaip šiuolaikinės grafystės teritorijos viršūnė.[25] Tačiau aukščiausias istorinės palatino grafystės taškas yra Koniston Old Menas Ežerų krašte (803 m),[26] kurį aukščiausiu grafystės tašku laiko tie, kurie mano, kad 1972 m. Vietos valdžios aktas (priimtas 1974 m.) nepanaikino istorinių Lankašyro grafystės ribų.

Lankašyro upės iš Peninų į vakarus teka į Airijos jūrą. Lankašyro upės yra Riblis, Vairas ir Lūnas. Jų intakai yra Kolderis, Darvenas, Daglasas, Hoderis ir Jarovas. Ervelio ištakos taip pat yra Lankašyre.

Grafystės vakaruose yra Vest Lankašyro pakrantės lyguma, o į šiaurę nuo Riblio žiočių – Faildo pakrantės lyguma. Toliau į šiaurę yra Morkamo įlanka. Be pakrantės kurortų, šios vietovės daugiausia yra kaimo vietovės, kuriose auginamos daržovės. Šiaurvakarinėje grafystės pusėje, besiribojančioje su Kambrija, yra Arnsaido ir Silverdeilio išskirtinio natūralaus grožio sritis, kuriai būdingi karai ir kurioje yra Leitono Moso gamtos rezervatas.

Į rytus nuo grafystės driekiasi aukštumos, vedančios į Peninus. Į šiaurę nuo Riblio yra Bikon Felio parkas ir Boulando miškas, dar viena išskirtinio natūralaus grožio sritis. Didžioji šios vietovės žemumų dalis skirta pienininkystei ir sūrių gamybai, tuo tarpu aukštesnės vietovės labiau tinkamos avininkystei, o aukščiausios vietovės yra nedirbamos pelkės. Riblio ir jo intako Kolderio slėniai sudaro didelį tarpeklį į vakarus nuo Peninų kalnų, virš kurio stūkso Pendlio kalnas. Dauguma didesnių Lankašyro miestų yra šiuose slėniuose. Į pietus nuo Riblio upės yra Vakarų Penino pelkės ir Rosendeilio miškas, kur giliuose slėniuose įsikūrę buvę medvilnės fabrikų miestai.

Gyvenvietės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pietinė Lankašyro bei pakrantės dalis yra smarkiai urbanizuota, ypač aplink gyvenvietes, besiribojančias su Didžiuoju Mančesteriu ir didžiausiomis grafystės gyvenvietėmis – Prestonu, Blakbernu, Lankasteriu, Blakpulu ir Bernliu.[27] Nelsono, Brajerfildo, Kolno ir Bernlio miestai sudaro didelę aglomeraciją, apimančią Bernlio ir Pendlio rajonus. Rotenstolas, Beikapas, Akringtonas ir Haslingdenas sudaro aglomeraciją, kuri beveik ribojasi su netoliese esančiu Blakberno ir Darveno rajonu ir Didžiojo Mančesterio Boltono, Berio ir Ročdeilio rajonais. Dalis Vest Lankašyro teritorijos priklauso Vigano aglomeracijai (Viganas taip pat yra Didžiajame Mančesteryje), kuriai priklauso ir Skelmersdeilis. Centrinis Lankašyras sudaro aglomeraciją aplink Prestoną, Penvordamą, Leilandą bei Čorlį. Lankasteris kartu su Hišamu ir Morkamu taip pat sudaro aglomeraciją.[28][29]

Lankašyre yra miestų augimo kontrolės teritorijos, vadinamosios „žaliosios juostos“, išsidėsčiusios visoje grafystėje ir apimančios didžiąją dalį pietinių rajonų ir miestų Ribl Valyje, Vest Lankašyre ir Faildo pakrantės lygumoje, kad būtų išvengta susiliejimo su netoliese esančiomis Mersisaido ir Didžiojo Mančesterio aglomeracijomis. Kitos tokios teritorijos kontroliuoja Lankasterio plėtrą ir supa Blakpulo miesto teritoriją kaip Šiaurės vakarų žaliosios juostos vakarinio pakraščio dalis. Pirmą kartą šios juostos planas buvo sudarytas šeštajame dešimtmetyje. Visose grafystės apygardose yra tam tikra šios juostos dalis, o prie Bernlio esanti dalis taip pat ribojasi su Pendlio miško išskirtinio natūralaus grožio sritimi.

Toliau pateiktoje lentelėje gyvenvietės suskirstytos pagal rajonus. Kiekvienas rajonas turi administracinį centrą; tam naudojamas didžiausio miesto pavadinimas arba geografinė vietovė.

Savivaldybė arba rajonas Administracinis centras Kitos gyvenvietės
Bernlio rajonas Bernlis Hapdonas, Harl Saikas, Klividžeris, Padiamas, Vustornas
Blakbernas ir Darvenas[c] Blakbernas Belmontas, Čapeltaunas, Darvenas, Edžvertas, Hodlsdenas, Nort Tertonas, Tokolesas
Blakpulo rajonasCitavimo klaida: Neleistina <ref> gairė; nuorodos be vardo turi turėti turinį Blakpulas Bispamas, Leitonas
Čorlio rajonas Čorlis Adlingtonas, Eklstonas, Ekstonas, Kleiton le Vudsas, Kopulas, Krostonas, Mauslis, Vitl le Vudsas
Faildo rajonas Lidam Sent Ansas Frekltonas, Kerkamas, Ri Grinas, Vortonas
Haindberno rajonas Akringtonas Čerčas, Didysis Harvudas, Kleiton le Mursas, Oltamas, Osvoldtvistlas, Rištonas
Lankasterio Sitis Lankasteris Bolton le Sandsas, Hišamas, Karnfortas, Morkamas, Silverdeilis
Pendlio rajonas Nelsonas Barnoldsvikas,Citavimo klaida: Neleistina <ref> gairė; nuorodos be vardo turi turėti turinį Baroufordas, Brajerfildas, Erbis,Citavimo klaida: Neleistina <ref> gairė; nuorodos be vardo turi turėti turinį Faulridžas, Kolnas, Trodenas
Prestono Sitis Prestonas Bartonas, Brotonas, Fulvudas, Grimsargas, Gusnargas, Vitingamas
Ribl Valio rajonas Kliderou Boulando Boltonas,[d] Čipingas, Herst Grinas, Longridžas, Redas, Ribčesteris, Sladbernas,Citavimo klaida: Neleistina <ref> gairė; nuorodos be vardo turi turėti turinį Vilpšyras, Volis
Rosendeilio rajonas Rotenstolas Beikapas, Čatertonas, Haslingdenas, Helmšoras, Idenfildas, Vitvertas, Votrfutas
Saut Riblio rajonas Leilandas Bamber Bridžas, Faringtonas, Longtonas, Lostok Holas, Penvordamas, Samlsberis, Volton le Deilis
Vairo rajonas Pultonas Didysis Eklstonas, Flitvudas, Garstangas, Klivlisas, Pilingas, Prislas, Sent Maiklas prie Vairo, Torntonas
Vest Lankašyro rajonas Ormskerkas Apholandas, Apli Bridžas, Banksas, Berskou, Bikersteifis, Daunholandas, Didysis Oltkaras, Halslas, Leitomas, Otonas, Parboldas, Rafordas, Skarisbrikas, Skelmersdeilis, Tarltonas

Kai kurios gyvenvietės, kurios istoriškai priklausė Lankašyrui, dabar priklauso Vakarų Jorkšyro, Češyro, Mersisaido, Didžiojo Mančesterio ir Kambrijos grafystėms:[4][5][30][17][31][32][33]

Didysis Mančesteris Adertonas · Aspulas · Astlis · Aštonas prie Laino · Beris · Blakrodas · Boltonas · Čadertonas · Dentonas · Droilsdenas · Eibramas · Eklsas · Ermstonas · Farnvertas · Feilsvertas · Golbornas · Heivudas · Hindlis · Hitonsas · Horičas · Irlamas · Kadishedas · Kerslis · Kliftonas · Li · Lisas · Litl Leveris · Litlbro · Mančesteris · Meikerfildo Aštonas · Meikerfildo Incas · Midltonas · Milnrou · Moslis (dalis) · Odenšo · Oldamas · Pendlberis · Prestvičas · Radklifas · Ramsbotomas · Redišas · Ročdeilis · Roitonas · Salfordas · Saut Tertonas · Standišas · Steilibridžas (dalis) · Stretfordas · Svintonas · Ševingtonas · Šo ir Kromptonas · Tildslis · Totingtonas · Vaitfildas · Verslis · Vesthoutonas · Viganas · Volkdenas
Mersisaidas Bilindžas · Butlis · Eklstonas · Erlstaunas · Formbis · Haitonas · Heidokas · Heilvudas · Kerkbis · Krosbis · Liderlandas · Liverpulis · Magalas · Niuton le Vilouzas · Preskotas · Reinfordas · Reinhilis · Sautportas · Sent Helensas
Kambrija Alverstonas · Askamas ir Aireletas · Farneso Baras · Ferneso Brotonas · Ferneso Doltonas · Greindžas prie Sandso · Hokshedas · Kartmelis · Konistonas · Volnio sala
Češyras Berčvudas · Kalketas · Vidnesas · Voringtonas
Vakarų Jorkšyras Todmerdenas (dalis)

Ribų pokyčiai iki 1974 m:[33]

  • Todmerdenas buvo padalytas tarp Lankašyro ir Jorkšyro, o 1889 m. visiškai priskirtas Jorkšyro Vakarų Raidingui
  • Moslis buvo padalytas tarp Lankašyro, Jorkšyro ir Češyro, o 1889 m. visiškai priskirtas Lankašyrui
  • Steilibridžas buvo visiškai priskirtas Češyrui 1889 m.
  • Tokios vietovės kaip Videnšo ir Lačfordas, buvusios Mančesterio ir Voringtono apygardos, išsiplėtė į pietus nuo Mersio į istorinį Češyrą
  • Redišas ir Hitonsas, buvusi Stokporto apygarda, išsiplėtė į šiaurę iki istorinio Lankašyro.

Valdyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lankašyro pavadinimą turi trys sritys: mažiausia iš jų yra nemetropolinė grafystė, turinti grafystės tarybą ir apygardas; ceremoninė grafystė, į kurią įeina pastaroji, Blakbernas ir Darvenas bei Blakpulo rajonas; paskutinė istorinė sritis yra didžiausia ir seniausia iš visų trijų.

Nemetropolinė grafystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nemetropolinė grafystė yra administruojama pagal dviejų pakopų sistemą. Ją valdo Lankašyro grafystės taryba ir dvylika apygardų tarybų.

Lankašyro grafystės taryba yra įsikūrusi Grafystės rūmuose Prestone. Pastatas buvo pastatytas kaip apygardos administracijos, kvartalinių sesijų ir Lankašyro policijos būstinė bei atidaryta 1882 m. rugsėjo 14 d.[34]

Kas ketverius metus yra rengiami vietos valdžios rinkimai, kuriuose renkami 84 skyrių tarybos nariai. Šiuo metu daugumą Lankašyro grafystės taryboje sudaro Konservatorių partija.

Rinkimai Kiekvienos politinės partijos išrinktų tarybos narių skaičius
Konservatoriai Leiboristai Liberaldemokratai Nepriklausomi Žalieji BNP JKNP Idle Toad
2021 m. 48 32 2 0 2 0 0 0
2017 m. 46 30 4 2 1 0 1[35] 0
2013 m. 35 39 6 3 1 0 0 0
2009 m. 51 16 10 3 2 1 0 1
2005 m. 31 44 6 1 1 0 0 1
2001 m. 27 44 5 1 1 0 0 0

Ceremoninė grafystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2019 m. visuotiniai rinkimai: Lankašyras[36]
Konservatoriai Leiboristai Liberaldemokratai Žalieji „Brexit“ partija Kiti Rinkėjų aktyvumas
331 000
−7 000
270 000
−92 000
37 000
+9 000
19 000
+10 000
16 000
+16 000
41 000
+39 000
716 000
−34 000
Bendras vietų skaičius nuo 2019 m.
Konservatoriai Leiboristai Liberaldemokratai Žalieji „Brexit“ partija Kiti
11
+3
4
−4
0
0
0
1 (pirmininkas)
+1

1997 m. Leitenantų akte (angl. Lieutenancies Act 1997) apibrėžta, kad ceremoninę grafystę sudaro du vieningos valdžios rajonai – Blakpulas bei Blakbernas ir Darvenas – ir nemetropolinė grafystė.[37] Lankašyro lordas leitenantas yra asmeninis karaliaus atstovas ceremoninėje grafystėje ir nuo 1997 m. juo yra Čarlzas Kėjus-Šatlvortas.[38]

Lankašyro vyriausiasis šerifas yra karaliaus teisminis atstovas, kurio pareigos iš esmės yra ceremoninės ir kasmet keičiasi.[39] Vyriausieji šerifai yra seniausi pasaulietiniai karūnos titulai Anglijoje ir Velse. Jis yra monarcho atstovas ir karaliaus taikos sergėtojas grafystėje, vykdantis Aukščiausiojo teismo sprendimus.[6]

Po panašių kitų grafysčių veiksmų 2020 m. grafystės tarybos pasiūlė reformą, pagal kurią būtų įsteigta jungtinė institucija (strateginiams prioritetams teikti) ir trys apytikriai vienodą gyventojų skaičių turinčios unitarinės institucijos.[40] Trys naujos tarybos būtų šios:

Siūlomos Lankašyro unitarinės valdžios institucijos[40]
Rajono pavadinimas Susideda iš Gyventojų
Šiaurės vakarų Lankašyras Blakpulo, Faildo, Lankasterio, Ribl Valio, Vairo 540 000
Centrinis Lankašyras Čorlio, Prestono, Saut Riblio, Vest Lankašyro 485 450
Peninų Lankašyras Bernlio, Blakberno ir Darveno, Haindberno, Pendlio, Rosendeilio 483 250

Istorinė hercogystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lanakšyro palatino grafystė Anglijoje

Hercogystės teritorija (dar vadinama palatino grafyste arba istorine grafyste) apėmė visų ceremoninių kaimyninių grafysčių ir Češyro teritorijas. Lankasterio hercogystė yra viena iš dviejų Anglijos karališkųjų hercogysčių, kita – Kornvalio. Ji turi žemės valdų visame regione ir kitur, veikia kaip nekilnojamojo turto bendrovė, taip pat įgyvendina karūnos teises Lankasterio palatino grafystėje.[41] Nors XX a. aštuntajame dešimtmetyje administracinės ribos pasikeitė, palatino grafystės ribos išliko tokios pačios kaip ir istorinės.[42]

Hercogystė palatino grafystėje administruoja niekam nepriklausantį turtą, priimdama asmenų, kurie mirė nepalikę testamento ir kurių teisinės nuosavybės teisės nebuvo galima nustatyti, turtą. Atskiro Lankasterio hercogo nėra; šis titulas tapo karūnos dalimi valdant Henrikui V. Vietoj to hercogystę administruoja Lankasterio hercogystės karalius. Atskira palatino grafystės teismų sistema buvo panaikinta 1971 m. Teismų įstatymu. Palatino grafystėje nuolat vartojama tam tikra Lojalaus tosto forma „Karalius, Lankasterio hercogas“. Lankasteris yra palatino grafystės miestas.

Lankasterio hercogystės kancleris yra vyriausybės ministras. Formaliai kancleris yra atsakingas už hercogystės valdų ir rentų administravimą, tačiau praktiškai šis postas prilyginamas aukšto rango ministrui be portfelio.

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grafystės rūmai, Prestonas

XIX a. Lankašyras buvo svarbus ekonominės veiklos, taigi ir gerovės, centras. Veikla apėmė anglies kasybą, tekstilės, ypač medvilnės, gamybą ir žvejybą. Prestono dokai, pramoninis uostas, dabar nebenaudojami. Lankašyro grafystėje istoriškai buvo Liverpulio uostas, o Farneso Baras garsėjo laivų statyba.

2013 m. duomenimis, didžiausia privataus sektoriaus pramonės šaka yra gynybos pramonė su „BAE Systems Military Air Solutions“ padaliniu, įsikūrusiu Vortone, Faildo pakrantėje. Padalinys taip pat turi gamybos vietą Samlsberyje. Kitos gynybos įmonės: „BAE Systems Global Combat Systems“ Čorlyje, „Ultra Electronics“ Fulvude ir „Rolls-Royce plcBarnoldsvike.

Branduolinės energetikos pramonėje veikia „Westinghouse“ eksploatuojama elektrinė Springfildse, Solvike ir „British Energy“ eksploatuojama Hišamo atominė elektrinė. Kitos svarbios gamybos įmonės: „Leyland Trucks“, „Paccar“ dukterinė įmonė, gaminanti DAF sunkvežimius.

Kitos Lankašyre veikiančios įmonės:

  • „Airline Network“, internetinė kelionių agentūra, kurios būstinė yra Prestone.
  • „Baxi“, šildymo įrangos gamintoja, turinti didelę gamyklą Bamber Bridže.
  • „Crown Paints“, Darvene įsikūrusi didelė dažų gamintoja.
  • Dr. Oetker“, tarptautinė maisto perdirbimo bendrovė, turinti gamyklą Leilande ir kurioje gaminamos šaldytos picos, daugiausia su prekių ženklais „Chicago Town“ ir „Ristorante“.
  • „Enterprise plc“, viena iš pirmaujančių Jungtinės Karalystės paramos tarnybų, įsikūrusi Leilande.
  • „Hanson plc“, Akringtono plytų gamyklą valdanti statybinių medžiagų tiekimo bendrovė.
  • „Hollands Pies“, didelė kepinių gamintoja, įsikūrusi Baksendene netoli Akringtono.
  • „National Savings and Investments“, Blakpule veikiantis valstybinio taupomojo banko, kuris siūlo „Premium Bonds“ obligacijas ir kitus taupymo produktus, biuras.
  • „Thwaites Brewery“, regioninė alaus darykla, kurią 1807 m. Blakberne įkūrė Džiuno Tveitsas.
  • „Xchanging“, įmonė, teikianti verslo procesų bei užsakomąsias paslaugas ir veikianti Fulvude.
  • AB InBev“, tarptautinė gėrimų bendrovė, Samlsberyje gaminanti „Budweiser“, „Stella Artois“, „Brahma“, „Bass“ ir „Boddingtons“ alaus prekės ženklus.
  • Fisherman's Friend“, konditerijos įmonė, garsėjanti stiprių mėtų ir pastilių gamyba, įsikūrusi Flitvude.

Verslo zona[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2011 m. buvo paskelbta apie Lankašyro verslo zonos įkūrimą. Ji pradėjo veikti 2012 m. balandžio mėn. ir bazavosi „BAE Systems“ priklausančiuose aerodromuose Vortone ir Samlsberyje.[43] Vortono aerodromas užima 72 hektarų plotą, o Samlsberio – 74 hektarų.[44] Plėtros procesą koordinuoja Lankašyro verslo partnerystė, Lankašyro grafystės taryba ir „BAE Systems“.[43] Pirmosios įmonės į šią zoną persikėlė 2015 m. kovo mėn., Vortone.[45]

Pastabos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Valfrikas Spotas valdė žemes abiejose teritorijose. Valfriko valdos liko sujungtos ir po jo mirties, kai buvo paliktos jo broliui Elfelmui. Ir iš tiesų, atrodo, kad 1086 m., kai Paskutiniojo teismo komisarai pietų Lankašyrą kartu su Češyru apžiūrėjo kartu, tarp jų vis dar egzistavo tam tikras ryšys. Vis dėlto atrodo, kad šios dvi teritorijos buvo kažkaip atskirtos viena nuo kitos, ir nėra tikra, kad Paskutiniojo teismo knygoje pietų Lankašyro dalyje minimi grafai buvo iš Češyro grafystės.[10]
  2. Paskutiniojo teismo surašyme (1086 m.) patogumo dėlei pietų Lankašyras buvo įtrauktas į Češyrą, tačiau žinoma, kad Mersis, kurio pavadinimas reiškia „pasienio upė“, skyrė Nortumbrijos ir Mersijos karalystes, ir nėra abejonių, kad tai buvo tikroji riba.[12]
  3. Unitarinė valdžios institucija
  4. Iki 1974 m. buvo Jorkšyro Vakarų Raidingo sudėtyje

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Lancashire: county history“. The High Sheriff's Association of England and Wales. 2010. Suarchyvuotas originalas 2016-03-04. Nuoroda tikrinta 2023-03-06.
  2. „Rivals: Liverpool v Manchester“. BBC Liverpool. 2010-05-13.
  3. Gibb, Robert (2005). Greater Manchester: A panorama of people and places in Manchester and its surrounding towns. Myriad. p. 13. ISBN 1-904736-86-6.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 George, D., Lancashire, (1991)
  5. 5,0 5,1 5,2 Local Government Act 1972. 1972, c. 70
  6. 6,0 6,1 6,2 „High Sheriff - Lancashire County History“. highsheriffs.com. Suarchyvuotas originalas 2014-08-19. Nuoroda tikrinta 2023-03-06.
  7. 7,0 7,1 Sylvester, D. (1980). A History of Cheshire. The Darwen County History Series (2 leid.). London and Chichester, Sussex: Phillimore & Co. Ltd. p. 14. ISBN 0-85033-384-9.
  8. Morgan, P (1978). Domesday Book Cheshire: Including Lancashire, Cumbria, and North Wales. Chichester, Sussex: Phillimore & Co. Ltd. p. 269c–301c,d. ISBN 0-85033-140-4.
  9. 9,0 9,1 Booth, P. cited in George, D., Lancashire, (1991)
  10. Thacker, A. T. (1987). Harris, B. E. (red.). The Victoria History of the County of Chester. 1: Physique, Prehistory, Roman, Anglo–Saxon, and Domesday. Oxford: Oxford University Press. p. 252. ISBN 0-19-722761-9.
  11. Phillips, A. D. M.; Phillips, C. B. (2002). A New Historical Atlas of Cheshire. Chester, UK: Cheshire County Council and Cheshire Community Council Publications Trust. p. 26–31. ISBN 0-904532-46-1.
  12. Crosby, A. (1996). A History of Cheshire. The Darwen County History Series. Chichester, West Sussex, UK: Phillimore & Co. Ltd. p. 31. ISBN 0-85033-932-4.
  13. „The Countie Pallatine of Lancaster Described and Divided into Hundreds, 1610“. Welland Antique Maps. Suarchyvuotas originalas 2019-02-24. Nuoroda tikrinta 2023-03-06.
  14. „Vision of Britain“. Lancashire ancient county divisions. Suarchyvuotas originalas 2007-10-01.
  15. Berrington, Hugh (1984). „Change in British Politics“. American Political Science Review (Lyginamosios ir kitų sričių studijos) (anglų). London: Frank Cass. 79 (3): 862-863.
  16. Lord Redcliffe-Maud; Wood, Bruce (1974). „English Local Government Reformed“. American Political Science Review (Knygos apžvalga) (anglų). London: Oxford University Press. 71 (2): 186.
  17. 17,0 17,1 Jones, B. et al., Politics UK, (2004)
  18. „OPSI“. The Cheshire, Lancashire and Merseyside (County and Metropolitan Borough Boundaries) Order 1993. Suarchyvuotas originalas 2007-09-30.
  19. „Divisions of Lancashire“. Vision of Britain. Suarchyvuotas originalas 2007-09-30.
  20. „Lancashire districts“. Lancashire County Council. Suarchyvuotas originalas 2007-04-15.
  21. „The Lancashire (Boroughs of Blackburn and Blackpool) (Structural Change) Order 1996“. OPSI. Suarchyvuotas originalas 2006-07-10.
  22. „Map of Lancashire (Unitary boundaries shown)“. Lancashire County Council. Suarchyvuotas originalas 2006-09-08.
  23. „Local Authorities“. Government Office for the North West. Suarchyvuotas originalas 2007-09-26.
  24. „The Relative Hills of Britain“. BUBL Information Service. Suarchyvuotas originalas 2012-07-26.
  25. „Administrative (1974) County Tops“. Hill-bagging.co.uk. Suarchyvuota iš originalo 2010-11-24. Nuoroda tikrinta 2023-03-08.
  26. „Historic County Tops“. Hill-bagging.co.uk. Suarchyvuotas originalas 2010-11-23. Nuoroda tikrinta 2023-03-08.
  27. „Rural and Urban Geographies“. clickweb.lancashire.gov.uk. Nuoroda tikrinta 2023-03-08.
  28. Moffitt, Dominic (2019-12-08). „Manchester and Liverpool: How Lancashire lost its cities“. LancsLive (anglų). Nuoroda tikrinta 2023-03-08.
  29. „Market Towns - Visit Lancashire“. www.visitlancashire.com. Nuoroda tikrinta 2023-03-08.
  30. „Lancashire ancient county boundaries“. Vision of Britain. Suarchyvuotas originalas 2007-10-01.
  31. „Lancashire boundaries 1974“. Vision of Britain. Suarchyvuotas originalas 2007-10-01.
  32. Chandler, James (2001). Local Government Today.
  33. 33,0 33,1 Youngs Jr., Frederic A. „Northern England“. Guide to the Local Administrative Units of England. 2.
  34. „Opening of the new Town-Hall at Preston“. The Times. 1882-09-15.
  35. „Lancashire County Council: Elections“. www3.lancashire.gov.uk. Suarchyvuotas originalas 2018-03-20. Nuoroda tikrinta 2023-03-12.
  36. „Results of the 2019 General Election in England“. BBC News.
  37. „Lieutenancies Act 1997, Schedule 1(3)“. legislation.gov.uk. UK General Acts 1997 c. 23. Nuoroda tikrinta 2023-03-12.
  38. „FRIDAY, 17TH JANUARY 1997“. London Gazette (54654): 675. 1997-01-17.
  39. „The High Sheriffs of Lancashire 1129–1947“ (PDF). HoltAncestry.co.uk. Nuoroda tikrinta 2023-03-12.
  40. 40,0 40,1 Lancashire County Council (2020 m. rugsėjo mėn.). Proposition for Local Government Reorganisation in Lancashire (PDF) (Report). Suarchyvuotas originalas (PDF) 2023-03-12. Nuoroda tikrinta 2023-03-12.
  41. „County Palatine“. Duchy of Lancaster. Suarchyvuota iš originalo 2017-07-13. Nuoroda tikrinta 2023-03-12.
  42. „House of Commons Hansard Debates for 15 Jun 1992“. parliament.uk. Suarchyvuota iš originalo 2017-11-20. Nuoroda tikrinta 2023-03-12.
  43. 43,0 43,1 Dillon, Jonathon (2012-02-26). „'Big companies' interested in East Lancashire enterprise zone“. Lancashire Telegraph. Suarchyvuota iš originalo 2015-04-02. Nuoroda tikrinta 2023-03-12.
  44. Woodhouse, Lisa (2012-08-23). „Lancashire enterprize [sic] zone due in to boost jobs 18 months“. Lancashire Telegraph. Suarchyvuota iš originalo 2016-08-23. Nuoroda tikrinta 2023-03-12.
  45. „Enterprise zone takes off“. Blackpool Gazette. 2015-03-25. Suarchyvuotas originalas 2015-03-27. Nuoroda tikrinta 2023-03-12.