LTk Capital

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
LTk Capital
Komercinis pavadinimasLTk Capital, UAB
FormaUždaroji akcinė bendrovė
Įkurta2001
Centrinė būstinėVilnius, Lietuva
Savininkas (-ai)Linas Tadas Karosas

LTk CapitalLietuvoje įkurta holdingo bendrovė, kurios pagrindinė veikla yra aktyvus investicijų valdymas.

Nuo 2001 m. holdingas veiklą vykdo keturiose Europos šalyse – Estijoje, Latvijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje, kur įsikūrusi centrinė holdingo buveinė.

100% „LTk Capital“ akcijų priklauso jo įkūrėjui Tadui Karosui.[1]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Verslininko ir investuotojo Tado Karoso įkurto holdingo „LTk Capital“ veiklos modelis apima verslo vystymą nuo idėjos iki rinklos lyderio pozicijų ir pardavimo kitiems investuotojams. Kiekvienam investuotam verslui nustatomi tikslai, prisidedama prie strategijos kūrimo ir stebimas jos įgyvendinimas.

Holdingo "LTk Capital" savininkas Tadas Karosas iki 2001 m., kai veiklą ėmė vystyti per šią kontroliuojančią bendrovę, yra įsteigęs, išvystęs ir pardavęs keletą kitų Lietuvoje žinomų verslų. Pirmasis šių verslų buvo 1991 m. buvo įkurtas pirmasis Lietuvoje kosmetikos ir parfumerijos parduotuvių tinklą „Sarma“ (dabar - parduotuvių tinklas „Douglas“) [2]bei kosmetikos ir parfumerijos gaminių importo ir didmeninės prekybos įmonę „Kruzas Nordic Cosmetics Distribution“, kuri yra šiuo metu veikiančios įmonės „Berner Lietuva“ pirmtakė.

2004 m. daugiau nei trečdalį Lietuvos kosmetikos ir parfumerijos rinkos užimanti ir 80 parduotuvių turinti „Sarma“ buvo parduota Švedijos investicijų fondo „East Capital Amber Fund“ bendrovei „Baltic Cosmetic Holding“ (BCH). 2007 metais, įsigijęs 51 proc. BCH akcijų, į Lietuvos rinką įžengė didžiausias Europos parfumerijos ir kosmetikos prekybos tinklas „Douglas Holding" „Kruzas Nordic Cosmetics Distribution“ 2007 m. ir 2009 m. vykdė plėtrą Latvijoje ir Estijoje, o 2014 m. ši įmonė buvo parduota suomių įmonei „Berner Ltd.“

Holdingo "LTk Capital" savininkas 1992-2000 m. įkūrė ir tiesiogiai aktyviai vystė didmeninės prekybos bendrovę „Mineraliniai vandenys“, įmonė sparčiai plėtėsi ir užėmė rinkos lyderės pozicijas.

2000 m. Tadas Karosas įkūrė, išvystė ir pardavė fizinės apsaugos paslaugas teikiančią įmonę „Gelvora“. Įmonė 2008 m. parduota užsienio investuotojui: dabar jos pagrindu veikia UAB „G4S Lietuva“ – didžiausia apsaugos kompanija Lietuvoje, priklausanti Didžiojoje Britanijoje įsikūrusiam koncernui G4S.

2001 m., pirmaisiais holdingo "LTk Capital" veiklos metais, buvo įkurta skolų išieškojimo ir valdymo bendrovė „Gelvoros saugos konsultacijos“; ši įmonė parduota Švedijos investuotojui.

2005 m. įkurtas SPA centrų ir masažo salonų tinklas „East Island“, kuris vėliau parduotas Lietuvos investuotojui.

2007 m. įkurtas internetinį pramogų portalas ir internetinė televizija „ctv.lt“; ši įmonė parduota 2011 m.

2008 m. holdingas investavo į elektroninę parduotuvę „Pigu.lt“;

2009 m. pradėtas įgyvendinti elektroninės komercijos „Amazingsales.com“ projektasBelgijoje, Olandijoje ir Vokietijoje. Verslas buvo parduotas 2012 m.

2021 m. įvykdytas reikšmingiausias holdingo sandoris, kai „Pigu.lt“ buvo parduota privataus kapitalo investuotojams „Mid Europa Partners“.[3]

Vystomos įmonės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2021 m. aktyviai ėmėsi maisto gamybos bendrovės „Maisto namai“ vystymo. Nuo 2008 m. veikianti įmonė verslininko sumanymu plečia veiklos spektrą koncentruodamąsi į pasauliniu mastu sparčiai augančią verslo sritį - kokybiškų pusgaminių (angl. ready-to-cook meal) gamybą. "Maisto namai" yra vieni iš didžiausdių šios srities pirmeivių Lietuvoje.

Taip pat nuolat prižiūrima holdingui priklausanti bendrovės „Čili Holdings“, valdančios didžiausio Lietuvoje restoranų tinklą "Čili Pizza", veikla. Restoranų tinklą sudaro per 100 restoranų, daugiausia jų veikia Baltijos šalyse, keletas buvo atidaryta Ukrainoje, Lenkijoje, bei Rumunijoje. Nuo 2014 m. pradėjo veikti "Čili Holdings" padalinys Madride, Ispanijoje.

Holdingas yra investavęs ir prižiūri 2014 m. įsteigtą ir Pietų Afrikos Respublikoje vystomą startuolį „SNAPnSAVE“. Taip pat vystoma 2014 m. Kenijoje sukurta saulės energijos įmonė „Pawame“, kurios veikloje holdingas dalyvauja kaip įkūrėjas ir investuotojas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. https://www.vz.lt/paslaugos/2021/03/20/tada-karosa-prie-ltk-capital-vairo-keicia-marius-neviera
  2. https://www.vz.lt/prekyba/2019/06/05/lietuvoje-nebeliko-sarma-parduotuviu
  3. https://www.sorainen.com/lt/sandoriai-ir-bylos/pigu-ikurejai-pardave-bendroves-akcijas-fondui-mid-europa-partners/