Tadas Karosas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Linas Tadas Karosas)
   Šį biografinį straipsnį reikėtų sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, prašome sutvarkyti šį straipsnį. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Priežastys, dėl kurių straipsnis laikomas nesutvarkytu, aiškinamos straipsnyje Nesutvarkyti straipsniai.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.
Tadas Karosas
Gimė 1963 m. (~61 metai)
Vilnius
Vaikai Jonas Karosas, Goda Karosaite
Veikla verslininkas, investuotojas
Alma mater Vilniaus universitetas

Tadas Karosas (g. 1963 m. Vilniuje) – Lietuvos verslininkas, investuotojas[1], holdingo „LTk Capital“ įkūrėjas ir savininkas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1986 m. baigė teisės studijas Vilniaus universitete ir penkerius metus dirbo pagal specialybę. Lietuvoje atkūrus nepriklausomybę buvo vienas iš pirmųjų šalyje jaunų žmonių, turėjusių drąsos kurti privatų verslą besiformuojančios laisvos rinkos ekonomikos sąlygomis. Būdamas 28-erių ėmė kurti ir vystyti įmones Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Per 30 veiklos metų yra įsteigęs dešimtis įvairių sričių įmonių, kurių dauguma sėkmingai išvystytos iki rinkos lyderių pozicijų ir pelningai parduotos. Reikšmingiausias pastarųjų kelerių veiklos metų sandoris - 2021 m. privataus kapitalo investuotojams „Mid Europa Partners“ parduotas elektroninių parduotuvių tinklas Pigu.lt [2]

Vystomos įmonės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2001 m. įkūrė holdingo bendrovę „LTk Capital“, kuri veikia kaip aktyvus investicijų valdytojas.

Pastaraisias metais verslininkas yra susidomėjęs investicijomis į startuolių projektus. 2014 m. įsteigė ir investavo į Pietų Afrikos Respublikoje vystomą startuolį „SNAPnSAVE“. 2014 m. kaip įkūrėjas ir investuotojas dalyvavo steigiant Kenijoje sukurtą saulės energijos įmonę „Pawame“; šis startuolis vis dar yra vystomas.

2021 m. aktyviai ėmėsi maisto gamybos bendrovės „Maisto namai“ vystymo. Nuo 2008 m. veikianti įmonė verslininko sumanymu plečia veiklos spektrą koncentruodamąsi į pasauliniu mastu sparčiai augančią verslo sritį - kokybiškų pusgaminių (angl. ready-to-cook meal) gamybą. "Maisto namai" yra vieni iš didžiausių šios srities pirmeivių Lietuvoje.

Tadas Karosas puoselėja didžiausio Baltijos šalyse restoranų tinklo "Čili Pizza" veiklą nuo pirmojo Lietuvoje tikros picos restorano "Čili" atidarymo 1997 m. iki šių dienų. Tinklą sudaro per 100 restoranų – keletą Ukrainoje, Lenkijoje bei Rumunijoje, tačiau daugiausia veikiama Baltijos šalyse. Nuo 2014 m. pradėjo veikti padalinys Madride, Ispanijoje. Restoranų tinklą tiesiogiai valdo holdingui "LTk Capital" priklausanti bendrovė „Čili Holdings“.

Išvystytos ir parduotos įmonės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1991 m. įkurtas ir vystytas pirmasis Lietuvoje kosmetikos ir parfumerijos parduotuvių tinklas „Sarma“ (dabar - parduotuvių tinklas „Douglas“). 2004 m. daugiau nei trečdalį Lietuvos kosmetikos ir parfumerijos rinkos užimanti ir 80 parduotuvių turinti „Sarma“ buvo parduota Švedijos investicijų fondo „East Capital Amber Fund“ bendrovei „Baltic Cosmetic Holding“ (BCH)[3]. 2007 metais, įsigijęs 51 proc. BCH akcijų, į Lietuvos rinką įžengė didžiausias Europos parfumerijos ir kosmetikos prekybos tinklas „Douglas Holding".[4]

1991 m. įkurta kosmetikos ir parfumerijos gaminių importo ir didmeninės prekybos įmonė „Kruzas Nordic Cosmetics Distribution“, kuri yra šiuo metu veikiančios įmonės „Berner Lietuva“ pirmtakė. „Kruzas Nordic Cosmetics Distribution“ 2007 m. ir 2009 m. vykdė plėtrą Latvijoje ir Estijoje, o 2014 m.įmonė buvo parduota suomių įmonei „Berner Ltd.“[5][6]

1992-2000 m. įkurta ir tiesiogiai aktyviai vystyta didmeninės prekybos bendrovė „Mineraliniai vandenys“; įmonė sparčiai plėtėsi ir užėmė rinkos lyderės pozicijas.

2000 m. įkurta, išvystyta ir parduota fizinės apsaugos paslaugas teikianti įmonė „Gelvora“, kuri 2008 m. parduota užsienio investuotojui. Dabar jos pagrindu veikia UAB „G4S Lietuva“ – didžiausia apsaugos kompanija Lietuvoje, priklausanti Didžiojoje Britanijoje įsikūrusiam koncernui G4S.

2001 m. įkurta skolų išieškojimo ir valdymo bendrovė „Gelvoros saugos konsultacijos“; įmonė parduota Švedijos investuotojui.

2005 m. įkurtas SPA centrų ir masažo salonų tinklas „East Island“, kuris vėliau parduotas Lietuvos investuotojui.

2007 m. įkurtas internetinis pramogų portalas ir internetinė televizija „ctv.lt“ [7]; parduota 2011 m.

2008 m. investuota į elektroninę parduotuvę „Pigu.lt“; įmonė 2021 m. parduota privataus kapitalo investuotojams „Mid Europa Partners“.

2009 m. Tado Karoso valdomos įmonės pradėjo įgyvendinti elektroninės komercijos „Amazingsales.com“[8] projektą Belgijoje, Olandijoje ir Vokietijoje. Verslas buvo parduotas 2012 m.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]