Kuenka (Ekvadoras)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kuenka
isp. Santa Ana de Los Ríos de Cuenca
            
Miesto architektūra
Laiko juosta: (UTC-5)
Valstybė Ekvadoro vėliava Ekvadoras
Provincija Asuajaus provincija
Kantonas Kuenkos kantonas
Įkūrimo data 1557 m.
Gyventojų (2007) 277 000
Plotas 67,71 km²
Tankumas (2007) 4 091 žm./km²
Altitudė 2 550 m
Vikiteka Kuenka
UNESCO vėliava UNESCO (angl.) (pranc.): 863

Kuenka (isp. Cuenca, keč. Tumipampa) – miestas pietinėje Ekvadoro dalyje, Andų tarpukalnių slėnyje, prie keturių upių santakos. Asuajaus provincijos centras. Pro miestą eina Panamerikos plentas, nutiestas geležinkelis į Kitą. Veikia regioninės reikšmės Mariscal Lamar oro uostas.

Tekstilės, siuvimo, odos, chemijos (gumos), maisto (cukraus, malimo) pramonė. Gaminami elektriniai namų apyvokos reikmenys, rankų darbo gaminiai (juvelyrika, keramika, panamos). Prekiaujama provincijoje auginamais kviečiais, vaisiais, daržovėmis, galvijų mėsa. Veikia didelis kassavaitinis indėnų turgus. Yra 2 universitetai: Kuenkos (įkurtas 1867 m.) ir Asuajaus (įkurtas 1970 m.). Taip pat yra dailės akademija, konservatorija, etnologijos, archeologijos, šiuolaikinio meno muziejai[1].

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ikikolumbiniais laikais dabartinio miesto vietoje buvo kanjarių gyvenvietė Guapondeleg. XV a. pab. miestą, kaip ir kitas kunjarių žemes, užkariavo inkai. Miestas pervadintas į Tumibambą ir tapo vienu svarbiausių imperijos miestų. Tačiau vėliau jis buvo nuniokotas karo tarp Huaskaro ir Atahualpos. Vėl išaugo 1557 m. Peru vicekaraliui Andresui Hurtadui de Mendosai įkūrus Kuenkos miestą.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paveldas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kuenka žymi savo gausiu kolonijinės architektūros paveldu. Svarbiausi miesto objektai yra Senoji katedra (pastatyta 1567 m.), Naujoji katedra (1967 m.), kitos XVI–XVII a. bažnyčios ir vienuolynai (El Carmen de Asuncion, La Concepcion). Yra centrinis miesto parkas. Netoli Kuenkos yra inkų tvirtovės Ingapirkos griuvėsiai. 1999 m. Kuenka dėl savo architektūros įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kuenka (Ekvadoras). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IV (Chakasija-Diržių kapinynas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003
  2. Globalsportsarchive