Kresvelo kultūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kresvelo kultūra (angl. Creswellian culture) – vėlyvojo paleolito archeologinė kultūra, pavadinta pagal Creswell Crags (Notingemo grafystė, Anglija) urvą.

Arealas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kresvelo kultūra 11-9 tūkstantmetyje pr. m. e. buvo paplitusi Pietų Anglijoje ir Velse. Ankstyvuoju laikotarpiu Kresvelo kultūrai įtakos turėjo Madleno kultūra ir Hamburgo kultūra, vėliau- Federmeserio kultūra. Vėlyviausios Kresvelo kultūros gyvenvietės datuojamos preborealio pradžia, ją pakeitė Maglemozės kultūra.

Kultūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kresvelo kultūros žmonės gyveno urvuose ir uolose bei atvirose gyvenvietėse. Gyventojai vertėsi medžiokle ir žvejyba, rinko maistą. Naudojo titnaginius, kaulinius ir raginius dirbinius, titnaginius – dažniausiai gamino iš plačių skelčių, nuskeltų nuo vienagalių ir dvigalių skaldytinių. Medžioklės įrankiai – įkotiniai ir su peteliais antgaliai, stambios, iš abiejų pusių statmenai retušuotos, skeltys su buka nugarėle ar įstrižai retušuotu galu, plačios trapecijos bei įvairių tipų trikampiai. Ūkyje dažniausiai naudojo galinius gremžtukus, nuoskalas ir retušuotus rėžtukus, grąžtus, peilius. Iš kaulo ir rago gamino vienaeilius ar dvieilius su užbarzdomis žeberklus ir pailgus dirbinius nuaštrintu galu.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Egidijus ŠatavičiusKresvelo kultūra. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IV (Chakasija-Diržių kapinynas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003. 223 psl.