Kopi Luwak

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Apvirškintos kavos pupelės – žaliava Kopi Luwak kavai
Palminis musangas

Kopi Luwak (angl. civet coffee; indonez. kopi luwak, iš kopi 'kava' + luwak 'palminis musangas') – Indonezijoje gaminama kava iš laukinių gyvūnų palminių musangų apvirškintų kavos pupelių, kurios randamos gyvūno išmatose. Paruošta kava Kopi Luwak yra viena brangiausių, vertinama gurmanų.

Žaliava[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šios kavos žaliava - kavos uogų sėklos, randamos palminio musango išmatose. Jas renka ir apdoroja Indonezijos Javos, Sumatros ir Sulavesio salose, mažesniais kiekiais – Filipinuose (ten ši kava vadinama Kopi Alamid) ir Vietname.

Nedidelis gyvūnas, primenantis laukinę katę, yra naktinis žinduolis, gyvena medžiuose ir minta vabzdžiais, graužikais, vaisiais, ypač mangais, melionais, bananais, taip pat ir kavamedžių uogomis. Jis turi puikią uoslę, todėl laipiodamas nuo šakos ant šakos išsirenka geriausiai prinokusius kavos vaisius. Jų minkštimas skrandyje suvirškinamas, o likusios pupelės po lengvos fermentacijos pasišalina su išmatomis. Žarnyne kavos pupelės sulimpa ir po tuštinimosi primena kukurūzų burbuolę.

Kavos gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyvūno virškinimo sistemoje „apdorotos“ pupelės būna praradusios kartumą, o gyvūno skrandžio sultys joms suteikia ypatingo prieskonio. Paveiktas tokios fermentacijos, bet nesugadintas pupeles vietiniai gyventojai surenka nuo žemės kavamedžių augavietėse, plauna, džiovina, skrudina reikiamoje temperatūroje. Kavos pupelės toliau apdorojamos įprastiniu būdu ir tiekimos į užsienio rinkas. Didžioji dalis eksportuojama į JAV ir Japoniją.

Kopi Luwak kasmet pagaminama palyginti mažai. Pastaruoju metu, išpopuliarėjus šiai kavai, kai kurie palminiai musangai laikomi žvėrelių fermose, kur neturi galimybės išsirinkti tik pačių geriausių kavamedžio uogų, o priversti misti tiekiamu pašaru, į kurį įmaišomos žmogaus parinktos kavamedžio uogos. Be to, gali būti daromi skirtingų kavos rūšių mišiniai. Kaina priklauso ir nuo to, kokiomis pupelėmis buvo šertas gyvūnas – arabika arba robusta. Atitinkamai Kopi Luwak pupelių kaina gali svyruoti 300–1500 €/kg ribose. Lietuvoje Kopi Luwak pupelių galima nusipirkti nuo maždaug 300 €/kg[1], už puodelį kavos prašoma 5–10 €, Vakarų Europos šalyse 2–5 kartus daugiau. Londone puodelis gali kainuoti 20 £.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]