Jurgis Kašyra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jurgis Kašyra MIC
Palaimintasis
Gimė 1904 m. balandžio 4 d.
Aleksandrova, Miorų valsčius, Dysnos apskritis, Vilniaus gubernija
Mirė 1943 m. vasario 18 d. (38 metai)
Rosica, Trečiasis Reichas (dab. Verchniadzvinsko rajonas, Baltarusija)
Palaimintasis
Veikla kunigas, marijonas, kankinys
Alma mater Romos Angelicum universitetas ir teologijos studijos Vilniaus kunigų seminarijoje

Jurgis Kašyra, MIC arba Ježis Kašyra (lenk. Jerzy Kaszyra, blrs. Юрый Кашыра, 1904 m. balandžio 4 d. – 1943 m. vasario 18 d.) – baltarusių-lenkų katalikų kunigas, vienuolis marijonas, kankinys, Romos katalikų bažnyčios palaimintasis.

Gyvenimo aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė stačiatikių šeimoje, tačiau jo motina 1907 m. atsivertė į katalikybę. 1922 m. įstojo į Drujos Tėvų marijonų seminariją. Vienuolinius įžadus davė 1926 m. rugpjūčio 2 d., o po filosofijos studijų Romos Angelicum ir teologijos studijų Vilniaus kunigų seminarijoje 1935 m. birželio 20 d. buvo įšventintas į kunigus. Dirbo marijonų parapijose Lietuvoje ir Lenkijoje, jaunimo ir seminaristų auklėtoju, vienuolyno viršininku.

1942 m. išvyko kartu su kun. Antonijumi Laščevičiumi į Rosicą, kur apaštalavo tarp vietos gyventojų. 1943 m. vasario 17 d. naciai sudegino Rosicos arklidėje kunigu Leščievičiį kartu su grupe tikinčiųjų. Kitą dieną šalia kelio esančiame name naciai uždarė antrą grupę žmonių, namas buvo apipiltas benzinu ir padegtas. Su šia žmonių grupe buvo ir kunigas Jurgis Kašyra. Iš viso Rosicoje buvo sudeginti 1528 žmonės, prieš tai jie tris dienas buvo laikomi bažnyčioje be maisto ir vandens.

Beatifikacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1999 m. birželio 13 d. popiežius Jonas Paulius II kartu su kitais 107 Antrojo pasaulinio karo kankiniais paskelbė jį palaimintuoju. Rosicos parapijinė bažnyčia buvo įkurta kaip palaimintųjų kankinių kun. Jurgiaus Kašyros ir Antonijaus Laščevičiaus šventovė.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Bukowicz, Jan (2001). Błogosławiony ksiądz Jerzy Kaszyra. Wydaw. Duszpasterstwa Rolników. ISBN 83-88743-63-5.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]