Pereiti prie turinio

Antanas Leščevičius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Antanas Leščevičius
Palaimintasis
Gimė 1890 m. rugsėjo 30 d.
Abramauščyna I, Vaistamo vls., Švenčionių apskr., Vilniaus gubernija (dab. Baltarusija)
Mirė 1943 m. vasario 17 d. (52 metai)
Rosica, Trečiasis Reichas (dab. Verchniadzvinsko rajonas, Baltarusija)
Palaimintasis
Veikla kunigas, marijonas, kankinys
Alma mater Sankt Peterburgo seminarija

Antanas Leščevičius MIC (lenk. Antoni Leszczewicz, blrs. Антоній Ляшчэвіч, 1890 m. rugsėjo 30 d., Abramauščyzna – 1943 m. vasario 17 d. Rosica) – Lenkijos-Baltarusijos katalikų kunigas, Romos katalikų bažnyčios palaimintasis.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antanas Leščevičius kilęs iš Vilniaus apylinkių, anuomet priklausiusių Rusijos imperijai, studijavo Sankt Peterburgo seminarijoje. Iš pradžių buvo paskirtas vikaru į lenkų parapiją Irkutske, Sibire. Vėliau, bėgdamas nuo revoliucijos, atsidūrė Mandžiūrijoje, kur klebonaudamas lenkų parapijoje susipažino su Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo kongregacija – broliais marijonais. 1937 m. sugrįžo į Lenkiją. Įstojęs pas marijonus išvyko į misiją Baltarusijos pasienyje. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, per vieną susidorojimo operaciją, kuriai vadovavo vokiečiai ir milicininkai, tūkstančiai kaimo gyventojų buvo paimti įkaitais ir uždaryti Rosicos bažnyčioje. Antanas ir vienas iš jo kongregacijos brolių – Jurgis Kašyra (Jerzy Kaszyra) praleido valandų valandas klausydami išpažinčių, krikštydami, švęsdami Eucharistiją. Vasario 17 d. Antanas žuvo milicininkų susprogdintame name.

1999 m. birželio 13 d. jį palaimintuoju paskelbė popiežius Jonas Paulius II kartu su 108 palaimintųjų Antrojo pasaulinio karo lenkų kankinių grupe.

Jo liturginis atminimas tradiciškai švenčiamas kasdien minint jo mirtį (vasario 17 d.) [1] arba birželio 12 dieną 108 palaimintųjų grupėje.

Rosicos parapinė bažnyčia buvo įkurta kaip palaimintųjų kankinių šventovė.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • „K. Trojan MIC ks. Leszczewicz. marianie.pl.
  1. „Beato Antonio Leszczewicz“. Enciclopedia dei Santi (italų).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]