Jacopo Sansovino

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jakopas Sansovinas
it. Jacopo Sansovino
Jakopo Sansovino portretas, aut. Tintoretas, apie 1565 m.
Gimė 1486 m. liepos 2 d.
Florencija
Mirė 1570 m. lapkričio 27 d. (84 metai)
Venecija
Veikla renesanso skulptorius ir architektas
Vikiteka Jacopo Sansovino

Jakopas Sansovinas (it. Jacopo Sansovino, tikr Jacopo Tatti, 1486 m. liepos 2 d. − 1570 m. lapkričio 27 d.) – XVI a. italų renesanso skulptorius ir architektas, svarbiausias jo statinys − Šv. Morkaus biblioteka Venecijoje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jakopas Tatis pakrikštytas 1486 m. liepos 2 d. Florencijoje. 1502 m. jis įstojo mokytis į florentiečio skulptoriaus Andrea Sansovino dirbtuves ir iš pagarbos prisiėmė mokytojo pavardę. 1505 m. Jakopas Sansovinas lydėjo architektą Džiuljaną da Sangalą kelionėje į Romą, kur popiežius Julijus II pasamdė jį antikinių skulptūrų restauravimo darbams. Romoje J. Sansovinas susipažino su antikine architektūra ir skulptūra. Apie 1510−1518 m. J. Sansovinas buvo grįžęs į Florenciją, dirbo kartu su Andrea del Sartu, sukūrė skulptūras „Šv. Jokūbas“ ir „Bakchas“. Po to J. Sansovinas vėl keliavo Į Romą ir joje išbuvo iki 1527 m. miesto užėmimo ir nusiaubimo nevaldomos Karolio V kariuomenės. Po to Jakopas Sansovinas persikėlė į Veneciją, kur 1529 m. buvo paskirtas Venecijos respublikos architektu, susidraugavo su Ticianu ir poetu Pjetru Aretinu.

Jakopas Sansovinas laikomas reikšmingiausia asmenybe, atnešusią į Veneciją aukštojo renesanso stilistiką. Svarbiausiu jo statiniu tapo Šv. Morkaus biblioteka (pradėta 1537 m.) pačiame Venecijos centre, San Marko aikštėje. Prie jos pastatytas Palazzo della Zecca. Iš skulptūros darbų pažymėtinos „Marso“ ir „Neptūno“ skulptūros (1554−1566) Dožų rūmų kortilėje, tiesa, atliktos jo asistentų. Jakopo Sansovino kūrybinio stiliaus šaknys buvo antikiniame mene, tačiau jo kūryba nebuvo sustabarėjusi ir aklai sekanti antikiniu palikimu, o pasižymėjo gaivališkumu. Daugelį savo skulptūrų J. Sansovinas kūrė kaip pastatų fasado papuošimus. Jo kūrinius atidžiai studijavo ir buvo jų paveiktas Andrea Paladijas (1508−1580). Jakopas Sansovinas mirė 1570 m. lapkričio 27 d. Venecijoje. Jo sūnus Frančeskas (1521−1583) buvo tyrinėtojas ir 1581 m. veikale Venetia, città nobilissima pateikė anksčiausią Venecijos meninio palikimo aprašymą.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skulptūros[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]