Bodės muziejus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bodės muziejaus pastatas iš šiaurinės Muziejų salos pusės

Bodės muziejus (vok. Bode-Museum, anksčiau Kaizerio Frydricho muziejus) − meno muziejus Berlyne, vienas iš Muziejų salos muziejų.

Bodės muziejus žinomas plačia Europos viduramžių ir ankstyvojo renesanso skulptūrų, Bizantijos meno ir numizmatikos kolekcija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Muziejaus ištakos kildinamos iš 1883 m. Prūsijos kronprincesės Viktorijos paskelbto jo koncepcijos memorandumo. Muziejaus idėjas realizuoti ėmėsi Vilhelmas fon Bodė. 1897 m. prasidėjo pastato statybos šiauriniame dabartinės Muziejų salos krašte. Pastato architektas − Eberhard von Ihne. Muziejus atidarytas 1904 m. ir pavadintas kaizerio Frydricho (mirusio 1888 m., kronprincesės Viktorijos vyro) vardu. Jis buvo skirtas renesanso menui, skulptūroms ir tapybai. Pastatas labai nukentėjo antrojo pasaulinio karo metu ir 1948−1986 m. laikotarpiu buvo kelis kartus restauruotas. 1956 m. jam suteiktas jo įkūrėjo ir pirmojo direktoriaus Vilhelmo fon Bodės vardas. Po Vokietijos suvienijimo 1990 m. muziejaus kolekcijos buvo prijungtos prie Valstybinių Berlyno muziejų institucijos kolekcijų. Po kapitalinių restauracijos darbų muziejus atidaytas 2006 m. iš naujo. Jo paskirtis pakeista į Skulptūrų ir Bizantijos meno muziejaus. Taip pat jame yra Münzkabinett − žmonijos istorijos numizmatikos kabineto − pagrindinė ekspozicija. Papildomai muziejus praturtintas 150 paveikslų iš renesanso laikotarpio, kai pagrindinė renesanso paveikslų kolekcija nuo 1998 m. eksponuojama Berlyno paveikslų galerijoje.

Bodės muziejaus garsiais eksponatais minimos Donatelo „Pacių Madonos“, Kanovos „Šokėjos“ skulptūros, bei jame yra kapitalinių vokiečių skulptorių T. Rymenšneiderio ir I. Giunterio skulptūros darbų. Muziejuje vyksta dedikuotos parodos.

Muziejaus vaizdai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]