Heksamas

Koordinatės: 54°58′11″ š. pl. 2°6′14″ v. ilg. / 54.96972°š. pl. 2.10389°r. ilg. / 54.96972; 2.10389 (Heksamas)
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Heksamas
angl. Hexham
Heksamo abatija
Heksamas
Heksamas
54°58′11″ š. pl. 2°6′14″ v. ilg. / 54.96972°š. pl. 2.10389°r. ilg. / 54.96972; 2.10389 (Heksamas)
Laiko juosta: (UTC+0)
------ vasaros: (UTC+1)
Valstybė Jungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė
Šalis Anglija Anglija
Grafystė Nortumberlandas
Regionas Šiaurės Rytų Anglija
Gyventojų () 13 000
Pašto kodas NE46-NE48
Vikiteka Heksamas
Kirčiavimas Hèksamas

Heksamas (angl. Hexham) – miestas ir parapija pietvakarių Nortumberlande, Anglijoje. Miestas yra įsikūręs pietiniame Taino upės krante, netoli Šiaurės Taino ir Pietų Taino upių santakos. Šios dvi upės suteka ties Verdeno uola, vietoje, pramintoje „Vandenų susitikimas“. Heksamo teritorijoje yra dalis Adriano sienos. 1974–2009 m. Heksamas buvo Taindeilo administracinis centras. 2013 m. jame gyveno 13 000 gyventojų.[1]

Niukaslas prie Taino yra maždaug 40 km į rytus nuo Heksamo, o Karlailas – 60 km į vakarus.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Heksamo abatija buvo įkurta 674 m. anglosaksų dvasininko Vilfrido kaip vienuolynas. Iki šių dienų yra išlikusi senojo vienuolyno kripta, pastatyta iš akmenų, atgabentų iš netoliese buvusių Romos imperijos laikų griuvėsių, greičiausiai iš šalia buvusio Coria forto arba Adriano sienos. Pagrindinė Heksamo abatijos bažnyčios dalis buvo pastatyta XII–XIII a., bet kai kurios jos dalys buvo perstatytos XIX a. Kiti žymūs miesto pastatai yra miesto rotušė, turgus ir Old Gaol kalėjimas.

Heksamo vardas yra kildinamas iš senosios anglų kalbos gyvenvietės pavadinimo Hagustaldes ea. Kiek vėliau gyvenvietė buvo vadinama Hagustaldes ham, iš kurio ir kilo dabartinis miesto pavadinimas (su galūne „-ham“). Manoma, kad žodis Hagustald yra kilęs iš senovės vokiečių aukštaičių kalbos žodžio hagustalt, reiškiančio jaunesnįjį sūnų, kuris įsigyja žemės už savo gyvenvietės ribų; ea senojoje anglų kalboje reiškia „upelį“ arba „upę“, o ham – „namus“.[2][3]

Kaip ir daugelis miestelių, esančių Anglijos-Škotijos pasienio teritorijoje ir gretimuose regionuose, Heksamas nukentėjo nuo pasienio karų tarp Škotijos ir Anglijos karalysčių. 1297 m. Škotijos nepriklausomybės karo vadas Viljamas Volisas sudegino miestą, o 1312 m. Škotijos karalius Robertas Brusas iš miesto ir jo vienuolyno pareikalavo 2 000 svarų sterlingų, kad jų vėl neištiktų panašus likimas. Nors miestelis susimokėjo, 1346 m. vienuolynas buvo apiplėštas įsiveržimo, kuriam vadovavo Škotijos karalius Dovydas II, metu.

Šv. Marijos Romos katalikų bažnyčia Heksame

1464 m., Rožių karų metu, netoli miestelio įvyko Heksamo mūšis, kurio tiksli vieta vis dar yra ginčijama. Nugalėtam lankastriečių vadui Henrikui Boifortui Heksamo turgaus aikštėje buvo nukirsta galva. Taip pat mieste yra pasakojama legenda, jog karalienė Margarita Anžu po Heksamo mūšio prisiglaudė urve, kuris šiuo metu yra žinomas Karalienės urvo (angl. The Queen‘s Cave) vardu. Legenda įkvėpė XVIII a. anglų dramaturgą Džordžą Kolmaną parašyti spektaklį, pavadinimu „Heksamo mūšis: trijų dalių komedija“ (angl. The Battle of Hexham: A Comedy in Three Acts). Vis dėlto, buvo nustatyta, jog Heksamo mūšio metu karalienė iš tikrųjų pabėgo į Prancūziją. Karalienės urvas yra į pietvakarius nuo Heksamo.[4]

Iki 1572 m. Heksamas buvo Heksamšyro grafystės administracinis centras.

1761 m. miesto turgaus aikštėje kilo maištas, kurio metu minia protestavo dėl tarnavimo britų karinėse pajėgose pokyčių.[5] Maišto metu žuvo penkiasdešimt vienas protestuotojas.

XVIII–XIX a. metu Heksamas buvo odos išdirbėjų centras, ypač garsėjęs savo odinėmis pirštinėmis.

Žymūs pastatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Istorinis Old Gaol kalėjimas

Žymiausias Heksamo pastatas yra anglų gotikos architektūros stiliaus Heksamo abatija. Dabartinė abatijos bažnyčia yra datuojama 1170–1250 m. Choras, šiaurinis ir pietinis transeptai bei arkada, kurioje mokėsi ir meditavo kanauninkai, buvo pastatyti šiuo laikotarpiu. Rytinė bažnyčios pusė buvo perstatyta 1860 m.

Abatija stovi vakarinėje turgaus aikštės pusėje, kurioje šiuo metu yra įsikūrusi turgaus halė, kurią 1766 m. pastatė seras Valteris Bleketas.

Rytinėje turgaus aikštės pusėje stovi miesto rotušė ir miesto vartai, kurie buvo miestelio gynybinės sienos dalis. Miesto rotušė, pastatyta XV a., yra laikoma vienu geriausių viduramžių teismo rūmų pavyzdžiu šiaurinėje Anglijos dalyje,[6] mat iki 1838 m. pastatas buvo naudojamas kaip teismo rūmai. Šiuo metu pastate yra įsikūrę Muziejų departamento tarybos kabinetai ir meno galerija.

Old Gaol buvo vienas pirmųjų kalėjimų Anglijoje, pastatytas tarp 1330 m. ir 1333 m. Old Gaol buvo pastatytas Jorko arkivyskupo įsakymu. Šiuo metu pastate įsikūręs Old Gaol muziejus, kuriame lankytojai gali sužinoti apie tai, kaip buvo laikomi ir baudžiami miestelio kaliniai. Muziejuje taip pat yra įsikūrusi biblioteka, kurioje žmonės nemokamai gali naudotis miesto archyvais.

Vietinė žiniasklaida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Hexham Courant“ laikraščio būstinė

„Hexham Courant“ – vietinis laikraštis, leidžiamas nuo 1864 m. Anksčiau jis priklausė „J. Catherall & Co.“ leidyklai. 1977 m. laikraštį nusipirko „CN Group“.

Heksame yra transliuojamas „BBC Newcastle“.

Susisiekimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Oro[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Niukaslo tarptautinis oro uostas – arčiausiai Heksamo esantis oro uostas, kuris nuo miesto yra nutolęs apie 32 km. Karlailo Ežerų krašto ir Tisaido oro uostai yra nutolę atitinkamai 51 km ir 93 km.

Geležinkelių[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestą aptarnauja Heksamo traukinių stotis. Geležinkelio linija, einanti per miestą, jungia Niukaslą prie Taino ir Karlailą.

Šiuo metu miestelį aptarnauja „Northern Trains“ traukiniai.

Kelių[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Netoli Heksamo yra nutiestas A69 kelias, jungiantis Karlailą su Niukaslu prie Taino.

Heksamo autobusų stotis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Senoji Heksamo autobusų stotis

Nuo 1930 m. iki 2016 m. Heksamo autobusų stotis buvo įsikūrusi Priestpopple gatvėje. 2016 m. lapkritį autobusų stotis buvo perkelta į dabartinę vietą Dene prospekte. Naujoji autobusų stotis kainavo 2,28 mln. svarų sterlingų.[7][8]

Heksamo autobusų stotį aptarnauja „Go North East“ autobusai. Taip pat iš Heksamo sezono metu (balandžio-spalio mėnesiais) kursuoja turistiniai autobusai, vežantys į populiarias turistines vietas palei Adriano sieną.

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Egger (UK) Limited“ yra pagrindinis Heksamo gyventojų darbdavys.[9][10]

Heksamas nuo seno garsėja savo odos išdirbimu, todėl rauginimas miestui buvo labai svarbi pramonės šaka. Heksame buvo įsikūrusios keturios odos raugyklos, įdarbinusios daugybę miestelio vyrų. Raugyklos tiekė išdirbtą odą vietiniams balniams ir batsiuviams.

Heksame yra įsikūrusi gaiviųjų gėrimų darykla „Fentimans“.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Heksamo hipodrome ištisus metus yra rengiamos „National Hunt“ žirgų lenktynės.[11]

Mieste taip pat įsikūręs Taindeilo kriketo klubas, įkurtas 1888 m.

Miestai partneriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestai, su kuriais Heksamas yra užmezgęs partnerystės ryšius:

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Population of Northumberland Towns“ (PDF). Policy and Research Team, Northumberland County Council. 2015 m. vasario mėn. Nuoroda tikrinta 2020-08-14.[neveikianti nuoroda]
  2. Stan Beckensall Northumberland Place-Names, Butler Publishing 2004, ISBN 0-946928-41-X
  3. „Northern English“. Cambridge University Press.
  4. Ordnance Survey OL43 žemėlapis, Hadrian‘s Wall.
  5. „Hexham Riot“. Suarchyvuotas originalas 2008-10-21. Nuoroda tikrinta 2020-08-15.
  6. Arnold, Howard, Litton (2004). „Tree-Ring Analysis of Timbers from the Moot Hall, Market Place, Hexham. Historic England Research Report 41/2004“. research.historicengland.org.uk. Suarchyvuotas originalas 2020-10-24. Nuoroda tikrinta 2020-08-16.{{cite web}}: CS1 priežiūra: multiple names: authors list (link)
  7. Muncaster, Michael (2016-11-29). „Convoy of vintage buses marks official opening of new Hexham Bus Station“. ChronicleLive. Nuoroda tikrinta 2020-08-16.
  8. „Hexham's new bus station is just the ticket“. Go North East. 2016-11-30. Nuoroda tikrinta 2020-08-16.
  9. „Major Hexham employer Egger UK“.
  10. „Hexham employer Egger UK posts rise“.
  11. „Hexham Racecourse - Horse Racing – Homepage“.