Falafeliai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Falafeliai
Greito maisto užkandis

Falafeliai (arab. فلافل‎ = falāfel) – aliejuje kepamas patiekalas iš avinžirnių ir/arba pupų miltų. Tai tradicinis arabiškas patiekalas, patiekiamas su rytietiška duona, vadinama pita, arba susuktas į lavašą. Taip pat pagardinamas salotomis, daržovėmis, aštriais arba tahini padažais. Falafeliai gali būti valgomi vieni kaip užkandis arba būti meze dalis.

Daugumoje Artimųjų Rytų kraštų (taip pat ir Vakaruose) falafeliai gaminami iš avinžirnių. Šie nėra verdami, o paliekami brinkti nakčiai, tada sugrūdami drauge su prieskoniais (paprastai dedama česnako, porų, kmynų ir kt.). Iš mišinio sudaromas pailgos arba rutulio formos darinys ir kepamas aliejuje. Iš pupų gaminami falafeliai labiau paplitę Egipte.

Falafeliai kildinami iš Egipto.[1][2] Greičiausiai buvo įkvėpti panašių indiškų patiekalų, kurie pradėti gaminti Keralos ir Kolkatos žydų 19 a. pabaigoje.[2] Vėliau šis patiekalas iš Aleksandrijos žydų dėka paplito po daugelį Artimųjų Rytų kraštų ir dabar ten yra populiarus užkandis.[2] Turkų, arabų išeiviai patiekalą išpopuliarino Europoje.[2] Falafeliai tapo populiarūs daugelyje Vakarų šalių, ypač mėgiami kaip užkandis vegetarų ir veganų.

Koptai pasninko metu jais pakeičia mėsą, tačiau legenda nėra pagrįsta įrodymais, kad jie jų gaminti nuo seno.[2] Ramadano metu falafeliai kartais patiekiami iftar – saulėlydžio vakarienės – metu.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Helman, Anat (2015). Jews and Their Foodways. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-049359-2.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Lee, Alexander (1 January 2019). „Historian's Cookbook - Falafel“. History Today. Nuoroda tikrinta 3 January 2021.