Europolas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Europolas


Europolo būstinė Hagoje

Įkurta 1998 m. (patvirtinta)
1999 m. liepą (pradėjo veiklą)
Būstinė Haga, Nyderlandai
Direktorius Rob Wainwright (JK)
Oficiali svetainė www.europol.europa.eu

Europolas (angl. European Police Office, Europol) – Europos Sąjungos kriminalinės žvalgybos agentūra. Viršnacionalinė institucija, įkurta tarpvyriausybiniu lygmeniu, jo pirmtakas – Europos narkotikų padalinys (ENP). Jo tikslas – gerinti kompetentingų institucijų veiklą, veiksmingumą, bendradarbiavimą užkertant kelią pavojingoms tarptautinių nusikaltimų formoms bei kovojant su jomis. Iš pradžių šis tikslas apėmė nelegalią prekybą narkotikais, branduolinėmis ir radioaktyviosiomis medžiagomis, nelegalų gabenimą, prekybą žmonėmis bei su automobiliais susijusius nusikaltimus. Europole numatyta palengvinti keitimąsi informacija tarp valstybių. Europole dirba apie 700 tarnautojų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Europolo įsteigimui pritarta 1992 m. ES valstybėms pasirašius Mastrichto sutartį. 1995 m. liepos 26 d. valstybės narės pasirašė Europolo konvenciją.

2010 m. Europolas buvo performuotas suteikiant jam pilnas ES agentūros teises. Tai Europolui suteikė daugiau įgaliojimų informacijos apie nusikaltimus kaupime. Taip pat nuo šiol Europos Parlamentas gali labiau kontroliuoti agentūros veiklą ir biudžetą.

Uždaviniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Europolas – teisėsaugos agentūra, atsakinga už kriminalinės žvalgybos duomenų mainus ir analizę. Jo užduotis – didinti ES teisėsaugos institucijų veiklos veiksmingumą ir gerinti jų bendradarbiavimą užkertant kelią sunkiam tarptautiniam nusikalstamumui ir terorizmui bei su jais kovojant ir tokiu būdu siekti saugesnės Europos visiems ES piliečiams.

Lietuva ir Europolas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2003 m. spalio 30 d. Lietuva pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Europos policijos biuru Europolu.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]