Dudukas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dudukas
Klasifikacija
Garsų diapazonas
Dudukas ir jo muzika
Nematerialusis pasaulio paveldas

Armėnai vaikai groja duduku
Vieta Armėnija
Regionas** ENA
Įrašas 2008
Nuorodos
Nuoroda
Vikiteka: DudukasVikiteka
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Dudukas – tradicinis medinis pučiamasis muzikos instrumentas, populiarus Kaukaze, Artimuosiuose Rytuose, Balkanuose.

Turi dvigubą liežuvėlį. Tai labai senas instrumentas, pačioje senovėje gamintas iš kaulo ar nendriškų stiebų. Dabar dudukas yra gaminamas iš medienos. Armėnijoje, kur šis instrumentas itin populiarus, jis gaminamas iš abrikoso (nacionalinio medžio) medienos. Standartinis dudukas turi vieną oktavą, tačiau yra įvairių regioninių variacijų. Duduku kartais vadinamas kiek kitoks Balkanuose paplitęs instrumentas kavalas.

Dudukas išsiskiria savo itin melodingu, melancholišku, gedulingu, bet tuo pat metu ir skaidriu skambesiu. Grojimas šiuo instrumentu sudėtingas ir reikalauja gerų kvėpavimo įgūdžių.

Duduko partijos ne kartą panaudotos žymiuose filmuose – „Paskutinė Kristaus pagunda“ (kompozitorius Peter Gabriel), „Gladiatorius“ (Hans Zimmer), „Siriana“ (Alexandre Desplat), „Kruvinasis deimantas“ (James Newton Howard), „Varnas“ (Graeme Revell), „Kristaus kančia“ (John Debney) ir kt.

Bene žymiausias visų laikų duduko virtuozas buvo armėnų muzikas Dživanas Gasparianas, atlikęs muziką daugeliui aukščiau paminėtų filmų, dalyvavęs pasauliniuose turuose.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]