Death Note

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Death Note
Žanras antgamtinis,[1][2] detektyvinis[1] psichologinis trileris[3]
Manga
Autorius Tsugumi Ohba
Takeshi Obata
Leidėjas Japonija Shueisha
Serializuota  Weekly Shōnen Jump
Leidimo metai 2003 m. gruodis –
2006 m. gegužė
Tomų sk. 12 tomų
Romanas
Autorius Nisio Isin
Leidėjas Japonija Shueisha
Išleidimo data 2006 m. balandžio 1 d.
Tomų sk. 1
TV anime : Death Note
Režisierius Tetsurō Araki
Studija Madhouse
Kanalas Japonija NTV, Animax
Rodymo laikotarpis 2006-10-03 – 2007-06-26
Serijų sk. 37
Susiję darbai

Anime filmai:

  • Death Note: Rewrite: Visions of a God (2007 m.)
  • Death Note: Rewrite 2: L's Successors (2008 m.)

Vaidybiniai filmai:

  • Death Note (2006 m.)
  • 2: The Last Name (2006 m.)
  • L: Change the World (2008 m.)

Death Note (jap. デスノート = Desu Nōto, liet. Mirties užrašai) – japonų manga komiksai, parašyti Cugumio Ohbos ir iliustruoti Takešio Obatos.

Veiksmas sukasi apie mokinį, atradusį antgamtinį sąsiuvinį, kurį Žemėn numetė mirties dievas (šinigami), vardu Rjukas (Ryuk). Sąsiuvinis suteikia galimybę jo turėtojui nužudyti bet kurį žmogų, įrašius jo vardą ir pavardę bei žinant kaip tas žmogus atrodo. Moksleivis, vardu Laitas Jagamis, nutaria sąsiuvinio pagalba sukurti naują pasaulį be blogio ir tapti jo „Dievu“. Kelią jam nuolatos pastoja jį bandantis sučiupti detektyvas, žinomas L pseudonimu.

Pagal manga komiksus buvo sukurti trys vaidybiniai filmai, kurių pirmi du pasirodė 2006 m. birželio 17 ir lapkričio 3 d., o trečiasis 2008 m. Taip pat manga komiksai buvo adaptuoti į anime serialą, kuris 2006–2007 m. laikotarpiu buvo rodomas Japonijoje. Rašytojas Nisio Isin 2006 m. rugpjūčio 1 d. išleido romaną, paremtą manga motyvais.

2008 m. duomenimis, „Death Note“ yra viena komerciškai sėkmingiausių žurnalo „Weekly Shōnen Jump“ manga serijų, jos kopijų vnt. parduota per 26,5 milijono.[4]

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Pagrindinis veikėjas – Laitas Jagamis (Yagami Light), mokyklą bebaigiantis septyniolikmetis vaikinas genijus vieną dieną, per pamoką žiūrėdamas pro langą, pamato žemyn krintant kažkokį daiktą. Pasibaigus pamokoms, jis nutaria jo paieškoti ir pažiūrėti, kas tai. Suradęs jį, pamato, kad tai Mirties sąsiuvinis. Jį palietęs jis išvysta mirties dievą Rjuką (šinigami) – tikrąjį užrašų šeimininką, kuris, pasirodo, išmetė sąsiuvinį į žmonių pasaulį, norėdamas papokštauti ir pamatyti kas bus. Pasiėmęs sąsiuvinį į namus, Laitas sužino apie nepaprastas šio sąsiuvinio galias. Netikėdamas, kad parašius į jį žmogaus vardą, tas žmogus mirs jis nusprendžia jį išbandyti. Jis parašė į sąsiuvinį nusikaltėlio, pamatyto per žinių tiesioginę transliaciją, vardą ir po 40 sekundžių nusikaltėlis mirė nuo širdies smūgio. Supratęs kokią galią turi savo rankose, Laitas su Mirties sąsiuviniu nutaria „apvalyti“ pasaulį nuo nusikaltėlių ir korupcijos.

Nuo širdies smūgio ima mirti ištisa virtinė nusikaltėlių visame pasaulyje. Tokios paslaptingos mirtys sudomina tarptautinę teisėsaugą, tame tarpe Interpolą, kuris patalkinti pasikviečia garsųjį, protingiausią pasaulio detektyvą, žinomą tiesiog inicialu L. L stengiasi sugauti Kirą (žmonės taip praminė „paslaptingąjį žudiką“, kuris iš tikrųjų yra Laitas), o Laitas stengiasi išsiaiškinti tikrąjį L vardą ir jį nužudyti. Tačiau horizonte pasirodo antrasis Kira – Misa Amane, kuri taip pat turi Mirties sąsiuvinį ir yra įsimylėjusi Laitą, ji nusprendžia aukoti viską, kad jam padėtų. Taip prasideda neįprasta, dviejų genijų, Laito ir L, intelektualinė kova.

Veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai veikėjai
  • Laitas Jagamis (Kira) (jap. 夜神 月 = Light Yagami) – pagrindinis veikėjas. Tai itin protingas, atletiškas ir populiarus septyniolikmetis vaikinas, kuriam viskas pabodę. Radęs mirties sąsiuvinį, ima žudyti nusikaltėlius ir taip įgauna Kiros pravardę (iš angl. killer 'žudikas'). Jo tikslas – sukurti naują utopišką pasaulį be blogio ir tapti jo dievu.
  • L (jap. エル = Eru, L Lawliet) – detektyvas, ėmęsis Kiros išaiškinimo bylos. Tai keistos išvaizdos ir netradicinio elgesio žmogus. L turi daug keistų įpročių: sėdėti keistoje pozoje, nuolat valgyti saldumynus, savotiškai laikyti daiktus. Niekam nesako savo vardo ir nepasakoja apie savo praeitį. Vienintelis apie L žinomas dalykas yra tai, kad jis buvo auginamas gabių vaikų našlaičių namuose, „Wammy's House“, Vinčesteryje, Anglijoje.
  • Misa Amanė (jap. 弥 海砂 = Amane Misa) – bene populiariausias Japonijos modelis. Kilusi iš Kioto. Mergina beprotiškai susidomėjusi Kira ir yra jam labai dėkinga, nes jis nužudė jos tėvus pribaigusį žmogų. Misa išsiaiškino, jog Kira tai Laitas ir jį susirado, kad padėtų jam, mat ji taip pat turi Mirties sąsiuvinį, kurį gavo tada, kai ją įsimylėjęs vienas mirties dievas, Misai pakliuvus į pavojų, įrašė į mirties sąsiuvinį ją nužudyti norėjusio vyro vardą ir taip žuvo pats, palikdamas mirties sąsiuvinį be šeimininko. Ji be galo įsimylėjusi Laitą, tačiau pats Laitas ją laiko tik įrankiu savo planui pasiekti.
  • Near (jap. ニア = Nia, Nate River) buvo pirmasis kandidatas į L postą, save vadinantis N. Jis, kaip ir L, yra neapsakomai gabus detektyvas. Tirdamas Kiros demaskavimo bylą nuolat žaidžia su žaislais, sukioja savo garbanotus plaukus.
  • Mello (jap. メロ = Mero, Mihael Keehl) – našlaitis, kartu su Near’u užaugęs Vatario įsteigtoje vaikų prieglaudoje gabiems vaikams. Kartu su Near’u, Melo buvo kandidatas tapti L pasekėju. Jis labai mėgsta valgyti šokoladą.
  • Teru Mikami (jap. 魅上 照 = Mikami Teru) – prokuroras. Laitas paskyrė Teru eiti Kiros pareigas, nutarus, kad sąsiuvinį laikyti šalia Misos ar savęs per daug pavojinga. Teru – ypatingai palaiko Kiros idėją ir jį garbina. Jis vaikystėje buvo daug skriaudžiamas ir matė kaip skriaudžia kitus, todėl apie žmones susidarė tokią nuomonę: yra tik du žmonių tipai – geri ir blogi, ir kad bloguosius reikia sunaikinti.
Šinigamiai (mirties dievai)
  • Ryuku (jap. リューク = Ryuuku) – mirties dievas, žmonių pasaulyje pametęs savo sąsiuvinį (jį atrado Laitas). Rjuku, kaip pats sako, nėra nei Laito, nei L pusėje, jam tik įdomu, kaip viskas baigsis.
  • Rem (jap. レム = Remu) – moteriškos lyties mirties dievas. Ji davė Misai mirties sąsiuvinį. Rem rado antrąjį mirties sąsiuvinį po šinigamio Gelus mirties. Šis mirė pažeidęs mirties dievų kodeksą – išgelbėjo Misą, žmogų, nuo mirties.

Mirties sąsiuvinis ir jo funkcijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mirties sąsiuvinis

Šinigamio (mirties dievo) Mirties sąsiuvinis turi galią nužudyti žmogų, kurio vardą į jį parašai. Visi mirties sąsiuviniai remiasi tomis pačiomis taisyklėmis.

Rašymo taisyklės

Prieš išmesdamas mirties sąsiuvinį į žmonių pasaulį, mirties dievas Rjukas (Ryuk) jo viršelio vidinėje pusėje parašė 5 pagrindines taisykles angliškai, nes numanė, kad anglų kalba yra pati populiariausia žmonių kalba. Štai tos taisyklės:

  • Žmogus, kurio vardas įrašomas į sąsiuvinį, mirs.
    (The human whose name is written in this note shall die)
  • Jei rašantysis mintyse neturės žmogaus atvaizdo rašydamas jo/jos vardą į sąsiuvinį, tas žmogus nemirs. Tokiu būdu tokį patį vardą turintiems žmonėms nieko nenutiktų.
    (This note will not take effect unless the writer has the subject’s face in their mind when writing his/her name. Therefore, people sharing the same name will not be affected)
  • Jei mirties priežastis parašoma per 40 sekundžių po subjekto vardo parašymo, tai išsipildys.
    (If the cause of death is written within 40 seconds of writing the subject’s name, it will happen)
  • Jeigu mirties priežastis neparašoma, subjektas paprastai mirs nuo širdies smūgio.
    (If the cause of death is not specified, the subject will simply die of a heart attack)
  • Parašius mirties priežastį, mirties detalės turi būti parašomos per sekančias 6 minutes ir 40 sekundžių.
    (After writing the cause of death, the details of the death should be written in the next 6 minutes and 40 seconds)

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 „The Official Website for Death Note“. Viz Media. Suarchyvuota iš originalo 2017-10-27. Nuoroda tikrinta 2017-10-27.
  2. Luther, Katherine. „Death Note: Series Profile“. About.com. Suarchyvuotas originalas 2007-10-31. Nuoroda tikrinta 2020-06-24.
  3. „Viz Media Announces Fall DVD Release of Death Note™ Anime Series“. Viz Media per Anime News Network. 2007-06-29. Nuoroda tikrinta 2020-01-02.
  4. „Top Manga Properties in 2008 - Rankings and Circulation Data“. Comipress.com. 2008-12-31. Nuoroda tikrinta 2009-08-26.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]