Dardžilingas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dardžilingas
দাৰ্জিলিং
Dardžilingo panorama iš arbatos laukų
Laiko juosta: (UTC+5:30)
Valstybė Indijos vėliava Indija
Valstija Vakarų Bengalija
Rajonas Dardžilingo
Gyventojų (2001) 107 530
Altitudė 2 050 m
Vikiteka Dardžilingas

Dardžilingas (hind. दार्जिलिंग, beng. দাৰ্জিলিং = Dārjiliṅg, angl. Darjeeling) – miestas Indijoje, Vakarų Bengalijos valstijoje. 2185 m virš jūros lygio. Išsidėstęs priešakiniuose Himalajuose tarp Nepalo ir Butano.

Šiauriniu Dardžilingo apskrities pakraščiu eina virš pelkynų iškilę Himalajų aukščiausieji gūbriai. Dėl staigiai į viršų kylančių musonų klimatas labai drėgnas – per metus apie 8000 mm atmosferos kritulių.

Dardžilingo Šv. Andriaus bažnyčia

Dardžilingu taip pat vadinama brangiausia pasaulyje arbata, auginama kalnuotose Dardžilingo miesto apylinkėse. Yra anglikonų Šv. Andriaus bažnyčia (pastayta 1843 m., atstatyta 1873 m.). Svarbus kurortas ir turistinis centras.[1] Britų valdymo laikais klestėjo kaip sanatorijų, poilsiaviečių kurortas.

Miesto pavadinimas kilo iš tibetiečių kalbos ir reiškia "Indros (Dorje) vieta (ling).

Dauguma miesto gyventojų yra nepalai (gurkhos), taip pat kitų kalnų tautų atstovai (tibetiečiai, gurungai, lepčai, nevarai, limbai, magarai ir kt.), Indijos anglai, bengalai ir kt. Dardžilingo ir apylinkių gyventojai siekia naujos Gorkhalando valstijos sudarymo.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Географический энциклопедический словарь, гл. редактор А. Ф. Трёшников. – Москва, Советская энциклопедия, 1983. // psl. 129