Karčioji

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Biteris)

Karčioji, trauktinė, biteris (angl. bitters, iš angl. bitter 'kartus') – kartaus skonio alkoholinis gėrimas. Stiprumas ne mažiau kaip 15 % tūrio etilo alkoholio koncentracijos.[1] Dažnai naudojamas alkoholiniams kokteiliams ir kitiems maišytiems alkoholiniams gėrimams.[2]

Karčiųjų grupei priklauso karčiosios trauktinės, kai kurių rūšių likeriai ir vermutai.

Vyraujantis kartus skonis yra dėl aromatinio spirito, išgaunamo maistinį rektifikuotą spiritą aromatizuojant natūraliomis arba natūralioms tapačiomis medžiagomis.

Daugelis karčiųjų yra rudos spalvos, turi lengvai deginantį kartoką skonį ir malonų augalinės kilmės aromatą, kurį suteikia įvairių augalų žiedų, lapų, vaisių, žievių ir šaknų antpilas, paruoštas pagal specialią technologiją. Dažnai į karčiųjų sudėtį įeina anyžius, imbieras, pelynas.

Beveik kiekviena šalis turi savitą žolelių gėrimą, kurio receptūra, gaminimo technologija dažniausiai yra laikomos paslaptyje. Pasaulyje gerai žinomos karčiosios:

Čekiška „Becherovka“
Vengriškas „Unicum“

Gerai žinomos mums ir mėgstamos kitose šalyse lietuviškos karčiosios, turinčios senas gamybos tradicijas ir patirtį, gamybos technologijos istoriją, griežtai saugomas receptūras:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]