Dainava (trauktinė)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Trauktinės „Dainava“ butelis

Dainava“ – trauktinėobuolių, šermukšnių, vyšnių, spanguolių ir mėlynių sulčių, gaminama „Stumbras“ nuo XX a. vidurio. Gėrimas 2008 m. buvo įtrauktas į Europos Sąjungos saugomos geografinės nuorodos sąrašą.[1] Todėl tokį pavadinimą gali naudoti tik Lietuvos teritorijoje pagaminta trauktinė.

Pagal 2003 m. Lietuvos žemės ūkio ministerijos įsakymą „Dėl spiritinių gėrimų gamybos, tvarkymo ir prekinio pateikimo techninio reglamento patvirtinimo“, terminu „Dainavos trauktinė“ gali būti vadinamas tik nuo tamsiai raudonos iki raudonai oranžinės spalvos, rūgštoko karstelėjusio skonio, sudėtinio vaisių ir uogų aromato trauktinė, kurios etilo alkoholio koncentracija yra ne mažesnė kaip 40 proc. tūrio ir kuri gaminama iš grūdinio rektifikuoto, ne žemesnės nei ekstra rūšies etilo alkoholio, atvirkštinio osmoso būdu paruošto geriamojo vandens, spanguolių ar bruknių bei kitų vaisių ir uogų sulčių ir vyno. Sulčių ekstrakto joje turi būti ne mažiau kaip 25 g/l. Į šios trauktinės gamybą nėra leidžiama dėti papildomų kvapiųjų medžiagų.[2]

Gėrimas yra švelniai rūgštoko skonio, rausvai oranžinės spalvos, turi vaisių, uogų ir vyno aromato. Tinka gerti gryną arba maišyti su greipfrutų sultimis ir pilti ant ledukų.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1998 m. tarptautinėje maisto parodoje „Vynas ir degtinė“, vykusioje Sankt Peterburge, apdovanota sidabro medaliu.[3]
  • 1969 m. tarptautinėje maisto produktų parodoje Čekoslovakijoje tapo „Grand Prix“ sidabro medalio laimėtoja.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]