BioShock

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
BioShock
Kūrėjas Irrational Games
Leidėjas 2K Games
Feral Interactive
(Mac OS X)
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data JAV 2007 m. rugpjūčio 24 d. (Windows, Xbox 360)
Europa 2007 m. rugpjūčio 24 d. (Windows, Xbox 360)
Žanras (-ai) Pirmojo asmens šaudyklė, nuotykių, RPG
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai BBFC: 18
ESRB: M
PEGI: 18+
USK: 18
Platforma Xbox 360, Microsoft Windows, PlayStation 3, BlackBerry, Mac OS X
Versija {{{versija}}}
Variklis Patobulintas Unreal Engine 2.5
Platinimas DVD-DL
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys BioShock 2, BioShock Infinite
BioShock tinklalapis

BioShock – 2007 m. pirmojo asmens šaudyklė, sukurta studijos „Irrational Games“ ir išleista „2K Games“. Žaidimas laikomas 1999 m. išleisto „System Shock 2“ idėjos tęsiniu.[1]

„BioShock“ buvo kuriamas jau nuo 2004 m. (planuojamas – dar seniau). Pradžioje žaidimas buvo kuriamas patobulintam Tribes Vengeance grafikos varikliui, gerokai modifikuota Unreal Engine 2.5 technologija, naudota ankstesniuose „Irrational“ žaidimuose, kaip kad „Tribes: Vengeance“, „SWAT 4“ ir „SWAT 4: The Stetchkov Syndicate“. 2006 m. gegužę E3 parodoje Ken Levine atskleidė, kad žaidimas naudos keletą pažangesnių Unreal Engine 3 variklio technologijų, ypatingas dėmesys skirtas vandens efektams.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidime yra daugybė interaktyvių aplinkų ir plati pasirinkimo laisvė. Daugybė žaidimo elementų iš „System Shock“ bei „System Shock 2“ išliko. Buvo gerokai patobulintas kompiuterio valdomų veikėjų (NPC) dirbtinis intelektas, kurie dinamiškai ieškos galimybių tikslų įgyvendinimui. Žaidėjas tuo galės pasinaudoti savo naudai, priversdamas priešus ir kitus veikėjus kovoti vienas su kitu arba manipuliuodamas jais padėti sau pačiam.

Ankstyvoje kūrimo stadijoje žaidimo veiksmas turėjo vykti netolimoje ateityje, apleistoje Antrojo pasaulinio karo laboratorijoje. 2006 m. kovo mėnesį buvo atskleista, kad žaidimo veiksmas persikelia atgal į 1960 metus, į povandeninį miestą – Rapture. Žaidėjas valdo personažą vardu Džekas, kuris išgyveno lėktuvo katastrofą, ir turi išžvalgyti povandeninį miestą bei apsiginti nuo įvairiausių mutavusių būtybių ar mechaninių robotų.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Žaidimas prasideda žaidėjui esant po vandeniu, po lėktuvo katastrofos viduryje vandenyno. Nerodomas joks įžanginis filmukas, aiškinantis šios katastrofos priežastis, taip paliekant pačiam žaidėjui nuspręsti, ką jis veikė lėktuve. Netoli vietos, kur nukrito lėktuvas, viduryje vandenyno kyšo švyturys. Viduje leisdamasis laiptais, žaidėjas randa batisferą su lavonu viduje. Atsikratęs kūno ir neturėdamas kito pasirinkimo, žaidėjas pasiekia vandenyno dugną ir atranda povandeninį miestą.

Siužetas yra apie žlugusį miestą Rapture ir visuomenę, kuriai jis buvo sukurtas. Andrew Ryan, buvęs verslo magnatas, pastatęs miestą 1946 m. Miesto visuomenė buvo kapitalizmo ir individualizmo viršūnė. Apsaugotas milžiniškų jūros sienų ir sudarytas iš didžiulių dangoraižių, Rapture savarankiškai gamino reikalingus resursus – turėjo elektros ir maisto gamyklas, vandens išgryninimo ir gynybos sistemas. 1950 m. Rapture populiacija pasiekė kelis tūkstančius gyventojų, kuriuos Ryan laikė geriausiais žmonijos atstovais. Didžiulė klasinė ekonomika tarp žmonių augo ir aprūpino skirtingos kokybės produktais skirtingus visuomenės lygius. Miestas buvo įkvėptas Art Deco – jo išvaizda jungė futurizmą ir archajiškumą.

Mokslininkų atradimas pakeitė visuomenės pusiausvyrą. Du mokslininkai, tyrinėjantys vandenyno dugne gyvenančius padarus, atrado jūros lervų rūšį, kuri išskiria grynas kamienines ląsteles. Šios gali būti naudojamos tobulinant kūną, pagerinant fizines arba protines galimybes, gydant ligas ir sužeidimus. Jaunas verslininkas, vardu Fontaine, pirmas investavo į tyrinėjimus, kad galėtų valdyti medžiagą. Substancija, pavadinta Adam, tapo tokia geidžiama preke visuomenėje, kad ji tapo dominuojančia miesto valiuta. Prasidėjo didžiulis genetinis karas tarp Ryan ir Fontaine, nes Fontaine Adam monopolis kėlė grėsmę didžiajai visuomenės daliai. Ryan pagaliau laimėjo, tačiau miestas pasikeitė amžiams. Per karą buvo atrasta, kad Adam gali būti naudojamas modifikuojant kūną, sujungiant technologijas ir mutacijas, taip išgyvenant konfliktą, bet pamažu prarandant savo žmogiškumą. Konflikto metu visi natūralūs Adam šaltiniai buvo sunaikinti – tai lėmė visos miesto ekologijos pasikeitimą, nes visi gyventojai tapo biologiškai priklausomi nuo Adam, kad išgyventų.

Kai žaidėjas atvyksta į Rapture, miestas yra nepataisomos būklės. Didžiulės gyvenamos vietovės ir laboratorijų kompleksai pažymėti karo veiksmų ir apkrėsti biologiškai. Kita problema – potvynis, nes karo metu naudoti sprogmenys ir išėdimo ginklai pramušė miesto sienas, taip užliedami kelis pastatus.

Keliaudamas per miestą, žaidėjas aptinka milžiniškus gyvenamuosius modulius, daugiaaukščius mokslinius centrus ir požeminį vienbėgį transporto tinklą. Paskutinių dienų liekanos išliko gyventojų užrašuose ir įrašuose, sukurtuose prieš karą ir jo metu. Tai ne tik pateikia foną, bet ir atveria naujas galimybes žaidėjui sąveikauti su Rapture ekologija.

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimas sulaukė daugiausiai teigiamų atsiliepimų, ypač gerai buvo atsiliepta apie siužetą, unikalią aplinką ir vyksmo vietą. Portalas Metacritic Xbox 360, AK ir PS3 žaidimo versijas įvertino 96/100,[2] 96/100[3] bei 94/100[4] atitinkamai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IGN BioShock Interview“. IGN. 2004-10-04. Suarchyvuotas originalas 2009-03-15. Nuoroda tikrinta 2007-10-07.
  2. BioShock (Xbox 360: 2007) Reviews“. Metacritic. Suarchyvuotas originalas 2007-09-14. Nuoroda tikrinta 2007-08-30.
  3. BioShock (PC: 2007) Reviews“. Metacritic. Suarchyvuotas originalas 2012-02-18. Nuoroda tikrinta 2007-09-30.
  4. BioShock (PS3:2008) Reviews“. Metacritic. Suarchyvuotas originalas 2013-08-10. Nuoroda tikrinta 2008-10-24.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]