Bananas (gentis)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šis straipsnis apie bananų gentį. Apie kai kurių genties rūšių vaisių skaitykite straipsnį – bananas.
Musa
Mažasis bananas (Musa acuminata)
Mažasis bananas (Musa acuminata)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Lelijainiai
( Liliopsida)
Eilė: Imbieriečiai
( Zingiberales)
Šeima: Bananiniai
( Musaceae)
Gentis: Bananas
( Musa)
Mažojo banano žiedas.

Bananai (Musa) – bananinių (Musaceae) šeimos žolinių augalų gentis, kurioje yra apie 70[1][2] rūšių. Auga daugiausia tropinio ir subtropinio klimato šalyse Afrikoje, Azijoje ir Okeanijoje. Daug valgomų bananų plantacijomis auginama Centrinės Amerikos kraštuose. Didžiausia bananų augalų įvairovė sutinkama Malaizijoje ir Indonezijoje.

Nepaisant dydžio, bananų genties augalai neturi sumedėjusio kamieno, t. y., yra žoliniai augalai, o netikrą kamieną sudaro susispietę milžiniški lapkočiai. Augalas gali išaugti iki 9 m aukščio ir yra tarp aukščiausių šių laikų žolinių augalų. Lapai labai dideli (iki 4 m ilgio). Žiedai susitelkę kekės pavidalo žiedynuose. Vaisiai vadinami bananais (kitose pasaulio kalbose, pvz., ispanų, vaisių pavadinimas skiriasi priklausomai nuo rūšies.

Taksonomija ir klasifikacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Genties pavadinimas (Musa) pirmąkart pavartotas Karlo Linėjaus 1753 m.[3] Pats žodis yra arabiško žodžio vaisiui apibūdinti, mauz (موز), lotynizacija. Mauz minimas kaip Musa į lotynų kalbą išverstoje Avicenos parengtoje XI a. arabų enciklopedijoje Medicinos kanonas. Tuo tarpu anot Rodžerio Blenčo, pirminis žodžio musa šaltinis transnaujagvinėjiškosiose kalbose, iš kurių žodis kaip skolinys atkeliavo į austroneziečių kalbas, o per jas – į Aziją, per Indijos dravidų kalbas pateko į persų, graikų ir arabų kalbas kaip žodis klajoklis (vok. Wanderwort):[4]

Tikėtinas žodžio musa keliavimas iš transnaujagvinėjiškųjų į lotynų kalbą
Transnaujagvinėjiškosios kalbos Austroneziečių kalbos Dravidų kalbos Indų kalbos Persų kalba Graikų kalba Lotynų kalba
#mugu #mugu > muku > muʼu
(pvz. Maiadomu kalba moɁe)
mōte mocā mōz ~ mūz mozā musa

Žodis bananas į lietuvių kalbą galėjo atkeliauti per rusų kalba, o į šią – iš ispanų arba portugalų kalbos. Į minėtas dvi kalbas žodis galėjo patekti iš volofų kalbos.[5]

Iki pat XX a. penktojo dešimtmečio bananai ir plantanai buvo klasifikuojami suteikiant binarinius pavadinimus pagal Linėjaus pavyzdį, tarytum jie būtų atskiros rūšys. Dabar valgomieji bananai turi labai painią taksonomiją dėl hibridų, mutacijų, selekcijos. Dauguma valgomų bananų yra besėkliai (būdinga partenokarpija), todėl sterilūs ir dauginami vegetatyviniu būdu. Hibridinių rūšių užvardinimas į bananų botaniką įvedė nemažai painiavos.

Rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2013 m. duomenimis, Pasaulinis augalų šeimų kontrolinis sąrašas (angl. World Checklist of Selected Plant Families) įtraukia 68 rūšis ir du pirminius hibridus.[1] Į skirsnius klasifikuojama pagal chromosomų skaičių ir morfologiją.

  1. M. skirsnis Eumusa Cheesman (2n = 2x = 22)
  2. M. skirsnis Rhodochlamys (Baker) Cheesman (2n = 2x = 22)
  3. M. skirsnis Australimusa Cheesman (2n = 2x = 20)
  4. M. skirsnis Callimusa Cheesman (2n = 2x = 20)

Callimusa[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Musa genties augalo uogų kekė
Banano žiedai

Raidės [A] ir [C] nurodo senesnį suskirstymą į Australimusa ir Callimusa skirsnius.[6]

Ingentimusa[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Musa skirsnis (įskaitant Rhodochlamys)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Musa acuminata
Žydintis japoninis pluoštinis bananas (Musa basjoo)
Musa ornata
Rožinio banano (Musa velutina) žiedas

Nežinomos pogentės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Musa genties augalas

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Paieškoje nurodykite „Musa“. World Checklist of Selected Plant Families, Kjū karališkieji botanikos sodai. Nuoroda tikrinta 23 lapkričio 2021 
  2. Bananas. Visuotinė lietuvių enciklopedija. Nuoroda tikrinta 2021-11-28.
  3. "Musa", World Checklist of Selected Plant Families, Kjū karališkieji botanikos sodai. Nuoroda tikrinta 10 sausio 2013 
  4. Blench, Roger (2016). „Things your classics master never told you: a borrowing from Trans New Guinea languages into Latin“. Academia.edu. Academia, Inc.
  5. Terminas „Banana“ interneto žodyne Dictionary. Reference.com.
  6. Office of the Gene Technology Regulator (2008). The Biology of Musa L. (banana) (PDF). Australian Government. Suarchyvuotas originalas (PDF) 2012-12-03. Nuoroda tikrinta 2021-11-23.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]