Balbinas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Balbinas
Romos imperatorius
Visas vardas Decimus Caelius Calvinus Balbinus
Gimė apie 165 m.
Mirė 238 m. liepos 29 d. (~73 metai)
Romos imperatorius
Valdė 238 m.
Pirmtakas Pupienas Maksimas
Įpėdinis Gordianas III
Vikiteka Balbinas

Decimas Celijus Kalvinas Balbinas (apie 165 m. – 238 m. liepos 29 d.) buvo Romos imperatorius 238 m. tris mėnesius su Pupienu Maksimu.

Kilmė ir karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daug nežinoma apie Balbiną prieš jam tampant imperatoriumi. Manoma, kad jo tėvai buvo Publijus Celijus Balbinas Vibulijus Pijus, konsulas 136 ar 137 m., ir žmonos Akvilijos. Jei tai tiesa, tai jis susijęs su Kvinto Pompėjaus Falkono šeima, iš kurios kilę daug III a. konsulų, ir I a. politiku, inžinieriumi ir autoriumi Julijumi Frontinu. Be to jis būtų kilęs iš Trajano pusbrolio. Balbinas buvo kilęs iš patricijų, jo tėvas (tikras ar patėvis) buvo Celijus Kalvinas, Kapadokijos legatas 184 m. Būsimasis imperatorius dukart buvo konsulu. Pirmąkart 203 m. ar 211 m. liepą, antrąkart 213 m. kartu su Karakala, tad manoma, kad jis buvo imperatoriaus malonėje.

Valdymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai Gordianas I buvo paskelbtas imperatoriumi Afrikoje, Senatas paskyrė 20 vyrų komitetą su Balbinu, koordinuoti karą su Maksiminu Traku. Po Gordianų mirties Senatas užsidarė Jupiterio šventykloje ir išrinko Balbiną su Pupienu Maksimu imperatoriais. Netrukus spaudžiant liaudžiai prie jų prisidėjo vaikas Gordianas III. Balbinui buvo virš 70 metų. Žinoma, kad jis buvo gerbiamas senatorius, turtingas ir įtakingas. Kai Pupienas išvyko į Raveną kautis su Maksiminu, Balbinas liko Romoje palaikyti tvarką, bet tai jam nelabai sekėsi. Kai Pupienas grįžo po Maksimino mirties, Balbinas nusprendė, kad jį ketinama pakeisti. Jie gyveno atskirose Imperatoriaus rūmų dalyse, kol juos nužudė nepatenkinti pretorionai.

  Romos imperatorius  
Anksčiau valdė:
Pupienas Maksimas
Balbinas
'
Vėliau valdė:
Gordianas III
Straipsnių serijos apie Senovės Romą dalis