Aptarimas:Paprastasis čiobrelis

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Norėčiau pasiūlyti tokį skyrelio "Medicina" variantą. Gal kas galėtų patobulinti paskutinį sakinį - bandau pasakyti jog neatlikta "randomized double blind placebo controlled clinical trials".


Čiobrelio žolė lietuviškoje liaudies medicinoje laikoma vaistine medžiaga. Renkamos šakelės su lapeliais ir žiedeliais jų žydėjimo metu. Turi eterinių aliejų, kartumynų, rūgščių, rauginių medžiagų. Eterinis aliejus timolis turi antiseptinių savybių, todėl iš jo gaminami preparatai, skirti kvėpavimo takams, bronchitui, plaučių uždegimui gydyti.

Liaudies medicinoje laikoma jog čiobrelis turi platų gydomąjį spektrą: gydoma hipertonija; arbata varo šlapimą, gydo parezus, paralyžius, artritus; turi raminantį, prieštraukulinį poveikį.[reikalingas šaltinis] Tai taip pat ir antimikrobinė priemonė, vartojama burnos ertmės uždegiminiams procesams.[reikalingas šaltinis]

Vartojamas užpilas, pavilgai, ekstraktai ir tinktūros. Iš čiobrelio gaminamos arbatos, aromatingi padažai, salotos. Jis vartojamas kosmetikoje, likerių gamyboje[1].

Čiobrelio gydomosios savybės kol kas nėra nei įrodytos nei paneigtos klinikiniais tyrimais su placebo kontrole. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 69.116.21.190 (aptarimasindėlis) 23:59, 2008 gruodžio 27 (EET)

Paskutinio sakinio visiškai nereikia, nes lygiai taip pat galima prirašyti apie daugelį vaistinių augalų. Čia skamba dabar kaip kokia antireklama. O iš čiobrelių ta tikrai gaminami ir vaistinėse pardavinėjami lašai nuo širdies darbo sutrikimų, taip kad prašom čia nemeluoti. * Hugo ¿díme? 00:02, 2008 gruodžio 28 (EET)

Gal galetumete patikslinti kuris mano teiginys yra melas?  :). Ko tose vaistinese tik nepardavineja... Neziurint to jog atlikta tukstanciai tyrimu ir publikuota peer-reviewed zurnaluose irodanciu jog akupunktura nepadeda nei nuo vieno susirgimo, kiek zmoniu patingi paskaityti http://en.wikipedia.org/wiki/Acupuncture#Scientific_research_into_efficacy ir vis tiek ja "gydosi". Kodel angliskoj enciklopedijoj galima aiskiai rasyti kas patikima o kas ne, o musiskej to rasyti nenorim? Man irgi savi ciobreliai mielesni uz svetima akupunktura, bet cia enciklopedija, ne tautiniu tradiciju reklama :)

Kaip del likusio teksto - jei ismesiu paskutini sakini, ar visa kita skamba korektiskai? -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 69.116.21.190 (aptarimasindėlis) 00:12, 2008 gruodžio 28 (EET)

Gal geriau „Čiobrelio gydomosios savybės kol kas nėra tirtos klinikiniuose tyrimuose su placebo kontrole.“? Beje, ar tai bus tikslu? --Martynas Patasius 00:16, 2008 gruodžio 28 (EET)

Dėl "lietuviškos" liaudies medicinos irgi netikslu: kaip vaistažolė čiobrelis naudojamas tikrai ne tik Lietuvoje. Ir prie ko čia kažkokie žurnalai, gi sakiau, esmė pateikti kaip augalas naudojamas liaudies medicinoje, o jei oficilioje nenaudojamas - tai čia jos bėda. Jei jau bus parašyta "liaudies medicinoje" tai skaitytojas ir pats susipras, kad tai "neoficialus vaistas" ir tam jokių dar papildomų sakinių nereikia. * Hugo ¿díme? 00:27, 2008 gruodžio 28 (EET)

Na, jei kas nors kokiam nors moksliniame straipsnyje rašė, kad tyrimų nebuvo (žr. „ar tai bus tikslu?“ - iš atsakymo turėtų paaiškėti, ar taip yra) - matyt, tai svarbu, tada ir mes galime tai pakartoti. Jei niekas nieko panašaus nerašė - aišku, nuo savęs tokio prierašo mes negalim pridėti. --Martynas Patasius 00:43, 2008 gruodžio 28 (EET)

Na, moksliniai straipsniai dažniausiai rašomi apie atlikta tyrimą ir jo rezultatus o ne apie tai kad tyrimų nebuvo. Paieškojau "Thymus serpyllum" JAV klinikinių tyrimų duomenų bazėj, google abstraktų paieškoj ir tiesiog ""Thymus serpyllum" paralysis randomized double blind placebo controlled clinical trial" ir neradau nieko kas aiškiai pasakytų jog paralyžius aiškiai labiau palengvėjo tiems kas vartojo čiobrelį negu tiems kas vartojo placebo. Bet suprantu kad čia pretenduoju į original research kas būtų taisyklių pažeidimas. Todel paskutinį sakinį metu lauk. Ačiū visiems už komentarus!

  1. http://www.e-vaistine.lt/vaistazoles/vaistiniai-augalai/paprastasis-ciobrelis