Antal Rohrbach

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Antalis (kai kur Antonas) Rorbachas (veng. Antal Rohrbach; 1825 m. spalio 22 d. Hora Zemplėno vietovėje – 1889 m. sausio 29 d. Budapešte) – vengrų vaistininkas ir fotografas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1848 m. Karališkajame Vengrijos universitete įgijo farmacinį išsilavinimą. 1850 m. Segedo mieste įkūrė nuosavą vaistinę ir vedė Liudoviką Ivankovič. 1864 m. Segede nusipirkęs namą, jį nugriovė ir pasistatė vaistinę. 1871–1876 m. dirbo samdomu vaistininku. 1877 m. persikraustė į Peštą (dabar Budapešto miesto dalis}.

Antalis Rohrbachas tarp amžininkų pagarsėjo urbanistinio peizažo fotografijomis. Tais laikais fotooptika buvo dar labai netobula, todėl tekdavo platesnį vaizdą fotografuoti įvairiais kampais, o vėliau nuotraukas suklijuoti į vieną – panoraminę. Fotografavo daugiausiai Segede, 1857–1859 m. įamžino geležinkelio tilto statybos etapus.

Tuo metu Rusijos imperijos Vitebsko, Vilniaus, Gardino ir kt. gubernijose buvo tiesiamas Sankt Peterburgo–Varšuvos geležinkelis. Sudėtingesniems inžineriniams objektams statyti buvo pasamdyti prancūzų specialistai, vienas iš kurių ir pakvietė Antalį Rohrbachą šiuos statinius užfiksuoti fotografijose. Į Rusijos imperiją vaistininkas išvyko 1861 m. rugpjūtyje, o grįžo tų pačių metų gruodžio vidury.

Po kelionės liko pluoštas nuotraukų su Vilniaus, Kauno, Daugpilio, Rezeknės, Gardino miestų; tiltų ir kt. geležinkelio objektų vaizdais. Vėliau tyrinėtojai nustatys, kad tarp jų buvo seniausios žinomos Kauno nuotraukos, vieni iš pirmųjų Vilniaus fotografijų.

Po Antalio Rohrbacho mirties fotografijos pateko į Varšuvos nacionalinį muziejų, Ispanijos nacionalinę biblioteką, kitus rinkinius. 2021 m. pab. Šiaulių fotografijos muziejus (Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinys) iš privataus kolekcionieriaus Ispanijoje įsigijo A. Rohrbacho 22 fotografijų albumą su vertingais Lietuvos vaizdais, taip papildydamas savo ekspozicijas.

Antalio Rohrbacho 1861 m. nuotraukos (pasirinktinai)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]