Amerikinės ūdros

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lontra
Kanadinė ūdra (Lontra canadensis)
Kanadinė ūdra (Lontra canadensis)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Plėšrieji žinduoliai
( Carnivora)
Šeima: Kiauniniai
( Mustelidae)
Gentis: Amerikinės ūdros
( Lontra)

Amerikinės ūdros (Lontra) – kiauninių šeimos žinduolių gentis.

Amerikinės ūdros išsivystė iš tikrųjų ūdrų, kurios gyveno Eurazijoje plioceno laikotarpiu. Priešistorinė rūšis Lutra licenti, kuri gyveno pleistocene dabartinės Kinijos teritorijoje prieš 1,7 milijono metų, numigravo į Šiaurės Ameriką. Iš šios priešistorinės rūšies atsirado visos 4 amerikinių ūdrų rūšys šiandien gyvenančios Amerikoje, taip pat ir daugelis kitų jau išnykusių priešistorinių rūšių.

Rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gentyje yra 4 rūšys:

Išnykusios rūšys:

  • Lontra weiri, gyveno Šiaurės Amerikoje plioceno laikotarpiu.[1]
Ilgauodegė ūdra (Lontra longicaudis)

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kūnas lieknas, ilgas ir cilindro formos. Galva plati ir apvali. Ausys mažos. Kailis tamsiai rudas. Pilvas ir užpakalinė dalis šviesesni už nugarą. Patelės turi 4 pieno liaukas. Kojos trumpos. Priekinės kojos trumpesnės nei užpakalinės, todėl plaukiant gali išvystyti nemažą greitį.

Mityba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Minta daugiausia vandens gyvūnais: žuvimis, varliagyviais, vėžliais ir kitais ropliais bei vėžiagyviais. Kartais ėda paukščius ir jų kiaušinius, smulkius žinduolius ar vabzdžius. Pasižymi greita medžiagų apykaita ir dėl to ėda daug.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Prassack, K.A. (July 2016). „Lontra weiri, sp. nov., a Pliocene river otter (Mammalia, Carnivora, Mustelidae, Lutrinae) from the Hagerman Fossil Beds (Hagerman Fossil Beds National Monument), Idaho, USA“. Journal of Vertebrate Paleontology. 36 (4): e1149075. doi:10.1080/02724634.2016.1149075. S2CID 87404097.