Aldona Malachovska

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Stefanija Aldona Sakalauskaitė–Malachovska (lenk. Aldona Malachowska, 1890 m. balandžio 4 d. Augustave, Lenkija1972 m. Peče, Vengrija) – Lenkijos lietuvių dainininkė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė ir augo žinomo Lenkijos lietuvių visuomenės veikėjo ir poeto Ksavero Sakalausko-Vanagėlio šeimoje. Baigusi Lomžos gimnaziją, studijavo Varšuvos konservatorijoje, bendravo su tuo metu Lenkijos sostinėje besimokiusiais būsimais Lietuvos muzikais: Jonu Bendoriumi, Mikalojumi Konstantinu Čiurlioniu, Juliumi Štarka, Stasiu Šimkumi. Tėvas vadovavo Lomžos lietuvių draugijai „Pagalba“ ir Varšuvos lietuvių savišalpos draugijai; Sakalauskų šeimoje lankėsi žinomos Lietuvos asmenybės – Jonas ir Vytautas Bendoriai, Antanas Aleksandravičius, Mykolas Bukša, Jonas Valaitis, M. K. Čiurlionis ir kt.

Po konservatorijos baigimo koncertavo, yra dainavusi Aidos partiją to paties pavadinimo Džiuzepės Verdžio operoje. Ištekėjo už gydytojo Malachovskio, gimė duktė. Paskutinius gyvenimo metus praleido Vengrijoje, Pėčo mieste. Nors Lietuvoje nebuvo apsilankiusi, bet ryšius su lietuvių poetais ir rašytojais palaikė. Parašė vertingų prisiminimų Apie mano gyvenimą ir gimimą (rankraštis). Jos ir tėvo Ksavero Sakalausko-Vanagėlio archyvas saugomas Lietuvių literatūros ir tautosakos institute Vilniuje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]