Adygėjos herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Adygėjos herbas

Adygėjos herbas – oficialus Adygėjos respublikos simbolis, patvirtintas 1994 m. kovo 24 d.

Herbo aprašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Adygėjos herbas antspaudo tipo. Skydas apvalus, perskeltas kiek žemiau vidurio, viršutinis laukas žydras su juodu bordiūru, apatinis laukas vaizduoja suartą lauką, virš kurio – geltona ir žalia juostelės, su platesniu baltu bordiūru.

Viršutinio lauko centre sidabrinis raitelis ant piestu pakilusio sparnuoto žirgo su deglu rankoje, kurio liepsna raudona. Raitelis atsisukęs į heraldiškai atvirkščią pusę. Už raitelio tolumoje juodi ir žalsvi kalnai, už kurių teka saulė su 12 ilgų spindulių, kurių galuose auksinės penkiakampės žvaigždutės. Juodame bordiūre baltomis raidėmis užrašai rus. Республика Адыгея ir ady. Адыгэ Республик ('Adygėjos respublika'), kuriuos skiria raudona penkiakampė žvaigždė.

Apatinio lauko apačioje sidabrinis stalas su duona ir druskine, lauko bordiūro dešinėje pusėje yra dvi auksinės kviečių varpos ir dvi auksinės kukurūzų burbuolės su žaliais lapais, kairėje pusėje – žali klevo ir ąžuolo lapai bei auksinės gilės. Bordiūro apačioje, po stalu, yra jaučio galva anfas su ilgais lentais ragais, abipus galvos raidės РФ ('Rusijos Federacija' santrumpa).

Herbo elementų paaiškinimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Raitelis – nartų epo herojus Sausrykjas (rus. Саусрыкъо) ant ugninio skraidančio žirgo. Rankoje – liepsnojantis deglas, kurį karžygys pagrobė žmonėms iš dievų. Raitelio skrydis simbolizuoja jaunos respublikos skrydį į ateitį ir į pažangą.
  • Suartas laukas, stalas su duona ir druskine – apatiniame bordiūre esančios varpos ir burbuolės bei buliaus galva simbolizuoja respublikos turtingumą, sukurtą liaudies darbu.
  • Kalnų, arimų atvaizdas, klevo ir ąžuolo lapai nurodo respublikos geografinius ir gamtinius bruožus – kad respublika yra šiauriniuose Kaukazo šlaituose bei derlinguose Pakubanės lygumoje bei Kubanės ir Labos slėniuose, kad turi daug miškų.
  • Viršuje esanti penkiakampė žvaigždė įkūnija daugiataučių Adygėjos gyventojų vienybę ir brolybę.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]